14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα 20 μέτρα Μητσοτάκη
spot_img

Τα 20 μέτρα Μητσοτάκη

-

«Σκοπός» τονίζει ο Πρωθυπουργός «είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα». Και αυτό τα λέει όλα!

Της Όλιας Νικολοπούλου*

Η Ν.Δ. έχει πρόγραμμα με σαφήνεια και πληρότητα. Και αυτός είναι ο λόγος που οι Έλληνες θα εμπιστευθούν πάλι Μητσοτάκη. Αναλυτικά:

1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Είναι αυτό που ζητούσε η Μεσαία Τάξη ο παραγωγικός τομέας της Οικονομίας και οι επαγγελματίες. Αφορά κάθε επαγγελματία, κάθε  αυτοαπασχολούμενο. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε μιλώντας στην Καλαμάτα, αλλά και στην τελευταία συνέντευξη του: «Θέλω να φτάσουμε στο σημείο να το μηδενίσουμε υπό μία προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε συμμορφωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση… Από τη στιγμή που θα έχουμε εργαλεία που θα μας εξασφαλίσουν ότι μπορούμε να φορολογήσουμε με δικαιοσύνη φορολογική ύλη δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει τέλος επιτηδεύματος».
2. ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 25%:  Οι ισχυροί μισθοί είναι τα όλα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την μεγάλη αύξηση του κατώτατου στα 780 ευρώ ανακοινώνει αυξήσεις της τάξεως του 25%, εξέλιξη που αποτελεί την έκπληξη της προεκλογικής περιόδου. «Σκοπός» τονίζει ο Πρωθυπουργός «είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα». Και αυτό τα λέει όλα!
3. ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Η επαναφορά των τριετών είναι ο κυριότερος στόχος στην αύξηση των μισθών. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δρομολογήσει τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι «για τις τριετίες θα το εξετάσουμε, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%». Ουσιαστικά  αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των νέων ιδίως εργαζομένων και αυτό είναι η ουσία της παρέμβασης
4. ΜΟΝΙΜΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ: Εδώ το θέμα έχει βάθος! Πάμε στην ετήσια αύξηση, στην αύξηση άνω των 30 ευρώ μηνιαίως, και στην ειδική επιταγή των 250 ευρώ, η οποία μαζί με τις δύο αυξήσεις δίνει ουσιαστικά 13η σύνταξη όπως το 2022 σε συνταξιούχους κάτω των 800 ευρώ.
5. ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει, ότι «η στήριξη στους συνταξιούχους θα είναι συνεχής. Ο Πρωθυπουργός αναφέρει, ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται. Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά. Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους». Η φράση αυτή μεταφράζεται σε νέα παροχή μέσω ειδικού επιδόματος όσο υπάρχει προσωπική διαφορά. Ο κ Μητσοτάκης άλλωστε δεν το κρύβει «θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Γιατί οι συντάξεις θα αυξηθούν και του χρόνου… Μέχρι που να σβήσει από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά εμείς, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις…» Η φράση αυτή αποτελεί τη βάση να τελειώσει η περιπέτεια του νόμου Κατρούγκαλου
6. ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ 50% ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΕΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Αυτή η σκληρή εισφορά από 40-80 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο μειώνεται 50% για να καταργηθεί έως το τέλος του οικονομικού προγράμματος. Το ζητούν οι συνταξιούχοι και η εξέλιξη αυτή παίρνει σάρκα και οστά. Ακολουθεί η μείωση του φόρου  6% που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου σε όλες τις συντάξεις.
7. ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΕΚΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σε λίγες λέξεις τα λέει όλα! «Δεν θα πληρώνουν τα φάρμακα , όσοι έχασαν  το ΕΚΑΣ». Η εξέλιξη αυτή ανακουφίζει  χιλιάδες συνταξιούχους  που έχουν υποστεί τα πάνδεινα από το νόμο Κατρούγκαλου.
8. ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ 24 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Μαζί με τις αυξήσεις στους μισθούς συμπαρασύρονται ανοδικά και 24 επιδόματα, όπως της Μητρότητας της ανεργίας και όλων των επιδομάτων σε σύνολο 24.
9. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 9% ΑΠΟ 22%: Η μείωση του φόρου στο 9% βοηθάει πάνω από 2.000.000  φορολογουμένους, ενώ έρχεται και λύση στη φορολογία των ενοικίων για ιδιοκτήτες ακινήτων. Επ’ αυτού ο Πρωθυπουργός ανέφερε «Θα ξαναδούμε και το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων».
10. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΔΑΝΕΙΩΝ  50%: Η στήριξη θα συνεχιστεί με επιδότηση 50% του επιτοκίου των ευάλωτων δανειοληπτών, και πάγωμα του  κυμαινόμενου επιτοκίου σε όλα τα στεγαστικά δάνεια
11. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΦΤΗΝΗ ΣΤΕΓΗ: Διευρύνεται το  ποσό όσων θα επιχορηγηθούν. Ο κ Μητσοτάκης μιλάει για διπλασιασμό του προγράμματος. «Είμαι έτοιμος να εγκρίνω τον διπλασιασμό του προγράμματος Σπίτι μου. Δημιουργούμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, για παλαιότερα σπίτια έως το 2007, γιατί θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακαινιστούν παλαιά διαμερίσματα, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση του δανείου να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ όσο θα πλήρωνε κάποιος για το ενοίκιο». Το ποσό θα αυξηθεί  τουλάχιστον έως  διπλασιασμού σε Α’ φάση ενώ ήδη έχουν κατατεθεί κατά την Δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου 14.000 αιτήσεις!
12. ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Στο θέμα αυτό ο Πρωθυπουργός είναι  σαφής!  «Απόλυτη η  στήριξη στην πρώτη κατοικία». Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει, ότι  σύμφωνα με τα εργαλεία  του οικονομικού επιτελείου «το πλαίσιο προστασίας και της πρώτης κατοικίας καλύπτεται  από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, με κούρεμα οφειλών».
13. ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΠΕΚΑ: Όλα τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ αυξάνονται 8%  για όλες τις περιπτώσεις.
14. ΦΤΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Πάνω από 60.000  επιχειρήσεις  που τώρα δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, θα μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας από τον επόμενο μήνα. Αποτελεί η εξέλιξη αυτή τεράστιο δώρο στην Μικρομεσαία επιχείρηση.
15. ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ: Έρχεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών εξέλιξη που θα βοηθήσει αμφίπλευρα τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους εργαζομένους.
16. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ: Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές σε βασικά είδη διατροφής και πώλησης θα παραμείνουν όπως έχει ορίσει το οικονομικό επιτελείο.
17. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΑΓΟΡΩΝ: Το  market pass   θα συνεχίσει να υφίσταται ιδίως για τους ευάλωτους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή.  Σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε πτώση των τιμών».
18. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ: Συνεχίζεται  η επιστροφή φόρου αγροτών με άμεσες επιστροφές φόρων.
19. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ: Θα ισχύει για όλους όλο το 24ωρο και σ όλη την επικράτεια.
20. ΚΑΛΑΘΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ: Το καλάθι που πάει Βέλγιο, Κύπρο και Γαλλία, θα συνεχιστεί να λειτουργεί για συγκράτηση των   διακυμάνσεων των τιμών. Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει, ότι «δούλεψε το καλάθι». Η συνέχιση της ύπαρξής του θα βοηθήσει όλα τα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται λόγω της εισαγόμενης κρίσης.

Η Όλια Νικολοπούλου είναι Δικηγόρος-Υποψήφια Βουλευτής με τη Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα

spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]