• Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχεται ότι η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες στην Ευρωζώνη σε βασικά είδη διατροφής
Της Ιωάννας Λιούτα*
Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είχε λίγο από «καλάθια», λίγο από «επιδόματα- ψίχουλα», αρκετούς θεατρινισμούς, λίγο «συμπόνια», ακόμη ένα «γράμμα» στην Ούρσουλα, πολλά «success stories», πολλά «μεγάλα βήματα» που έγιναν και θα γίνουν και στην ουσία τίποτα.
Πολλά ήταν τα ψέματα διότι η ακρίβεια αποτελεί κυβερνητική στρατηγική, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των super market, των παρόχων ενέργειας, των μεγάλων επιχειρήσεων, πολυεθνικών και εγχώριων και ταυτόχρονα αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα με τους άμεσους φόρους. Υπερπλεόνασμα χωρίς προηγούμενο στο 7μηνο, 5,68 δις. ευρώ (στο 1 δις ευρώ η υπέρβαση των στόχων)!
Γι αυτό και δεν εξήγγειλε κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ούτε θα το κάνει. Δεκάρα δεν δίνει για το πώς τα βγάζουμε πέρα. Δεν υπάρχει έρευνα, μελέτη που να μην καταδεικνύει την συνεχή φτωχοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
-8 στους 10 δεν κάνουν παιδί λόγω της οικονομικής κατάστασης,
-6 στους 10 δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν,
-τα 2/3 των καταναλωτών δαπανούν το 90%του εισοδήματος τους για αγορά βασικών ειδών.
Πέταξε μερικά ψίχουλα πχ:
-Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται 2 εκατομμύρια συντάξεις από 2,2% ως 2,5%.
-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, 100 με 200 ευρώ.
-Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Είπε με στόμφο ότι:
-Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες .
Δεν είπε ότι:
Η κυβέρνηση επιλέγει να τα φορολογήσει με το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή του 33% και ταυτόχρονα επιτρέπει να μπει η έκτακτη φορολόγηση στα βιβλία εξόδων των επιχειρήσεων για να μειωθεί ο φόρος της επόμενης χρονιάς. Ενώ αν φορολογηθεί το 90% των 3,9 δις. υπερκερδών (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2022/1854), το Δημόσιο θα εισπράξει 3,5 δις.
Όταν:
-Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων έχει κόστος περίπου 1,5 δις. για έναν χρόνο. Όσο κοστίζει το ετήσιο κόστος της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, που η κυβέρνηση μας φόρτωσε για δεκαετίες.
-Η επαναφορά 13ης σύνταξης θα έχει κόστος 1,1 δις. ετησίως.
-Η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί θα είχε κόστος 140 εκατ. ευρώ.
-Η μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή Ε.Ε. (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης ,βενζίνη, φυσικό αέριο): κοστίζει 1,5 δις/ έτος
Ο Πρωθυπουργός προέβλεψε την πτωτική πορεία του πληθωρισμού. Το είχε αναφέρει και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο όταν είπε για ”κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όροι”.
Παρόλο τις αυξητικές τάσεις που κατέγραψε και τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, για 4ο συνεχόμενο μήνα και κατέκτησε την 5η θέση με βάση τον αριθμό ανόδου τιμών στην Ευρωζώνη. Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχεται ότι η χώρα μας είναι από τις ακριβότερες στην Ευρωζώνη σε βασικά είδη διατροφής.
Ησυνεχόμενη αύξηση των τιμών στα απαραίτητα είδη διατροφής προστίθενται στις τεράστιες αυξήσεις για την υγεία που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, με αποτέλεσμα η φτώχεια να αυξάνεται.
Και θα συνεχίσει όσο την ανεχόμαστε.
• Η Ιωάννα Λιούτα είναι Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια