• Η φωτιά διάνυσε σχεδόν σαράντα χιλιόμετρα για να φτάσει από τον Βαρνάβα μέχρι το Χαλάνδρι
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Η καταστροφική πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική με βρήκε στην Σέριφο, όπου απολάμβανα λίγες ημέρες ξεκούρασης και φυγής από την πολύβουη και κουραστική πρωτεύουσα. Και μπορώ να πω ότι η Σέριφος, την οποία επισκέφθηκα για πρώτη φορά, με εξέπληξε ευχάριστα. Είδα ότι οι άνθρωποι εκεί κάνουν αγώνα για να προστατεύσουν το περιβάλλον, αν και βρίσκονται στα κόκκινα με την λειψυδρία.
Για την Σέριφο θα μιλήσω σε άλλο σημείωμα, όπως επίσης και για διάφορες αηδίες που διάβασα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το πριμ της πολιτείας προς τους Ολυμπιονίκες. Τώρα η σκληρή επικαιρότητα μας επιβάλλει να ασχοληθούμε με τον πύρινο όλεθρο που έζησε η Αττική. Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για την κεντρική εστία στον Βαρνάβα σκέφτηκα, ότι υπάρχει κίνδυνος να… κατηφορίσει προς Γραμματικό και Μαραθώνα. Ειδικά ακούγοντας τους μετεωρολόγους να μιλούν για σφοδρούς ανέμους, τα γνωστά αυγουστιάτικα μελτέμια.
Κι όμως αυτό που είδα κι εγώ, αλλά και όλη η Ελλάδα, ήταν η φωτιά να ξεφεύγει και να κινείται σε πολλές κατευθύνσεις και να φτάνει μέχρι το Χαλάνδρι. Λες και υπήρχε ένας τροχονόμος και οδηγούσε την πύρινη κόλαση. Βλέποντας τον χάρτη, αλλά και όλα τα GPS διαπίστωσα ότι η απόσταση της εστίας μέχρι το Χαλάνδρι είναι 37,96 χιλιόμετρα!
Μιλάμε για μία τεράστια απόσταση που από μόνη της αναδεικνύει ότι υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά. Όπως και για το πώς ξέφυγε μία δασική πυρκαγιά χτυπώντας αλύπητα τον αστικό ιστό των βόρειων προαστίων της πρωτεύουσας.
Τα ερωτηματικά
Και τα ερωτηματικά πληθαίνουν, καθώς η πυρκαγιά όπως όλα δείχνουν πως η κεντρική εστία προήλθε από καλώδιο της ΔΕΗ σε οικόπεδο με ξερά χόρτα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δίπλα ακριβώς σε αυτό το οικόπεδο υπάρχει σπίτι, το οποίο διασώθηκε, χάρη στην παρέμβαση του ιδιοκτήτη.
Όταν, λοιπόν, η εικόνα που έδειξε η ΕΡΤ με το σπίτι άθικτο δίπλα στην κεντρική εστία της πυρκαγιάς, τότε εύλογα δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά. Και πλέον δεν αρκεί η δικαιολογία που είχαμε ακούσει το 2007 στην Ηλεία περί «στρατηγού άνεμου», ή το 2018 στο Μάτι περί αυθαίρετων κατασκευών των κατοίκων.
Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά, τα οποία ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας οφείλει να δώσει απαντήσεις που δεν θα είναι απλώς δικαιολογία με πολιτικούς όρους. Και βέβαια αναμένω από τον Βασίλη Κικίλια ως άνθρωπο που έχει γαλουχηθεί με τις αξίες του αθλητισμού να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Όσο απομακρυνόμαστε από την ημέρα «μηδέν», τόσο αναδεικνύονται όλα τα στραβά κι ανάποδα του προγραμματισμού και της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Και φυσικά αυξάνονται τα ερωτηματικά για το τι συνέβη τις μοιραίες εκείνες ημέρες.
