27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Στόχος ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ
spot_img

Στόχος ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

-

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε την Τετάρτη το απόγευμα

Το μήνυμα «ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή», συνόδευσε την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023 -2027 με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Τα μεγάλα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Αυτά τα θεμέλια βάλαμε στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. «Θέσαμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κανέναν κίνδυνο στο μέλλον τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή για μένα είναι η κορυφαία δέσμευση απέναντι στη νέα γενιά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τα επιτεύγματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων, την μεγέθυνση του ΑΕΠ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς.
Οι στόχοι για την παραγωγική Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας είπε ότι η πραγματική σύγκλιση θα έρθει με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από την ΕΕ. Στόχος μας είπε η ανεργία στο 8% το 2027, η μεταποίηση στο 15% του ΑΕΠ και τα έσοδα από τον τουρισμό στα 30 δισ. ετησίως.
Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η αύξηση των μισθών κατά 25% μέσα στην τετραετία ώστε ο μέσος μισθός να φθάσει στα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας ανέφερε.
Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την παραγωγική Ελλάδα ο πρωθυπουργός ανέφερε τους εξής στόχους για την επόμενη τετραετία:
– Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% – Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
– Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
– 12μηνη τουριστική περίοδος – στόχος δημόσια 30 δισ. ετησίως.
– Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.
– Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
– Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.
– Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.
– Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.
– Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.
– Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
– Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.
– Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025
– 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Μείωση 70% στον χρόνο αναμονής στα επείγοντα

Σε ότι αφορά την κοινωνική Ελλάδα και την αναμόρφωση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις αναφορές του με δύο φωτογραφίες. Μια από τον Ευαγγελισμό με τα ράντζα στους διαδρόμους και μια από τις ΜΕΘ στο Σωτηρία που εγκαταστάθηκαν την περίοδο της πανδημίας.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους όπως επίσης και για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Στόχος μου να μειωθεί κατά 70% ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες και για δωρεάν στέγη σε 8.500 φοιτητές μέχρι το 2027.
Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.
Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.
Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική.

Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
– Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr.
– Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
– Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
– Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα
– Πρόγραμμα GR-ECO islands.
– Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:
– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
– Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.
– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.
– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
– Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

spot_img
spot_img
spot_img