21.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυντονισμένη κινητοποίηση συνταξιούχων-εργαζομένων
spot_img

Συντονισμένη κινητοποίηση συνταξιούχων-εργαζομένων

-

• Συγκέντρωση στις 17 Απριλίου των συνταξιούχων στο ΣτΕ στην Πανεπιστημίου 47-49

Η ακρίβεια, ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης, οι ισχνές αυξήσεις των συντάξεων – και μόνο σε μερικούς- και το κόστος των φαρμάκων βγάζουν τους συνταξιούχους στο δρόμο.
Την προσεχή Τετάρτη 17 Απριλίου στις 11 π.μ. η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) καλεί τα μέλη της και όλους τους συνταξιούχους σε συλλαλητήρια έξω από το Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην έδρα του ανώτατου δικαστηρίου στην οδό Πανεπιστημίου 47-49 συνεδριάζει την ίδια ημέρα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) προκειμένου να αποφανθεί επί των Δώρων Κυρίων και επικουρικών συντάξεων, ενώ ακόμη οι συνταξιούχοι αναμένουν τα αναδρομικά για τα τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα Κυρίων και επικουρικών συντάξεων για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016.
Ταυτόχρονα την ίδια ημέρα η ΓΣΕΕ διοργανώνει γενική απεργία με παρεμφερή αιτήματα που έχουν σχέση με την ακρίβεια στην αγορά, την κρίση στέγης, την επαναλειτουργία των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων. Θέματα που όχι μόνο αφορούν τους συνταξιούχους ως καταναλωτές (τιμές σουπερ μάρκετ, ενοίκια, συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη), αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς των εν ενεργεία αποτελούν τον πιο υγιή τρόπο χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος στο πλαίσιο ενός αναδιανεμητικού συστήματος και προκειμένου να ενισχυθούν οι παροχές του ΕΦΚΑ.
Δυναμικά
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων η ΑΓΣΣΕ καλεί τα μέλη της να λάβουν δυναμικά μέρος στις κατά τόπους εκδηλώσεις των συνδικάτων ανά τη χώρα.
Εν όψει της κινητοποίησης της 17ης Απρίλιου η ΑΓΣΣΕ έχει σχεδιάσει μια ευρύτατη επικοινωνιακή καμπάνια με αφίσες (βλέπε τελευταία σελίδα), τηλεοπτική μηνύματα και δημοσιεύσεις ώστε να κινητοποιήσει του «απόμαχους» να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
Η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων στοχεύει κυρίως γύρω από τα ακόλουθα ζητήματα:
-Μετά από 13 χρόνια δραματικών ονομαστικών μειώσεων στις συντάξεις τώρα γίνονται μειώσεις επί του εναπομείναντος πραγματικού-διαθέσιμου εισοδήματος. Οι αυξήσεις την διετία ήταν 10,75% (7,75% το 2023 και 3% φέτος) με τριπλάσιο (επίσημο) πληθωρισμό και τα είδη πρώτης ανάγκης (κρέας, λάδι, αυγά, ψωμί κ.α.).
-Ταυτόχρονα, σχεδόν 770.000 φέτος και 950.000 συνταξιούχοι πέρυσι δεν έλαβαν καμία αύξηση λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».
-Οι επικουρικές συντάξεις του 1,3 εκ. συνταξιούχων όχι μόνο δεν αναπροσαρμόστηκαν στο ύψος, έστω, του «επίσημου» πληθωρισμού, αλλά το ΕΤΕΑΕΠ αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Αναγκάζεται να ρευστοποιήσει την κινητή του περιουσία («σπάει» ομόλογα) προκείμενου να καταβάλει κανονικά τις συντάξεις.
-Η άμεση φορολογία, η εισφορά Υγείας επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων και η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) εξαφανίζει τις όποιες αναπροσαρμογές λόγω μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας και διατήρησης του άδικου και ληστρικού τρόπου εφαρμογής της ΕΑΣ.
-Η φαρμακευτική δαπάνη έχει αυξηθεί με το τρικ μεταξύ της τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ (αφορά μόνο στη δραστική ουσία) και της λιανικής τιμής που αγοράζει ο ασφαλισμένος στο φαρμακείο.
Πίσω τις ζωές μας
Η ΑΓΣΣΕ με την κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης φωνάζει «Φτάνει πια – Θέλουμε πίσω τις ζωές μας!».
Αφενός γιατί επί 14 συναπτά χρόνια πληρώνουν οι συνταξιούχοι και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα το κόστος «σταθεροποίησης» της οικονομίας και, αφετέρου, γιατί δεν επιστράφηκε ούτε κατ΄ ελάχιστο μέρος των απωλειών στους συνταξιούχους οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπέρασαν το 45%.
Αλλά και γιατί σήμερα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα στηρίζονται στην υπερφορολόγηση επί των μισθών και συντάξεων καθώς και τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.α.) που επιβάλλονται επί μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας αγαθών λόγω πληθωρισμού. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανισότητες, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι οικονομικά ισχυροί πλουσιότεροι.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ

ΛΕΖΑΝΤΑ ΚΟΙΝΗ
Από τις συναντήσεις ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων της ΑΓΣΕΕ. Στα στιγμιότυπα διακρίνεται η επίσκεψη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και στον Γραμματέα της Κοινοβυολευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη

spot_img
spot_img
spot_img