Ποιες ήταν οι οδηγίες που δόθηκαν από το συντονιστικό κέντρο; Ποιος ήταν ο σχεδιασμός για να μην εξαπλωθεί η φωτιά; Ποια ήταν η αντίδραση των επικεφαλής όταν είδαν να ξεφεύγει η κατάσταση από τον Βαρνάβα; Έκαναν λάθος εκτίμηση για το που κατευθύνεται η φωτιά; Πιάστηκαν στον ύπνο όταν είδαν ότι η φωτιά κατευθύνεται εντός του αστικού ιστού στα βόρεια προάστια;
Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτηματικά που απασχολούν την κοινή γνώμη. Και πολλά άλλα που έχω καταγράψει από τις καταγγελίες των κατοίκων που καταστράφηκε η περιουσία τους. Και δεν μιλάμε για τις περιοχές του Βαρνάβα, του Γραμματικού, ή έστω στις παρυφές της Πεντέλης. Αλλά αυτούς στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι που έβλεπαν μέσω των τηλεοπτικών δεκτών τους την πυρκαγιά στον Βαρνάβα και ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες έβλεπαν τις φλόγες να απειλούν τις ζωές τους.
Στον ύπνο
Όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής είναι ότι το κράτος για μία ακόμη φορά δεν αντέδρασε όπως θα περίμεναν οι απλοί πολίτες, που κάθε μήνα αγωνιούν για να είναι «κύριοι» στις πληρωμές τους σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Δυστυχώς το κράτος, το οποίο αυτή την εποχή έχει την ευθύνη για την λειτουργία του η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιάστηκε στον ύπνο. Δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εξήγηση για το ότι η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα ξεκίνησε από τον Βαρνάβα κι έφτασε στο Χαλάνδρι. Δεν μπορεί, φίλοι μου, να το χωνέψει ο ανθρώπινος νους. Ή πιο σωστά να προσευχόμαστε που δεν έφτασε έως το Σύνταγμα.
Αυτές τις ημέρες σκέφτομαι όλους τους πληγέντες. Καταστράφηκαν. Τόσο απλά. Διότι όλα αυτά περί αρωγής και μέτρα που διατυπώνουν τα κυβερνητικά στελέχη τα ακούω βερεσέ. Ας πάτε να ρωτήσετε τους άμοιρους στο Μάτι, που ακόμη περιμένουν. Ρωτήστε αυτούς στην Θεσσαλία που επλήγησαν πρώτα με τον «Ιανό» και μετά τον «Daniel» για να σας πουν τις εστί βερίκοκο. Αλήθεια έχει δοθεί απάντηση για το που πήγαν τα χρήματα του ταμείου Μολυβιάτη που συγκεντρώθηκαν για τους πληγέντες στην Ηλεία μετά την καταστροφή του 2007; Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά οι πληγέντες από την καταστροφή στην βορειοανατολική Αττική θα πρέπει να βρουν το κουράγιο και να κολυμπήσουν μόνοι τους στα βαθιά νερά που τους περιμένουν.
Μετά και την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά αυτό που περιμένω από τους πολιτικούς ταγούς της χώρας είναι όχι να «σκοτώνονται» για τις εντυπώσεις. Αλλά να καθίσουν να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα το ακολουθεί όποια κυβέρνηση προκύπτει από τις εκλογές. Ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα είναι σύγχρονο και με βάση την κλιματική αλλαγή, την ξηρασία, την αύξηση της θερμοκρασία και την λειψυδρία που είναι πλέον στην αυλή μας. Επίσης είναι αναγκαία νέα νομοθετική παρέμβαση για τα δάση. Πλέον όλα όσα ισχύουν είναι για τις προηγούμενες δεκαετίες και όχι για την σύγχρονη εποχή.
Υ.Γ. Ο Βασίλης Οικονόμου υπέπεσε σε… πέναλτι. Την ημέρα που στην εκλογική του περιφέρεια καίγονταν το σύμπαν, αυτός επέλεξε να απολαμβάνει ένα πάρτι στο πλαίσιο των διακοπών του στην Ρόδο. Για μένα όταν κάποιος πολιτικός υποπίπτει σε τέτοιο πέναλτι πρέπει όχι μόνο να μένει εκτός κυβέρνησης, αλλά να αποπέμπεται και από την πολιτική. Και δεν το λέω μόνο για τον κ. Οικονόμου. Αυτό έπρεπε να γίνει και με το Νότη Μηταράκη και με τον Κώστα Καραμανλή. Μόνο έτσι θα κάνει βήματα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της η πολιτική.