25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΣυνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία για γονείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
spot_img

Συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία για γονείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

-

Οι δύο βασικές κατηγορίες που τους επιτρέπεται η πρόωρη έξοδος ακόμη καις τα 50 ετη

Της Άννας Ευθυμίου*

Τα γενικά όρια συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη που ισχύουν είναι το 62ο έτος ηλικίας έπειτα από συνολικά 40 έτη ασφάλισης, καθώς και το 67ο με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους γονείς σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ταμεία τραπεζών και ΙΚΑ ισχύουν ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και για το 2023. Αυτά δίνουν δικαίωμα «εξόδου» ακόμη και στα 50 έτη και έως τα 58 έτη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν θεμελιώσει εντός των προηγούμενων ετών τις ειδικές προϋποθέσεις που προβλέπονταν. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, η θεμελίωση 25ετίας ή και η ύπαρξη ανήλικου τέκνου την περίοδο 2010-2015 αλλά και η εξαγορά πλασματικών ετών, που τους δίνουν εντός του 2023 τη δυνατότητα για πρόωρη έξοδο, είτε με μειωμένη είτε και με πλήρη σύνταξη. Βασικό ρόλο στην περίπτωση του ανήλικου τέκνου παίζει το πότε ενηλικιώθηκε το παιδί. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Α. Γονείς με 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο.
Οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανήλικων τέκνων ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθόσον είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα ανήλικο τέκνο, δύνανται να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2023 ανάλογα με το όριο ηλικίας, σύμφωνα με τον Ν. 4336/2015. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να συντρέχουν τέσσερις σωρευτικά προϋποθέσεις. Ειδικότερα, να είναι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή να έχουν κάνει ασφάλιση για πρώτη φορά πριν το 1993, να έχουν συμπληρώσει τις 5500 μέρες ασφάλισης μέχρι το 2012, η ανηλικότητα του τέκνου να είναι μέχρι το 2012 και το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει κατά περίπτωση να κατοχυρώνεται μέσα στη μεταβατική περίοδο 2015 έως 2021, το οποίο μπορεί και να το συμπληρώνουν και μετά την 01 Ιανουαρίου 2022.
Β. Ασφαλισμένοι με 25ετία και ανήλικο τέκνο
Οι γονείς (άνδρες και γυναίκες) ανηλίκων και οι τρίτεκνοι και άνω ασφαλισμένοι του Δημοσίου και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ασφαλισμένοι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – τραπεζών που είχαν κατοχυρωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης και επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με το έτος θεμελίωσης στα 50 ή τα 52 ή τα 55, δύνανται να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2023.
Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν:
♦ Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με συμπληρωμένη 25ετία το 2011, ακόμη και αν χρειαζόταν να γίνει εξαγορά πλασματικών ετών, και παράλληλα ανήλικο τέκνο.
♦ Γονείς (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με συμπληρωμένη 25ετία το 2012, ακόμη και αν χρειαζόταν να γίνει εξαγορά πλασματικών ετών, και παράλληλα ανήλικο τέκνο.
♦ Μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με συμπληρωμένη 25ετία το 2010 και παράλληλα ανήλικο τέκνο.
♦ Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και αν χρειαζόταν να γίνει εξαγορά πλασματικών ετών από τα τέκνα, και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με συμπληρωμένη 20ετία το 2011.
♦ Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με συμπληρωμένη 20ετία το 2011 ακόμη και αν χρειαζόταν να γίνει εξαγορά πλασματικών ετών.
♦ Τρίτεκνοι και άνω (άνδρες – γυναίκες) δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτεκνες μητέρες υπάλληλοι ΔΕΚΟ – τραπεζών με συμπληρωμένη 20ετία το 2012 ακόμη και αν χρειαζόταν να γίνει εξαγορά πλασματικών ετών.
Η Άννα Ευθυμίου είναι δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Θεσσαλονίκης

spot_img
spot_img