25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣυνέντευξη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ που αναλύει τις επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου
spot_img

Συνέντευξη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ που αναλύει τις επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου

«Οι Ευρωπαίοι να σκεφθούν το συνολικό καλό»

-

«Οι Ευρωπαίοι να σκεφθούν το συνολικό καλό»

  • «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε κόστος την ελληνική κοινωνία, ελπίζω να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο τέλος Μαΐου»

 

Συνέντευξη στην Μαρία Καραουλάνη

 

Ένας από τους πονοκεφάλους όλων των ευρωπαίων πολιτών είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος δυστυχώς δεν φαίνεται προ ώρας να τελειώνει προκαλώντας αβεβαιότητα για την καθημερινότητα όλων μας. Και όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου είναι πολύ σημαντικές. Και έρχονται ως συνέχεια της πανδημικής κρίσης που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως διπλωμάτης καριέρας, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα προβλήματα αυτού του πολέμου δεν πρόκειται με το μόλις σταματήσουν τα όπλα. Τουναντίον θα υπάρχουν γενικότερα προβλήματα και μεταξύ αυτών θα είναι και η νέα προσφυγική κρίση. Έχοντας περάσει από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Κουμουτσάκου γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι λόγω των γυναικόπαιδων που έφυγαν άρον-άρον από την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή θα υπάρχουν εκ νέου τσακωμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για το ποιος πρέπει να προσφέρει την αρωγή του σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή συνοχή ο Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζει πως το σωστό είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σκεφθούν για την Ευρώπη πως «δεν θα την παραδώσουμε και πάλι στα χέρια των εθνικισμών και των δημαγωγών. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας με κάθε μέσο».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου, πρώην υπουργού και βουλευτή Βορείου Τομέα της Β’ Αθήνας στην «60+» είναι η ακόλουθη:

Οι επιπτώσεις του πολέμου από την Ρωσική εισβολή θα ξεπεραστούν σύντομα, ή ανησυχείτε μήπως εξελιχθούν σε μακροπρόθεσμες με ότι συνεπάγεται για την οικονομία;

«Οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας διαρκούν ήδη πάνω από δύο μήνες και συνεχίζονται. Παράλληλα, η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία που εκ των πραγμάτων δεν διαφαίνεται άμεση άρση τους, ακόμα και αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, έχουμε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας που απαιτεί να πληρώνεται σε ρούβλι από τις χώρες στις οποίες παρέχει φυσικό αέριο, κάτι που προκαλεί στρεβλώσεις στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές. Όλα αυτά, έχουν έντονες οικονομικές επιπτώσεις που οι περισσότερες χώρες, τις βιώνουν ως μία συνέχεια της πανδημικής κρίσης. Συνεπώς, θα χρειαστεί χρόνος να εξισορροπήσει η διεθνής οικονομία. Γι’ αυτό η ελληνικής κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βρεθεί δίπλα στους Έλληνες πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο, ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα στήριξης οριζόντιας εφαρμογής που θα μειώσουν δραστικά το κόστος στους καταναλωτές».

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έχετε χτυπήσει καμπανάκι πως η Ευρώπη μπορεί να ανήκει στους «χαμένους». Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η Ε.Ε. το επόμενο διάστημα;

