31.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Τελειώνει η «μάχη στων συντάξεων»
spot_img

Τελειώνει η «μάχη στων συντάξεων»

-

  • Το 94% των συντάξεων που αφορούν την περίοδο 2016-2022 έχει εκδοθεί, ενώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί και το υπόλοιπο 6%

«Ζεστό χρήμα» στην αγορά, αλλά και δεκάδες χαμόγελα για τους εν αναμονή συνταξιούχους και τις οικογένειές τους φέρνει η εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής νέων συντάξεων.

Το πρόβλημα που αποτελούσε εδώ και χρόνια όνειδος για τη δημόσια διοίκηση, βασανίζοντας και κρατώντας σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, σήμερα αντιμετωπίζεται δραστικά, μέσα από την αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων, σύγχρονων πρακτικών και καινοτόμων λύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ, οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικοί καθώς υπερδιπλασιάστηκε ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων έπειτα κι από ένα πλέγμα δράσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του Φορέα.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται: η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, η δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομών σε κάθε νομό, η υλικοτεχνική ενίσχυση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ καθώς και η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών από τον ιδιωτικό τομέα στη «μάχη» της επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων.

Η νέα πραγματικότητα αποτυπώνεται σε αριθμούς (οι οποίοι έχουν τη συνήθεια να μην ψεύδονται!) και δείχνουν να έχουν εκδοθεί 1.061.171 κύριες συντάξεις που αφορούν στην περίοδο 2016-2022, ενώ απομένουν να εκκαθαριστούν περίπου 63.000 μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σε ποσοστά αυτό μεταφράζεται στο εντυπωσιακό γεγονός ότι το 94% των συντάξεων που αφορούν στην περίοδο 2016-2022 έχει ήδη εκδοθεί, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί το υπόλοιπο 6%.

To 2022 αποτελεί χρόνο με ρεκόρ επιδόσεων καθώς ήδη κατά το πρώτο 6μηνο του έτους εκδόθηκαν περισσότερες συντάξεις από αυτές που είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019.  Με αυτούς τους ρυθμούς, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» προβλέπουν ότι οι εκδόσεις νέων συντάξεων θα ξεπεράσουν τις 300.000 κατά το έτος που διανύουμε και θα καταρρίψουν όλες τις προηγούμενες καλύτερες επιδόσεις στον e-ΕΦΚΑ.

Οι πρωταθλητές ανά Ταμείο

Κατά 52% έχει βελτιώσει το τέως ΙΚΑ τους ρυθμούς απονομής σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται να κλείσει εντός του τρέχοντος έτους με εκδόσεις συντάξεων που θα αγγίξουν τις 100.000. Ενδεικτικό είναι ότι κατά το πρώτο 6μηνο του 2022 εκδόθηκαν 55.000 συντάξεις, όσες δηλαδή είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019.

Την ίδια θετική πορεία ακολουθούν και οι επιδόσεις του τέως ΟΓΑ στην απονομή συντάξεων καθώς κατά το πρώτο 5μηνο ξεπέρασαν εκείνες ολόκληρου του 2021, αυξημένες κατά 32% σε σχέση με πέρυσι. Κατά πόδας και ο τέως ΟΑΕΕ, ο οποίος βελτίωσε κατά 30% τους ρυθμούς απονομής σε σχέση με πέρυσι.

Περιορίζονται οι ληξιπρόθεσμες

Οι «fast» ρυθμοί απονομής με τους οποίους τρέχει ο e-ΕΦΚΑ έχουν οδηγήσει σε μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για τα έτη από το 2016 έως και το 2019 (πλην διεθνών & ανελαστικών), απομένοντας μόλις 1.710 αιτήσεις, που πρόκειται να εκκαθαριστούν και αυτές μέσα στο καλοκαίρι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμότητες των παλαιότερων ετών αφορούν πλέον στη διετία 2020-2021, περιορίζονται δηλαδή στο τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πιο αναλυτικά και τα βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ:

  • 2019: εκδόθηκε το 98,9% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί εντός αυτού του έτους, ενώ οι εκκρεμότητες περιορίζονται σε 1.710 σύνθετες υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να εκκαθαριστούν εντός του καλοκαιριού.
  • 2020: εκδόθηκε το 94,7% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί εντός αυτού του έτους, ενώ οι εκκρεμότητες περιορίζονται σε 8.570 αιτήσεις που βρίσκονται υπό εκκαθάριση (5,3% του συνόλου) και αφορούν κυρίως σε αιτήσεις συνταξιοδότησης του δεύτερου 6μηνου του έτους.
  • 2021: εκδόθηκε το 80,6% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί εντός αυτού του έτους που αποτέλεσε και επίδοση-ρεκόρ, καθώς υπήρξε μεγάλος αριθμός υποβολών νέων αιτήσεων, οι οποίες ξεπέρασαν τις 212.000. Εν αναμονή εκκαθάρισης είναι 38.574 αιτήσεις.
  • 2022: εκδόθηκε το 70% των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι και τέλος Μαρτίου, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτές τις συντάξεις απονεμήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, δηλαδή σε λιγότερο από 60 ημέρες, με την θετική επίδοση να αποδίδεται κατά μεγάλο μέρος στους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Οι speed ρυθμοί πιστώνονται και στη νέα διαδικασία fast track, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της σύνταξης πραγματοποιείται σε 3 μήνες από τον υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ, ενώ στην περίπτωση που αυτή δεν εκδοθεί, τότε εκδίδεται αυτοματοποιημένα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ καθώς και εκείνα που δηλώνει ο ασφαλισμένος κατά την υποβολή της αίτησής του.

 

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

5ος/2020:στα 693 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.

5ος/2022: στα 156 εκατομμύρια ευρώ περιορίστηκε το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, εμφανίζοντας μείωση κατά 75%.

6ος/2022: στα 100 εκατομμύρια ευρώ εμφανίζεται το οφειλόμενο ληξιπρόθεσμο ποσό προς τους εν αναμονή συνταξιούχους, καταγράφοντας θεαματική μείωση που αγγίζει το 85%, αποδίδοντας τα εν λόγω ποσά στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Με τον μηδενισμό των εκκρεμοτήτων κλείνει οριστικά ένα «μαύρο» κεφάλαιο στην ιστορία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που είχε συνδεθεί με την απαράδεκτη ομηρία των συνταξιούχων και τον πλουτισμό συμφερόντων που εκμεταλλεύονταν την δεινή οικονομική κατάσταση τους. Άλλωστε, αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας προς τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλη τους τη ζωή, στήριξαν και πρόσφεραν στο ασφαλιστικό σύστημα να τους αποδίδει «on time» τη σύνταξη που δικαιούνται για μία αξιοπρεπή διαβίωση.

 

spot_img
spot_img
spot_img