26.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα βασικά μέτρα για την τετραετία
spot_img

Τα βασικά μέτρα για την τετραετία

-

Οι στόχοι που έθεσε ο πρωθυπουργός και που αρχίζουν να υλοποιούνται σιγά-σιγά


Της Όλιας Νικολοπούλου*
Ο Πρωθυπουργός είπε «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ενότητα, αποφασιστικότητα και θάρρος προωθώντας το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη οι πολίτες». Και το κάνει πράξη!
Ο Πρωθυπουργός έθεσε 10 βασικούς στόχους:
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ: Θα γίνει εντός του 2023 και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσω των επενδύσεων, δίνοντας νέα πνοή στην οικονομία της Ελλάδας
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ: Συνέχιση στην παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων
ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 10%:  Ο  στόχος εφικτός αν αναλογιστούμε ότι, παρά τις αλλεπάλληλες, εισαγόμενες κρίσεις των προηγούμενων ετών, η ανεργία μειώθηκε κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, και περίπου 400.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά.
ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ: Για όλους και την υποχώρηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
ΥΓΕΙΑ: Με προσλήψεις 10.000 υγειονομικών μέσα στην τετραετία, με την στήριξη του ΕΚΑΒ, όχι μόνο με έκτακτα μέτρα, όπως αυτό της ΠΝΠ που εκδόθηκε, αλλά με μόνιμες προσλήψεις, την μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, την επέκταση του προγράμματος του προσωπικού γιατρού και πολλά ακόμα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Όλο τον Μάιο παρήγαμε πάνω από το 50% της ενέργειας που καταναλώσαμε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας, το αργότερο μέχρι το 2030, να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
ΚΡΑΤΟΣ: Η συνέχιση του ψηφιακού κράτους με στόχο να ψηφιοποιηθεί και ενταχθεί στο gov.gr περισσότερο από το 90% των υπηρεσιών του κράτους.
ΠΑΙΔΕΙΑ: Προτεραιότητα στα σχολεία και την προσχολική αγωγή και έμφαση στα Δημόσια Πανεπιστήμια και την επαγγελματική εκπαίδευση.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Επιτάχυνση στα  ζητήματα που αφορούν την απονομή Δικαιοσύνης και την επιτάχυνσή της.
ΕΘΝΙΚΑ: Η  υλοποίηση μιας στιβαρής, εθνικά υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με τη συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ: Ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχει φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500, όπως έχουμε δεσμευθεί. Δημιουργούμε συνθήκες ανταγωνιστικών αμοιβών προκειμένου σταδιακά, όποιος θέλει να βρίσκει εργαζόμενους να πρέπει να τους πληρώσει και ανάλογα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους.
ΦΤΗΝΗ ΣΤΕΓΗ:  Για όσους θέλουν να πάρουν και να φτιάξουν το δικό τους σπίτι, θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», το οποίο είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Έτσι δίνουμε λύση στο ζήτημα των αυξημένων ενοικίων και των υψηλών τιμών της αγοράς ακινήτων, βοηθώντας νέους ανθρώπους και νέα ζευγάρια να ξεκινήσουν τη ζωή τους.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Ταχεία απονομή των συντάξεων προκειμένου αυτές να εξακολουθήσουν να αποδίδονται μέσα το πολύ σε 60 ημέρες και να μην είναι αναγκασμένοι οι δικαιούχοι να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να πάρουν τους κόπους μιας ζωής, όπως συνέβαινε παλιότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟ: 660.000 Δημόσιοι υπάλληλοι μετά από 14 χρόνια θα δουν από την 1η Ιανουαρίου τους μισθούς τους να αυξάνονται. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ, ενώ, αύξηση θα λάβουν όσοι είναι γονείς, αλλά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης. Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε Δημόσιος Υπάλληλος θα έχει μία αύξηση 70 ευρώ μηνιαίως, το επίδομα τέκνων αυξάνεται από 20 έως 50 ευρώ, και το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται 30%.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Εργαζόμενος χωρίς παιδιά:
Ανήκει στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο με πτυχίο Πανεπιστημίου
λαμβάνει σήμερα 1.092 ευρώ
Μετά την αύξηση θα παίρνει 1.162 ευρώ μεικτά
Εργαζόμενος με 2 παιδιά:
Ανήκει στο τρίτο μισθολογικό κλιμάκιο στην κατηγορία Δ.Ε
λαμβάνει σήμερα 1048 ευρώ μεικτά μαζί με το επίδομα παιδιού
Μετά την αύξηση θα παίρνει 1.168  ευρώ μεικτά.
ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Όλα δείχνουν, ότι οι  συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση από την 1η του έτους, κοντά στο 4%. Ακολουθεί η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όλους εκείνους, που λόγω της προσωπικής διαφοράς, από 200-300 ευρώ. Έρχεται η αύξηση άνω των 30 ετών. Επίσης η επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους. Κερδίζουν όλη τη σύνταξη οι συνταξιούχοι που εργάζονται. Σήμερα αυτή μειώνεται κατά 30% ανεξαρτήτως εάν η απασχόληση είναι πλήρης ή μερική. Δωρεάν φάρμακα σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ.
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
Με τέσσερις παρεμβάσεις θα μειωθούν οι  φόροι.
Το αφορολόγητο  θα έχει πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. Συγκεκριμένα, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.  Προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και έως 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Τo αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ.
Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%  σε ακίνητα που ασφαλίζονται.
Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων 30% από το 2024.
Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος.

Η Όλια Νικολοπούλου είναι δικηγόρος

spot_img
spot_img
spot_img