28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Θωρακισμένη η Ελλάδα με την ενέργεια»
spot_img

«Θωρακισμένη η Ελλάδα με την ενέργεια»

-

  • Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέδριο στο Βερολίνο, όπου συνάντησε θετικό κλίμα για επενδύσεις στην Ελλάδα, ακόμη και με την μεταφορά παραγωγικών μονάδων

 

«Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει black out τον χειμώνα, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο «European Economic Conference που διοργάνωσε στο Βερολίνο η γνωστή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Προχωρούμε πολύ γρήγορα στις απαραίτητες επενδύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι είχαμε σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα και τώρα κατασκευάζουμε κι ένα δεύτερο για να διπλασιάσουμε τις ποσότητες LNG που εισάγουμε από διάφορες χώρες κι εγκαθιστούμε με ταχείς ρυθμούς σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη – πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος το ερχόμενο καλοκαίρι – ώστε να καλύπτουμε και τις εγχώριες και τις ανάγκες γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας. Επιπρόσθετα, λειτουργούμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη και γενικότερα έχουμε λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στον ενεργειακό τομέα», τόνισε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει το ζήτημα των υψηλών τιμών της ενέργειας. «Δεν θα έχουμε black out, ωστόσο θα έχουμε πολύ μεγάλη οικονομική πίεση λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας σε όλους τους Ευρωπαίους, το οποίο προκαλεί ο κ. Πούτιν με τις αποφάσεις του», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Η Ευρώπη είναι τεράστια αγορά. Εάν επιβάλλουμε το πλαφόν, η αγορά θα προσαρμοστεί διότι κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευρωπαϊκή αγορά. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην επιβολή πλαφόν διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές απροστάτευτους στην επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία σ’ όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Παρών στο συνέδριο ήταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που εκπροσωπεί όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, τον μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι σήμερα σε εξαιρετικά καλή οικονομική κατάσταση.

Το 2021 πέτυχε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ με 8,3%, ενώ και το α’ εξάμηνο του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ υψηλός, 7,8%, υψηλότερος των αρχικών προβλέψεων. Πιστεύω ότι στο σύνολο του 2022 θα έχουμε ανάπτυξη πάνω από 5%, ίσως και 6% καθώς η πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και του τουρισμού είναι καλύτερη από ποτέ.

Η Ελλάδα δεν θα επιτύγχανε αυτές τις επιδόσεις εάν δεν είχαμε μείνει στην Ευρωζώνη κι εάν δεν είχαμε υποστηριχθεί από τους Ευρωπαίους όταν έπρεπε», κατέληξε ο υπουργός.

Υψηλή ανάπτυξη

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για τις γερμανικές επιχειρήσεις, λόγω κυρίως της προόδου που έχει σημειώσει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Με αυτό τον τρόπο εκφράστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για το θετικό κλίμα που συνάντησε κατά τις επαφές του με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Γερμανίας, σε μια επίσκεψη, την οποία περιέγραψε και ως «θεραπεία της ζημιάς που υπέστησαν οι ελληνογερμανικές σχέσεις την περασμένη δεκαετία».

«Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει, οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας που συνάντησα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια και φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διάθεση για να αρχίσουν πλέον να γίνονται πολλές επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και διαβεβαίωσε ότι τους επόμενους μήνες οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν εντατικά προκειμένου το θετικό κλίμα να γίνει και πράξη.

«Είμαι πολύ πιο ικανοποιημένος από ό,τι όταν ερχόμουν (στο Βερολίνο). Ερχόμουν έχοντας στο νου περίπου το 1/3 από αυτά που συνάντησα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κρίση δίνει στην Ελλάδα και ευκαιρίες, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η τρέχουσα κρίση ωθεί τη γερμανική οικονομία να αναζητήσει νέους τρόπους και τόπους παραγωγής «και η Ελλάδα – με την πρόοδο που έχει σημειώσει στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία τους ενδιαφέρει πάρα πολύ – , αποτελεί πλέον για αυτούς έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Εργοστάσια στην Ελλάδα

Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ακόμη ότι κατά τις επαφές του με εκπροσώπους τόσο της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) όσο και της Ένωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), διαπίστωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών για επαναπατρισμό βιομηχανικών μονάδων από την Ασία στην Ευρώπη.

«Σκέφτονται να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους σε άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά ρεαλιστικό η Ελλάδα να πάρει μερικά από αυτά», ενώ ανέφερε ότι εξήγησε στους συνομιλητές του μεταξύ άλλων τις δυνατότητες χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της προοπτικής τέτοιων επενδύσεων, η DIHK δεσμεύθηκε να διοργανώσει επισκέψεις τόσο του υπουργού όσο και εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης σε γερμανικά κρατίδια προκειμένου να γίνουν απευθείας επαφές με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Έδωσε δε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών για αυτές τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο της Ελλάδας είναι η ταχεία πρόοδος στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά έχει πλέον εμπεδωθεί και ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα», πρόσθεσε ο υπουργός και ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς εστιάστηκε αφενός στην ταχύτητα με την οποία συντελείται η ψηφιακή μετάβαση και αφετέρου στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη αύξηση των ξένων επενδύσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέδειξε το γεγονός ότι φέτος η Ελλάδα θα επιτύχει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων, αλλά και την εξέλιξη των ΑΠΕ. Όπως ανέφερε ενδεικτικά, ο στόχος για 20 GW το 2030 θα επιτευχθεί ήδη το 2024 και χωρίς εκπτώσεις σε περιβαλλοντική ευαισθησία. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι να γίνει εξαγωγέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία – με φθηνότερο ρεύμα – αλλά και ώθηση στον τουρισμό.

spot_img
spot_img
spot_img