Ποιες ημερομηνίες προκρίνονται, ποιες είναι οι διαδικασίες για να οδηγηθούμε προς τις κάλπες
Αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο. Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, δεν όρισε συγκεκριμένη ημερομηνία, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους διότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία: «Θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα. Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα».
Η «ανακοίνωση» του πρωθυπουργού προκάλεσε τις άμεσες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, να τονίζει: «Αφού τίποτα πλέον δεν του βγαίνει, ανακοίνωσε, μέσα από το σόου που έστησε, εκλογές τον Μάιο γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη Βουλή, τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει πριν τις εκλογές σε ποια κόμματα και ποιο πρόγραμμα μεταφράζεται η λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.
Κόντρα ξέσπασε και με το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού για την πρόσκληση γνωριμίας στον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία του Κινήματος.
Οι πιθανές ημερομηνίες
Στην τελική ευθεία για τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών βρίσκεται πλέον η χώρα, με την αντιπολίτευση να πιέζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε ανακοινώσεις.
Τα σενάρια, ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένα πλέον.
Οι πιθανές ημερομηνίες για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, είναι δύο: 21(πιο πιθανή) ή 28 Μαΐου (στη δεύτερη περίπτωση είναι πιθανόν να συμπέσουν με τις πιθανές επαναληπτικές εκλογές στην Τουρκία)
Πώς θα εξελιχθεί σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία:
* Από τις 20 έως τις 24 Απριλίου θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής.
* Από τις 22 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου (ή από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου), θα λάβουν χώρα οι διερευνητικές εντολές και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
* Θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός
* Θα γίνει η ορκωμοσία στη Βουλή
* Θα ακολουθήσει η εκ νέου διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
* Οι δεύτερες εκλογές αναμένονται να οριστούν για τις 2 Ιουλίου.