«Ναι, το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Η Ευρώπη, έως αυτή της στιγμή, φαίνεται να είναι η μεγάλη χαμένη από μία σύγκρουση, την οποία ούτε προκάλεσε, ούτε και είναι εμπλεκόμενο μέρος της. Καλείται όμως, να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τουλάχιστον τρεις νέες σοβαρές κρίσεις. Κρίση ενέργειας. Κρίση ακρίβειας, Κρίση προσφυγική λόγω των εκατομμυρίων ανθρώπων, ως επί το πλείστον γυναικών και παιδιών που δραπετεύουν από τον καταστροφικό πόλεμο. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την εκτίναξη των αμυντικών δαπανών που αφαιρούν μεγάλα τμήματα των εθνικών προϋπολογισμών που θα μπορούσαν να πάνε σε άλλους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς τομείς. Λόγου χάριν, έρευνα, παιδεία, υγεία, κοινωνική μέριμνα. Το πρώτο που οφείλουν να κάνουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι να δουν την κατάσταση χωρίς εξωραϊστικούς φακούς. Να τη δουν κατά πρόσωπο και να πουν “δεν είμαστε εμείς αυτοί, στα χέρια των οποίων θα αποσαθρωθεί η ενωμένη Ευρώπη που με τόσο κόπο και προσπάθεια δημιουργήθηκε. Δεν θα την παραδώσουμε και πάλι στα χέρια των εθνικισμών και των δημαγωγών. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας με κάθε μέσο».

Η συνοχή της Ευρώπης

Θεωρείτε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου θα υπάρχει συνολική ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια, ή θα αναγκαστεί η χώρα να προχωρήσει σε εθνικό σχέδιο;

«Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη συνοχή στον τρόπο αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής. Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα είναι μια ακόμα ευκαιρία για να δείξει ότι μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα συνοχής.

 Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει εξ αρχής την ανάγκη λήψης κοινών μέτρων, κάτι που αναμένουμε να δούμε αν θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του μήνα, και για το οποίο θέλω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος.

 Παρ΄ όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυναμικά με περισσότερα εθνικά μέτρα. Με νέες παρεμβάσεις στο κόστος ενέργειας και στοχευμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους διαβίωσης των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αναμφίβολα, είναι μια μάχη δύσκολη. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να τη δώσουμε με επιμονή και ευθύνη. Εξάλλου, η πολιτική μας στηρίζεται σε  ανοιχτή οικονομία που δεν υπονομεύει τις προοπτικές της επόμενης μέρας και κρατά την κοινωνία προστατευμένη».

H Άγκυρα έχει προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να κλείσει «μέτωπα», ενώ παράλληλα επιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τελικά είναι  «απομονωμένη» η Τουρκία στην διεθνή σκηνή;

«Η Τουρκία λόγω της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και βαρύτητας που έχει “κληρονομήσει” από τη γεωγραφία, καθώς και άλλων χαρακτηριστικών της, λόγου χάριν του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων, των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων και του μεγέθους της αγοράς που προσφέρει δεν είναι μια χώρα που “απομονώνεται”. Μπορεί να χάνει, για κάποιο χρονικό διάστημα, τον βαθμό της διεθνούς στήριξης που θα ήθελε, αλλά δεν “απομονώνεται”. Δεν πρέπει να μεταβάλλουμε τις συγκυρίες ή τις εντυπώσεις της στιγμής σε σταθερή αναφορά ή εργαλείο ανάλυσης για την εξωτερική μας πολιτική. Ο αγώνας για την προάσπιση, προβολή και επικράτηση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων πρέπει να είναι διαρκής, επίμονος, καλά μελετημένος και ρεαλιστικά σχεδιασμένος. Έτσι θα αποφύγουμε παγιδεύσεις και απογοητεύσεις».

Με βάση την εμπειρίας σας ως διπλωμάτης πιστεύετε ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία;

«Όσο και αν ακούγεται κλισέ, πριν ξημερώσει θα βιώσουμε το βαθύτερο σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι, εάν το ξημέρωμα αντιστοιχεί σε μια συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση,  τα δύο μέρη, και ιδιαίτερα ο Πούτιν, πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο, θα θελήσουν να βρίσκονται στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο πεδίο. Αυτό συνεπάγεται ότι όσο η Ρωσία συναντά αντίσταση από τους Ουκρανούς, τόσο σφοδρότερες και καταστροφικές θα γίνονται οι επιθέσεις της. Συνεπώς, θα πρέπει να περάσουμε μέσα από βαθύ σκοτάδι μέχρι να φτάσουμε στη συμφωνία».

spot_img
spot_img