Τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής τους, που είναι άμεσα επηρεασμένος από μια σειρά αλλαγών που σημειώθηκαν μέσα στον χρόνο, επιχειρεί να αναδείξει μια ομάδα ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου, που δημιούργησαν το «Λογάρι Γεύσεων». Έναν Σύλλογο Παραδοσιακής και Σύγχρονης Γαστρονομίας που στηρίζεται στον πλούτο γεύσεων της περιοχής, οι οποίες ακόμη και αν φαντάζει απίστευτο, ήρθαν στην επιφάνεια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.
Η ιδέα της ομάδας αυτής, μέσα στο 2024 έγινε πράξη και η δημιουργία του Συλλόγου Παραδοσιακής και Σύγχρονης γαστρονομίας «Λογάρι Γεύσεων» είναι γεγονός. Πρόκειται για σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του οποίου το καταστατικό βρίσκεται αυτή την περίοδο, υπό έγκριση. Αριθμεί μέχρι στιγμής 60 μέλη, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και διαθέτει προσωρινή επταμελή Διοικούσα Επιτροπή.
Η ονομασία «λογάρι» όπως ανέφεραν η πολιτισμολόγος Βαγγελιώ Κασσαπάκη και η Μαρία Μαρκάκη, μέλη της διοικούσας επιτροπής δεν ήταν τυχαία, αφού η λέξη, αποτελεί υποκοριστικό της λέξης «λόγος» και σημαίνει πλούτος, χρήμα, θησαυρός, περιουσία. Κάπως έτσι άλλωστε, θέλουν να κινηθούν τα μέλη του συλλόγου που στόχο έχουν τη μελέτη, την καταγραφή και την προβολή του Γαστρονομικού Πολιτισμού και του Λαογραφικού Χάρτη της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου, με τελικό στόχο μάλιστα, την έντυπη έκδοση βιβλίου.
Σε ό,τι αφορά πάντως αυτόν τον πλούτο, όπως εξήγησε η Γιώτα Μελισσουργάκη συνδέεται άμεσα με την πληθυσμιακή ιδιαιτερότητα των κατοίκων της περιοχής και την καταγωγή τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Σύλλογος «Λογάρι Γεύσεων» έβαλε στόχο να καταγράψει όσο είναι ακόμα καιρός, τις αυθεντικές κρητικές και μικρασιάτικες συνταγές, όπως και τη λαογραφία που τις συνοδεύει. Ταυτόχρονα, όμως, να καταγράψει και τις σύγχρονες συνταγές που είναι επηρεασμένες και από τις δύο κουζίνες, αλλά και γενικότερα από τις επιδράσεις των επισκεπτών.
Άτομα όλων των ηλικιών
«Ένα πιάτο φαγητό, ένα γλυκό, μία σαλάτα, το ψωμί ή το ποτό, αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που επιβάλλεται να διασωθεί και να διατηρηθεί» επισήμανε η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, ταμίας της διοικούσας επιτροπής
Για να επιτευχθεί πάντως το δύσκολο αυτό έργο, σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν και συνεργάζονται άτομα όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες μέσα από εθελοντικές ομάδες εργασίας που διαμορφώνονται ανάλογα με κάθε δράση.
«Οι μεγαλύτεροι καταθέτουν γνώσεις και εμπειρίες, ενώ οι νεώτεροι μαθαίνουν, εργάζονται και προβάλλουν το αποθησαύρισμα της γαστρονομικής λαογραφίας» εξήγησε η Νίκη Σφακιανάκη, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, η οποία επισήμανε ότι μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το «Λογάρι Γεύσεων» έχει ήδη δυναμική παρουσία στα τοπικά δρώμενα, με συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις (όπως ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης), εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία, εκθέσεις (Αγροκτηνοτροφική, Χώμα-Νερό-Φωτιά) καθώς και σε επετειακές εκδηλώσεις, παζάρια και γιορτές. Επιπλέον, το έργο τους στηρίζεται όπως τόνισαν από την Δημοτική Κοινότητα Αρκαλοχωρίου, αλλά κυρίως από τον κόσμου που αγκαλιάζει την προσπάθεια, εκφράζοντας θερμές και θετικές κριτικές, τόσο προφορικά όσο και μέσω της σελίδας του συλλόγου στο Facebook.
Η διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τις Ιωάννα Ζορμπαδάκη (πρόεδρος), Νίκη Σφακιανάκη (αντιπρόεδρος), Κατερίνα Βαγιού (γραμματέας), Χρυσούλα Κεγκέρογλου (ταμίας), Γιώτα Μελισσουργάκη (βοηθός γραμματέας), Ευαγγελία Κασσαπάκη (μέλος) και Μαρία Μαρκάκη (μέλος).
