16.4 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Τα νέα διλλήματα προς τις κάλπες
spot_img

Τα νέα διλλήματα προς τις κάλπες

-

Σταθερή η Νέα Δημοκρατία καλεί τους πολίτες να της δώσουν την αυτοδυναμία, σε σύγχυση ο ΣΥΡΙΖΑΑ, ελπίζει σε ανατροπή το ΠΑΣΟΚ
Στην προεκλογική εκστρατεία για τις δεύτερες εκλογές έχουν εισέλθει τα κόμματα συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν την 21η Μαΐου. Φυσικά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών με την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα δεδομένο και πάνω εκεί γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές στα διλλήματα που θέτουν τα κόμματα.
Στη Ν.Δ. η «ασφαλής αυτοδυναμία» ανάγεται σε βασικό μήνυμα και διεκδίκηση, προκειμένου να αποφευχθούν τρίτες εκλογές και να υπάρχει η αναγκαία σταθερότητα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν την «ολική επαναφορά» μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και προτάσσουν ότι βρίσκονται σε μονομέτωπο αγώνα με τη Ν.Δ. για να αποτρέψουν την προοπτική μιας παντοδύναμης κυβέρνησης. Βάζουν και το δίλημμα της διαχείρισης των
70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο ΠΑΣΟΚ κόβουν κάθε γέφυρα συνεργασίας και θεωρούν ως προτεραιότητα την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη Ν.Δ., ρόλο που διεκδικούν ευθέως από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ασφαλής αυτοδυναμία»
Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 21 Μαΐου οδηγεί αναπόφευκτα σε συνέχιση της τακτικής που εφαρμόστηκε και έφερε την καθαρή επικράτηση. Η κομβική διαφορά, ωστόσο, μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης είναι πως πλέον έχουμε συγκεκριμένο αποτέλεσμα που αναπόφευκτα αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό και αλλάζει συγκεκριμένα δεδομένα στην καμπάνια έναντι των δύο βασικότερων κομμάτων: Πρώτον, όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία πριν από τις εκλογές χρησιμοποίησε κατά κόρον ως «μοχλό πίεσης» την πιθανή κυβέρνηση ηττημένων ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού που είχε θέσει στον δημόσιο διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας, προσφέροντας ένα «δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης», έλεγε πριν από την 21η Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης, επιχείρημα που πλέον έχει εκλείψει από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η χαώδης διαφορά των δύο κομμάτων και η απουσία πλέον κάθε πιθανότητας σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη Νέα Δημοκρατία βγάζει από το κάδρο αυτό το επιχείρημα και μεταφέρει το κέντρο βάρους αλλού. Αυτό που ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ο κ. Μητσοτάκης και θα αποτελεί το κεντρικό αφήγημα από εδώ και στο εξής είναι πως η πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των κομμάτων είναι αυτή που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αυτοδυναμίας. Με απλά λόγια, η ρητορική της Ν.Δ. φεύγει τελείως από τα υπόλοιπα κόμματα και θα εστιάζει μόνο στην ίδια, καλώντας τους πολίτες που την ψήφισαν στις 21 Μαΐου να το επαναλάβουν.
Τρίτες εκλογές
Πριν από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που ερωτάτο για το σενάριο τρίτων εκλογών απαντούσε πως «η ψήφος των πολιτών στις πρώτες εκλογές θα κρίνει από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα και οι δεύτερες πώς θα κυβερνηθεί η χώρα». Σήμερα η απάντηση είναι ξεκάθαρη, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζητάει «ασφαλή αυτοδυναμία», που θα αποτελέσει και την προσθήκη στο σλόγκαν του κόμματος, θέλοντας να εκπέμψει το μήνυμα πως για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται ένα ποσοστό πάνω από 39%, ώστε να έχει 157-158 βουλευτές και να κυβερνήσει με ασφάλεια. Επιπλέον, η νίκη στις εκλογές του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί έξτρα λόγο για να έχει η χώρα ισχυρή κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου.
Το επιχείρημα Ανδρουλάκη
Το σενάριο των τρίτων εκλογών δεν τέθηκε τυχαία. Η σαφής θέση του Ν. Ανδρουλάκη πως δεν πρόκειται να δώσει χείρα βοηθείας στη Ν.Δ. ακόμη και αν αυτή έχει 149 βουλευτές, δίνει έξτρα επιχείρημα στον Κυρ. Μητσοτάκη να επισημαίνει πως το «αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές» είναι πράγματι ένα πιθανό σενάριο, για το οποίο δεν έχει την ευθύνη εκείνος, αλλά προκαλείται από το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη και την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές, είναι ότι δεν υπάρχει σήμερα άλλη πολιτική επιλογή στη χώρα παρά μόνον η αυτοδύναμη Ν.Δ.», δήλωσε.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει βάλει στο στόχαστρο το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, εντείνοντας την κριτική που είχε ξεκινήσει το τελευταίο δίμηνο. «Μερικές φορές, ο κ. Ανδρουλάκης, αν δεν τον άκουγα, αν διάβαζα μόνο αυτά τα οποία έλεγε, θα πίστευα ότι περίπου κοπιάρει τον κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ταυτίζοντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και συνεχίζοντας να «συνομιλεί» με την κεντρώα βάση που τον ψήφισε στις 21 Μαΐου.
Nέα διλήμματα από Τσίπρα
Αποφασισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει «εν κινήσει» εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας στους στενούς συνεργάτες του. Οπως δήλωσε, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους «20» της Εκλογικής Επιτροπής, «βάζουμε τον πήχυ ψηλά και κινητοποιούμε κάθε ανθρώπινο πόρο, προκειμένου να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο που είναι η ανατροπή των συσχετισμών της 21ης Μαΐου, ενόψει των επόμενων εκλογών». Ο χρόνος που απομένει είναι περιορισμένος και το νέο αφήγημα του κόμματος οφείλει αυτή τη φορά να είναι σαφές. Ποιο είναι το βασικό μήνυμα; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εξουσίας, μια κυβερνώσα δύναμη της Αριστεράς και η ψήφος σε αυτόν έχει ένα θετικό πρόσημο, αποτελώντας μήνυμα ελπίδας και στήριξης των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας. Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι πως η μάχη είναι μονομέτωπη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην Κουμουνδούρου επιθυμούν μόνο ήρεμους τόνους στην πορεία προς τις κάλπες. Το γεγονός πως στην Εκλογική Επιτροπή που ανακοινώθηκε δεν υπήρχαν καθόλου στελέχη από την «Ομπρέλα» σχολιάστηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο τχωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια συνέχεια. Η λογική της ηγετικής ομάδας είναι πως η κουβέντα περί τάσεων έχει ξεπεραστεί και αυτό που προτάσσεται μέσω της «ομάδας κρούσης» είναι το έντονο τεχνοκρατικό στοιχείο αλλά και ο αέρας ανανέωσης που υπάρχει στο κόμμα.

spot_img
spot_img
spot_img