11 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Γιόλας Αργυροπούλου
spot_img

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Γιόλας Αργυροπούλου

-

«Ο δρόμος είναι απονιά…»

 

Η Γιόλα Αργυροπούλου, δημοσιογράφος και εμπνεύστρια της ομάδας Πολιτισμού, «Σκύλος στο Δρόμο», υπογράφει τους στίχους του πρώτου ομώνυμου c.d, που μόλις κυκλοφόρησε από την Reload και μας καλεί να μοιραστούμε το ουτοπικό ίσως όνειρο, του… «Ούτε ένας σκύλος στο Δρόμο, Ούτε ένας σκύλος χωρίς σπίτι, ασφάλεια και αγκαλιά».

-Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα c.d αφιερωμένο στον κάθε Σκύλο στο Δρόμο;

«Η ιδέα γεννήθηκε με αφορμή τον αποχωρισμό από τον πρώτο μου σκύλο, που ήρθε από τον δρόμο και για χρόνια ζήσαμε μαζί. Θέλησα, αφ ενός μεν να τιμήσω τη μνήμη του, αφ’ ετέρου να βοηθηθούν άλλες ψυχές εκεί έξω, στηρίζοντας φιλοζωικές και συλλόγους. Το c.d αφιερώνεται σε κάθε άστεγη ζωή που παλεύει, ανεξάρτητα από το «είδος», όπως και στους… «άγιους εθελοντές», που επωμίζονται τη δουλειά που, είτε δεν προλαβαίνει, είτε αρνείται να κάνει το Κράτος».

-Και η… συνεργασία με τους συγκεκριμένους συντελεστές;

«Με την ίδια αφορμή, κυκλοφορήσαμε, με τις εκδόσεις Άπαρσις, το βιβλίο, «Τα 24 κλειδιά της ζωής». Στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων συμμετείχαν, ο μουσικός στην Ορχήστρα της ΕΡΤ και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Γιώργος Κωνσταντινίδης, στα πλήκτρα, επικεφαλής της Παιδικής Χορωδίας Θρακομακεδόνων και η Ιωάννα Εμμανουήλ στο τραγούδι. Το έκαναν εθελοντικά ενώ μόλις είχαμε γνωριστεί. Έτσι, όταν γεννήθηκαν μέσα μου οι στίχοι των τραγουδιών και αφού για λίγο περιπλανήθηκαν του πρότεινα να γράψει τη μουσική για εννέα κομμάτια που θα μίλαγαν για τα πάθη του Σκύλου στο Δρόμο. Όταν αυτό πήρε σχήμα και μορφή, με την Ιωάννα Εμμανουήλ βασική ερμηνεύτρια και τη συμμετοχή της μικρής Ρεγγίνας Αποστολάκου, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Γεράσιμου Ανδρεάτου, ως η γνήσια λαϊκή φωνή που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο ζεϊμπέκικο, «Ο αδέσποτος» αλλά και στην, με παιχνιδιάρικη διάθεση, «Βόλτα του Σκύλου», με ένα ζευγάρι να μαλώνει για το ποιανού από τους δυο, είναι η σειρά να βάλει το λουρί και να πάει τον τετράποδο της οικογένειας να εκτονωθεί».

-Τα τραγούδια αναφέρονται μόνο στα αδέσποτα ζώα και τους εθελοντές, δηλαδή;

«Αναφέρονται στην αγωνία που βιώνουν τα αδέσποτα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Στα ψυχικά και σωματικά τους τραύματα αλλά και στις συνθήκες που επικρατούν στα καταφύγια, καθώς και σε όλα αυτά που παίρνει, αλλά κυρίως φέρνει ένα υιοθετημένο ζώο σε μια οικογένεια».

Τί είναι ο δρόμος για ένα ζώο;

«Ο δρόμος είναι απονιά…»

-Τουλάχιστον τα καταφύγια παρέχουν ασφάλεια…

«Στα περισσότερα δεν τηρούνται καν, τα εκ νόμου προβλεπόμενα και αυτονόητα. Το καταφύγιο είναι φυλακή και αγκαλιά, το σπίτι».

-Πόσα σκυλιά έχετε σπίτι σας;

«Ένα και… λατρεμένο. Τη Μπαγιάν, κοκονάκι που περιπλανιόταν σε μια παραλία της Εύβοιας και την είχαν κάνει κινούμενο στόχο, σκοπεύοντας την με αεροβόλο».

-Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η συνεχώς αυξανόμενη κακοποιητική συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα;

«Όλα παίζουν ρόλο. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κάποιος, τα βιώματα, ο χαρακτήρας, τα ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά, ο μιμητισμός του ενός στη βία του άλλου. Ο άνθρωπος, από τη μια θεωρεί ότι είναι ο άρχοντας και ο εξουσιαστής του πλανήτη και συμπεριφέρεται αλαζονικά, καταστρέφοντας και λεηλατώντας, και από την άλλη, ζει ο ίδιος μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια και νιώθει καταπίεση, που με τη σειρά του μεταφέρει σε μια ζωή που θεωρεί κατώτερη από αυτόν».

-Πώς μπορεί να προμηθευτεί κανείς το c.d , Σκύλος στο Δρόμο;

«Παραγγέλνοντας το ηλεκτρονικά στην δισκογραφική εταιρία Reload, αναζητώντας το στα δισκοπωλεία, αλλά και σε διάφορες φιλοζωικές εκδηλώσεις ή συναυλίες, ανάλογου ύφους, που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Στο άμεσο μέλλον θα τοποθετηθεί, τόσο σε μεγάλες αλυσίδες pet shop, όσο και στα πιο μικρά της γειτονιάς».

-Τί σας κάνει να πιστεύετε πως όλα τα σκυλιά μπορούν να βρουν σπίτι;

«Το ουτοπικό, ανέφικτο ίσως, όνειρο ενός πιο δίκαιου κόσμου».

spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]