• Για να αποφευχθούν τα τροχαία που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα
Στο προσκήνιο συνεχίζει να βρίσκεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο η συζήτηση γύρω από το αν οι ηλικιωμένοι οδηγοί πρέπει να εγκαταλείπουν το τιμόνι, παραδίδοντας το δίπλωμα οδήγησής τους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια.
Μία από τις χώρες που δείχνουν να εξετάζουν σοβαρά τη λήψη μέτρων για την απομάκρυνση των ηλικιωμένων οδηγών από τους δρόμους είναι η Ιαπωνία, όπου προ ολίγων ημερών η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από ένα περιστατικό παράσυρσης μιας ομάδας μαθητών από 84χρονο οδηγό στη Σαϊτάμα.
Όπως ισχυρίστηκε ο ηλικιωμένος, μπέρδεψε ένα φανάρι μπροστά από διάβαση πεζών, την ώρα που σε αυτή βρίσκονταν επτά παιδιά, τα οποία προσπαθούσαν να διασχίσουν τον δρόμο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, η οικογένεια του οδηγού του είχε ζητήσει επανειλημμένα να εγκαταλείψει την οδήγηση για λόγους ασφαλείας, αλλά εκείνος συνέχισε να οδηγεί, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Είναι γεγονός ότι στην Ιαπωνία ο αριθμός τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται οδηγοί ηλικίας 75 ετών και άνω συνεχώς αυξάνεται, ενώ μόνο το 2023 αναφέρθηκαν 30.330 περιστατικά.
Η καμπάνια
Σύμφωνα με ιαπωνικά Μέσα, ο μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με εμπλεκόμενους ηλικιωμένους οδηγούς στην ασιατική χώρα, έχει κινητοποιήσει διάφορους φορείς, ενώ γίνεται λόγος για τη διεξαγωγή μιας τηλεοπτικής καμπάνιας που έχει ως στόχο να τους πείσει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το τιμόνι.
Η καμπάνια έχει ως κεντρικό μήνυμα «η οδήγηση από ηλικιωμένους είναι επικίνδυνη» και ουσιαστικά αφορά αδιάκοπες συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ σχετικά με το πόσο μεγάλο κίνδυνο συνιστούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί.
Ειδικότερα, αν κάποιος ηλικιωμένος εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα, οι τηλεθεατές θα παρατηρήσουν ότι οι παρουσιαστές θα προβούν σε σχόλια όπως «είναι παρανοϊκό να αφήνεις έναν ηλικιωμένο οδηγό να οδηγεί».
Δεδομένης, λοιπόν, της τεράστιας επιρροής που έχει η τηλεόραση στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, πολλοί από αυτούς δεν αποκλείεται να αρχίσουν να σκέφτονται ότι ίσως έφτασε η ώρα να ξεχάσουν την οδήγηση.
Η καμπάνια φαίνεται να εκτυλίσσεται κυρίως στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς του Τόκιο όπου οι δημόσιες συγκοινωνίες μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης για τους ηλικιωμένους οδηγούς και όχι σε κανάλια της επαρχίας, δεδομένου ότι εκεί οι ανεπαρκείς συγκοινωνίες καθιστούν απαραίτητη τη χρήση αυτοκινήτου.
Και στην Ευρώπη
Σημειώνεται ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είχαν μπει στο στόχαστρο και της ΕΕ, η οποία προ μηνών εξέτασε το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτική την υποβολή τους σε εξονυχιστικές εξετάσεις προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης.
Πολλές, ωστόσο, χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντέδρασαν, και έτσι τα σχέδια της Ε.Ε. εκτροχιάστηκαν.
«Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου σημαίνει ανεξαρτησία και ευελιξία. Και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους το ιδιωτικό αυτοκίνητο αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής τους», ήταν η άποψη της Γερμανίας.