30.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα σημαντικά προγράμματα του υπ. Ενέργειας
spot_img

Τα σημαντικά προγράμματα του υπ. Ενέργειας

-

Αφορούν την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και των κτιρίων

Της Σάντρας Γεράγγελου*
Το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη προγραμμάτων για την επιδότηση τόσο νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων για την ανακαίνιση ή και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
Καθώς στρεφόμαστε ολοένα και περισσότερο σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας , ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η οικονομική δυνατότητα από το κράτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορέσουν να υιοθετήσουν τέτοιου είδους λύσεις.
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ- ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ»
Είναι ήδη διαθέσιμη η πλατφόρμα για όσα νοικοκυριά επιθυμούν να αντικαταστήσουν τους παλιούς ενεργοβόρους θερμοσίφωνες με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες σύγχρονης τεχνολογίας.
Οι αιτήσεις γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr.
Οι δικαιούχοι είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο θερμοσίφωνα στην οικία τους (κύρια ή δευτερεύουσα).
Οι θερμοσίφωνες προς απόσυρση θα πρέπει να είναι άρτιοι , λειτουργικοί και να έχουν χωρητικότητα άνω των 40 λίτρων.
Κάθε ΑΦΜ έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία αίτηση. Εφόσον εγκριθεί θα λάβει δύο vouchersστο κινητό του. Το ένα αφορά στην αγορά του νέου θερμοσίφωνα και μπορεί ν ατο εξαργυρώσει στον προμηθευτή της επιλογής του και το δεύτερο voucherαφορά στην δαπάνη αντικατάστασης του θερμοσίφωνα. Από την στιγμή της έγκρισης έχει προθεσμία 100 ημέρες προκειμένου να προβεί στην αγορά του νέου θερμοσίφωνα. Σε περίπτωση που μετά το πέρας των 100 ημερών βρίσκονται σε κατάσταση δέσμευσης από τον προμηθευτή , η προθεσμία παρατείνεται κατά 45 ημέρες.
Το πρόγραμμα είναι μοριοδοτούμενο και οι τελική κατάταξη θα εξαρτηθεί από εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια, την σύνθεση του νοικοκυριού κι από το αν πρόκειται για άτομα με αναπηρία.
Αποκλείονται από το πρόγραμμα όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000€ καθώς και όσοι έχουν ενταχθεί σε άλλο ανάλογο πρόγραμμα επιδότησης (π.χ εξοικονομώ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ
Εντός του μηνός Μαΐου αναμένεται να εκδοθεί ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023».
Το πρόγραμμα θα κυμανθεί στα πρότυπα του προηγούμενου κύκλου, ενώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί πόροι ύψους 750 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις από το Υπουργείο για το αν θα πρέπει να αλλάξουν οι τιμές στις επιλέξιμες δαπάνες προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των οικοδομικών υλικών .
Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 40% έως 75%.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ»
Παράλληλα με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα τρέξει και το πρόγραμμα «εξοικονομώ – ανακαινίζω» για νέους 18 έως 39 ετών.
Μέσω του προγράμματος αυτού θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους για την ανακαίνιση ή ενεργειακή αναβάθμιση ιδιόκτητων κατοικιών. Για την ανακαίνιση η επιδότηση θα φτάνει έως και το 30% της δαπάνης ενώ για την ενεργειακή αναβάθμιση η επιδότηση θα φτάνει έως και το 75% του κόστους, κλιμακωτά ανάλογα με τα εισοδήματα του δικαιούχου.
Μάλιστα παρέχεται η δυνατότητα λήψης δανείου για τις ανάγκες του προγράμματος.
Για τις ανάγκες της ενεργειακής αναβάθμισης το δάνειο θα είναι σταθερό και επιδοτούμενο στο 100%, ενώ για τις ανάγκες ανακαίνισης , το 50% του δανείου θα χρηματοδοτείται από την ΔΥΠΑ και θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% θα έχει όριο euriborτριμήνου +4%.
Όσον αναφορά το ύψος της δαπάνης για το «Εξοικονομώ» δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 22.500€ ενώ το αντίστοιχο όριο για το σκέλος του «ανακαινίζω» δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 10.000€.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πιθανότατα περί τα μέσα Ιουνίου να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ».
Μέσω του προγράμματος αυτού οι επιχειρήσεις που θα πληρούν τις προϋποθέσεις πουθα ορίζονται στον οδηγό του προγράμματος θα μπορούν να εξασφαλίσουν επιδότηση έως 250.000€ για την ενεργειακή αναβάθμιση επαγγελματικών κτιρίων .
Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να επιλέξει ένα από τα 9 έργα για επενδύσεις από 50.000 έως 500.000€.
Μεταξύ των δαπανών που θα μπορούν να επιδοτηθούν περιλαμβάνονται :
Συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας όπως μικρά φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες
Θερμομόνωση
Εγκατάσταση συστημάτων σκίασης
Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα τεχνολογίας led
Αντικατάσταση λεβητών με αντλίες θερμότητας
Αντικατάσταση ψυκτών
Αντικατάσταση συστημάτων εξαερισμού χώρων με άλλα νεότερης τεχνολογίας και λιγότερο ενεργοβόρα κλπ
Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει αφενός να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, να έχει κάνει σύσταση έως 31/12/2020 και να έχει κλείσει δύο διαχειριστικές χρήσεις.
Επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών θα μπορούν να επιδοτηθούν για επενδύσεις με προϋπολογισμό έως 100.000€, ενώ επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του τουρισμού θα μπορούν να επιδοτηθούν για επενδύσεις με προϋπολογισμό από 50.000€ έως 500.000€

Η Σάντρα Γεράγγελου είναι Λογίστρια – Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων

spot_img
spot_img
spot_img