26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα σημεία προσοχής των φορολογικών δηλώσεων
spot_img

Τα σημεία προσοχής των φορολογικών δηλώσεων

-

Της Φιλοθέης Μακριδάκη

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος- Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

 

Πως θα πληρώσετε λιγότερο φόρο, ποια είναι τα μυστικά και πως θα χτίσετε το αφορολόγητο

Αρκετά κοντά πλέον είναι η έναρξη της υποβολή των φορολογικών δηλώσεων! Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα!
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, είναι η 30η Ιουνίου 2023. Η πρώτη δόση του επιπλέον φόρου που ενδεχομένως θα προκύψει, θα πρέπει να πληρωθεί έως την 31η Ιουλίου.
Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσουμε να ετοιμαζόμαστε και συγκεκριμένα να μελετήσουμε την περίπτωση στην οποία καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο, αν υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες τις οποίες μπορούμε να επικαλεστούμε και να τον αποφύγουμε.
Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μας προκειμένου να ανοίξουν τα έντυπα και να ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης αυτών και κατόπιν η υποβολή τους. Συμπληρώνω οπωσδήποτε το έντυπο Ε1 και ανάλογα με τις ιδιοκτησίες που κατέχω καθώς και τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες αντίστοιχα τα έντυπα Ε2 και Ε3.
Οι έγγαμοι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, λαμβάνοντας ξεχωριστό εκκαθαριστικό ο καθένας. Να αναφέρω εδώ ότι αν έχει δηλωθεί έως 28/2 από τον έναν εκ των δύο συζύγων η επιθυμία για χωριστές φορολογικές δηλώσεις, τότε οι δηλώσεις θα υποβληθούν χωριστά, και μόνο τότε.
Τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινή δήλωση ή χωριστή ανάλογα την επιθυμία τους οποιαδήποτε στιγμή.
Επίσης, όσοι είναι πρέπει να υποβάλουν χωριστά φορολογικές δηλώσεις, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Απαραίτητη προϋπόθεση εδώ είναι η ενημέρωση της αρμόδιας ΔΟΥ για αυτές τις ενέργειες.

Σημεία προσοχής

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που υπάρχει έγγαμη σχέση και οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται χωριστά , αν ο ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στην κύρια κατοικία, είτε είναι ιδιόκτητη είτε δωρεάν παραχωρημένη, ούτε συμμετέχει ως μισθωτής στη μισθωμένη κύρια κατοικία, οφείλει, στη χωριστή δήλωση που θα υποβάλει, να συμπληρώσει τον κωδικό 801 του πίνακα 6 της δήλωσης με τον ΑΦΜ του άλλου συζύγου, καθώς και τον κωδικό 092 που αφορά τη φιλοξενία, επιλέγοντας, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο», η οποία περιλαμβάνεται στον αναδυόμενο πίνακα επιλογών. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για την δήλωση της κατοικίας που διαμένουμε κατά την υποβολή των χωριστών φορολογικών δηλώσεων.
Επίσης να γνωρίζεται ότι τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2022 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω. Ο αριθμός των τέκνων αυτών εμφανίζεται στον πίνακα 3, στην παράγραφο 2 και στους κωδικούς 005-006 της φορολογικής δήλωσης, εφόσον τα στοιχεία τους αναγραφούν στον πίνακα 8 της δήλωσης.
Σε κάθε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης από εγγάμους ή Μέρη Συμφώνου Συμβίωσης ΜΣΣ, που έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με τουλάχιστον 67% αναπηρία τα οποία δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, οι κωδικοί 005 και 006 του πίνακα 3 στους οποίους πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός των τέκνων αυτών για την εξασφάλιση μείωσης φόρου 200 ευρώ συμπληρώνονται μόνο από τον σύζυγο ή το ένα ΜΣΣ κι αν ο φόρος του δεν επαρκεί για να αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό της έκπτωσης, τότε το ποσό αυτό πιστώνεται, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, στον φόρο της συζύγου ή του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.
Επίσης, σε περίπτωση κατά την οποία έγγαμοι φορολογούμενοι ή ΜΣΣ έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, η μείωση φόρου των 200 ευρώ πραγματοποιείται άπαξ, μόνο σε έναν σύζυγο/ΜΣΣ, χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο σύζυγο/ΜΣΣ.
Και φυσικά μην ξεχάσουμε ότι αν είμαστε έγγαμοι και οι δύο μισθωτοί ή συνταξιούχοι με εξαρτώμενα τέκνα κι υποβάλλουμε χωριστές δηλώσεις αν θέλουμε να λάβουμε και οι δύο το αφορολογήτου λόγω τέκνων πρέπει και οι δύο να συμπληρώσουμε τα στοιχεία των τέκνων μας στον πίνακα 8 της δήλωσής μας.
Να διευκρινίσω ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Να γνωρίζεται ότι δεν βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο. Και δεν θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο.
Φέτος εξαιρούνται για πρώτη φορά από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ, οι οποίοι απασχολούν προσωπικό και οι οποίοι μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 αύξησαν (και διατήρησαν αυξημένο), σε σύγκριση με τους προηγούμενους 9 μήνες του 2022, τον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων τους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Επίσης όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η-1-2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31-12-2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5%, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 το πολύ έως 10.000 ευρώ.
S.O.S. Όλοι οι φορολογούμενοι που υπάγονται σ’ αυτή τη ρύθμιση, για να κατοχυρώσουν τον μειωμένο αυτό συντελεστή, πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης του εντύπου Ε1.
Εάν είστε ιδιοκτήτηςεκμισθωμένου ακίνητου και δεν εισπράξατε ενοίκια από τους μισθωτές σας το 2022, λόγω άρνησης ή αδυναμίας αυτών να τα πληρώσουν, η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί, μόνο εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα από ακίνητα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το αφορολόγητο
Ας δούμε τώρα πως θα διαπιστώσετε αν έχετε χτίσει το αφορολόγητό σας. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο ατομικό πραγματικό εισόδημα έτους 2022 προερχόμενο εκ μιας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2022 έως την 31η-12-2022 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 30% του εισοδήματος αυτού. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλαδή προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.. και φυσικά το ποσό των δαπανών που λαμβάνεται υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί τα 20.000 ευρώ.
Φορολογούμενος ο οποίος δεν έχει καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο συνολικό ποσό δαπανών, το μη συγκεντρωθέν ποσό φορολογείται με 22%.
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι δαπάνες για πληρωμή αμοιβών σε 8 κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων «μετρούν» στο 200% της αξίας τους, για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος και την αποφυγή πρόσθετης φορολόγησης με 22%, εφόσον έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες). Πρόκειται για τις δαπάνες που καταβάλλονται σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμιάτρους, χειροποδιστές και ποδολόγους.
Επίσης, όσοι φορολογούμενοι πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος του 2022 από τις παραπάνω 5 βασικές πηγές, οφείλουν να έχουν καλύψει ποσοστό 20% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Από την υποχρέωση να καλύψουν το 20%-30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως, για το φορολογικό έτος 2022 συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Αυτές είναι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, ανήλικοι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι στρατευμένοι, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκωνεκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας δηλαδή άνω των 6 μηνών, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
Καλή υποβολή με προσοχή!

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος- Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου

spot_img
spot_img