• Ο Βραζιλιάνος Γουίλιαν ήρθε με δόκα και τιμή, αλλά πριν συμπληρωθούν έξι μήνες έλυσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό
O Βραζιλιάνος Γουίλιαν ήρθε μετά βαΐων και κλάδων στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, αλλά η παρουσία του δεν δικαιολόγησε σε καμία περίπτωση το βαρύ βιογραφικό του και έτσι οι Πειραιώτες επέλεξαν να λύσουν τη συνεργασία τους! Έτσι γλίτωσαν και ένα μέρος του συμβολαίου του, αφού οι ετήσιες αποδοχές του, ξεπερνούσαν τα 5,6 εκατ. ευρώ! Για την ακρίβεια 118.000 την εβδομάδα!
Στην Ελλάδα έμεινε συνολικά 16 εβδομάδες, όπερ σημαίνει ότι αναλογούν σε 1,9 εκατ. ευρώ! Προφανώς για να «σπάσει» το συμβόλαιο, πήρε και κάποιο έξτρα δωράκι… O 36χρονος επιθετικός αγωνίστηκε σε 6 παιχνίδια της Super league, 4 στο Europa Leagueκαι 1 στο Κύπελλο, χωρίς πάντως να σκοράρει και να βρει τον καλό του εαυτό.
Ο Γουίλιαν ήρθε στους «ερυθρόλευκους», μετά από μια «γεμάτη» σεζόν στη Πρέμιερ Λιγκ, με τη φανέλα της Φούλαμ, αφού πέρσι είχε αγωνιστεί σε 37 παιχνίδια, με 5 γκολ και 2 ασίστ. Το αγωνιστικό του limit up ήταν την τριετία 2013 -2018, όταν αγωνίστηκε με τη φανέλα της Τσέλσι, ενώ στην Πρέμιερ Λιγκ τον εμπιστεύτηκε και η Άρσεναλ (2020-21). Συγχρόνως κατέγραψε 70 συμμετοχές στην Εθνική Βραζιλίας με 9 γκολ!
Ο Γουίλιαν δεν ήταν ο πρώτος και φυσικά δεν θα είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που ήρθε με δάφνες και αγωνιστικά παράσημα και δεν κατάφερε να αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να μιλάμε για… παλτά, αλλά πολλές φορές κάποιοι παίκτες είτε δεν κολλάνε με μία ομάδα, είτε έρχονται για τα τελευταία «ένσημα», οπότε δεν μπορούν να προσφέρουν, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν.
Στον Ολυμπιακό ως μεγαλύτερη μεταγραφική αποτυχία λογίζεται ο Βραζιλιάνος Μαρσέλο (2023), μετά από μια τεράστια καριέρα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Εθνική! Στην περίφημη λίστα των παλτών παλαιότερα είχαν περίοπτη θέση ο Φέλιξ Μπόρχα από τον Ισημερινό, ο οποίος ερχόμενος το καλοκαίρι του 2006 είχε τον τίτλο της «κόμπρας», αλλά αποδείχθηκε… φιδάκι ο Διαμαντής! Μεγάλη απογοήτευση ήταν και ο Αργεντινός Ροντρίγκο Αρτσούμπι (2007), παρ’ ότι ήρθε ως Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων, ως συμπαίκτης του Λιονέλ Μέσι!
Κατ’ αντιστοιχία ανάλογες πίκρες έφαγε ο Παναθηναϊκός, όταν έφερε το 2005 τον Βραζιλιάνο Φλάβιο Κονσεϊνσάο με σπουδαία θητεία σε Κορούνια και Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την Εθνική Βραζιλίας, ενώ ιστορικά αυτός που έχει μείνει στην μνήμη των παλαιότερων ήταν το κράμα Ζάετς – Ρότσα, ο 20χρονος Τζέισον Πόλακ το μακρινό 1989, που πέρασε και δεν ακούμπησε… Περίπτωση «τελειωμένων» ήταν για τους «πράσινους» τόσο ο Γκανέζος μέσος Μίκαελ Εσιέν (2015)με σπουδαίο παρελθόν σε Ρεάλ, Τσέλσι, Λιόν και Μίλαν, αλλά και ο Γάλλος Σίντνεϊ Γκοβού (2010), μετά από μία σούπερ δεκαετία με τη Λιόν!
Στην ΑΕΚ ξεχωρίζει η περίπτωση του Γάλλου Ερίκ Ραμπεσαντρατανά (2001), που ήρθε ολίγον ως πολύ υπέρβαρος, αλλά και ο Νιγηριανός Μακόλεϊ Κρισάντους (2015), που εξελίχθηκε σε… ανέκδοτο στα κιτρινόμαυρα στέκια!
Για τον ΠΑΟΚ σε αυτή την κατηγορία έχουν μπει ο Ιάπωνας Σίντζι Καγκάβα(2021), παρά τις διακρίσεις με Ντόρντμουντ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά και ο Βούλγαρος Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ(2015), ο οποίος όμως ήρθε στα «τελειώματά» του, μετά από μια τεράστια καριέρα σε Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Μονακό!
Αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλα μεγάλα ονόματα, δεν απέδωσαν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και του βιογραφικού τους, αλλά τουλάχιστον έφυγαν χωρίς να μπουν για πάντα στην… γκαρνταρόμπα της οπαδικής κρίσης!