14.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΤο «κλειδί» για τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων
spot_img

Το «κλειδί» για τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων

-

  • Ποιο είναι το μυστικό που έκανε τον e-ΕΦΚΑ να λειτουργήσει ως ένας οργανισμός από το μέλλον

 

«Κοινό μυστικό» για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν με την δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος φορτώθηκε παθογένειες ετών έπειτα από την συγχώνευση όλων των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το κυριότερο αυτό που απασχόλησε από πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι επιθεωρήσεις, σατυρικά videos και standupcomedies η  πολυετής καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων. Πριν από έναν χρόνο όποιος τολμούσε να παρουσιάσει το φιλόδοξο σενάριο της πλήρους εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων εμφανιζόταν με εικόνα στο λήμμα «υπεραισιόδοξος».

Σήμερα ο e-ΕΦΚΑ κατάφερε να γυρίσει σελίδα στις 1.058.748 ασφαλιστικές εκκρεμότητες που έφερε ως «βαρίδια» από το 2019 και στις χιλιάδες μη πρωτοκολλημένες αιτήσεις που ανακαλύφθηκαν μέσα στα επόμενα έτη σε σακούλες, ράφια  και φοριαμούς.

Το σημερινό θαύμα στον Φορέα αποτυπώνεται με τον εντυπωσιακό περιορισμό του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

  • Συγκεκριμένα, το 2021, έχει εκδοθεί το 80,6% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν και έτος-ρεκόρ, καθώς οι υποβολές νέων αιτήσεων ξεπέρασαν τις 212.000. Απομένουν να εκκαθαριστούν 38.574 αιτήσεις.

 

  • Νέο ρεκόρ εξαμήνου όμως έχουμε και στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 και μείωση κατά 89% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους που σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση “ΑΤΛΑΣ” Ιουνίου που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα. Πιο αναλυτικά, οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 138.946. Πρόκειται για αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, 113% σε σχέση με το 2020 και 123% σε σχέση με το 2019. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σημειώσω πως το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις). Αυτά είναι τα απτά αποτελέσματα του πλέγματος δράσεων στις αναφέρθηκα προηγουμένως και μας επιτρέπουν σήμερα να μιλάμε για το τέλος της χρόνιας παθογένειας των εκκρεμών συντάξεων που αποτελούσε όνειδος για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η σημερινή εικόνα έχει ως εξής: το 94% των κύριων συντάξεων για τα έτη 2016-2022 έχει εκκαθαριστεί και απομένει μόλις το 6% των αιτήσεων, από το οποίο όμως κάποιο ποσοστό θα απορριφθεί, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να έχουμε εντός Αυγούστου σε εκκρεμότητα 40.000 συντάξεις. Στην πραγματικότητα αυτό το καλοκαίρι γράφεται ο επίλογος στο έπος των εκκρεμών συντάξεων.

Η αξιοποίηση

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην αξιοποίηση υποδομών και σύγχρονων τεχνολογιών και εργαλείων management  καθώς και στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

  • Η λειτουργία του λεγόμενου «πύργου ελέγχου» (control tower) στο πράσινο κτήριο του e-ΕΦΚΑ στη λεωφόρο Κηφισίας που εκτόξευσε τα ποσοστά εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποθέσεων και άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργία του Φορέα. Η συνεισφορά του στη τεράστια βελτίωση της εικόνας των εκκρεμών συντάξεων, έγκειται στο γεγονός ότι με τη λειτουργία του παρέχει στη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την δυνατότητα άμεσης και ακριβούς παρακολούθησης των απονομών αλλά και των εκκρεμοτήτων ανά Περιφέρεια, Νομό, Διεύθυνση και Εισηγητή. Συγκεκριμένα, κάθε μέρα εξετάζεται από τη διοίκηση και τα αρμόδια επιχειρησιακά στελέχη, η πρόοδος στις συντάξεις και γίνονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις κάθε φορά που παρατηρείται καθυστέρηση.
  • Η λειτουργία της δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής και η καθυστέρηση τους έφθανε μέχρι και τα 4-5 χρόνια. Με τη νέα δομή συντομεύθηκαν οι ρυθμοί απονομής καθώς όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώθηκαν στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.
  • Η ενίσχυση του σώματος των εισηγητών συντάξεων με 458 λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι εξέδωσαν συντάξεις σε λιγότερο από 90 ημέρες και χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους.
  • Η νέα fast track διαδικασία μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι που είναι ήδη σε αναμονή, θα μπορούν να εκδίδουν σύνταξη με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον e-ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη
  • H αντικατάσταση απαρχαιωμένων υπολογιστών και λογισμικών που δυσχέραιναν το έργο του προσωπικού του e-ΕΦΚΑ με 3.000 νέους υπολογιστές με σύγχρονο λογισμικό. Αυτό τους επιτρέπει να εργάζονται με αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες και σε πιο σύντομους χρόνους για διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών.
  • Η δημιουργία της ειδικής ομάδας έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]