14.5 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ3,4,5Στο τέλος του δρόμου οι εκκρεμείς συντάξεις
spot_img

Στο τέλος του δρόμου οι εκκρεμείς συντάξεις

-

  • Λύνεται το πρόβλημα με τις κύριες για να πάρουν σειρά οι επικουρικές

Η λογική του αυτονόητου δίνει επιτέλους τη θέση της στον παραλογισμό της γραφειοκρατίας που άφηνε για χρόνια χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους να διαβιούν με δανεικά από παιδιά και φίλους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα αυτής της περιόδου.

Με τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουν μείνει πια περίπου 30.000 κύριες εκκρεμείς συντάξεις που απομένουν να εκδοθούν ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει ουσιαστικά τη νέα περίοδο κανονικότητας με τον μηδενισμό τους μέσα στις επόμενες ημέρες και με ζεστό χρήμα στις τσέπες χιλιάδων συνταξιούχων.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ μέχρι πρότινος το Δημόσιο βρισκόταν σε υπερημερία απέναντι σε συνταξιούχους με οφειλές που άγγιζαν περίπου τα 680 εκατομμύρια τον Μάιο του 2020, τώρα αυτές έχουν περιοριστεί στα 40 εκατομμύρια, νούμερο που αποδεικνύει την αποκλιμάκωση αλλά και το σημαντικό έργο που επιτελέσθηκε από στελέχη και εργαζόμενους στον e-ΕΦΚΑ. Ήδη, το 2022 σηματοδοτεί το έτος σταθμό για τις απονομές συντάξεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι χρονιά ρεκόρ καθώς στο κλείσιμό της αναμένεται να έχουν εκδοθούν πάνω από 300.000. Όσον αφορά στην παράλληλη ασφάλιση που ανέρχονται σε 45.000 περίπου περιπτώσεις, αναμένεται η εκκαθάρισή τους –η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο-να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Εκτός «νυμφώνος» θα μείνουν θα μείνουν κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις, με δικαστικές επιπλοκές, με ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης και σημαντικές οφειλές (άνω των ορίων που έχουν τεθεί).

Η σειρά των επικουρικών

Το επόμενο θετικό μήνυμα για τους συνταξιούχους αφορά στις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις που ανέρχονται περίπου σε 94.000 και θα εκκαθαριστούν και θα αρχίσουν να καταβάλλονται έως το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτός είναι ένας στόχος εφικτός έπειτα από τον μηδενισμό των κύριων συντάξεων καθώς οι εισηγητές θα ασχοληθούν με αυτές μόνον και έτσι θα είναι πολύ ευκολότερο να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες μέσα σε κάποιους μήνες.

Στην γκάμα των χαρμόσυνων ειδήσεων έρχονται να προστεθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 οι αυξήσεις που θα λάβουν πάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους με διάφορους τρόπους, αποτέλεσμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης που ενισχύουν το εισόδημά τους. Πιο αναλυτικά:

  • 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι –πιθανότατα με τη σύνταξη μηνός Απριλίου-θα λάβουν ποσά αναδρομικά από τον Ιανουάριο με την αύξηση 7% στις συντάξεις. Πρόκειται για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων που θα πάρουν αυξήσεις μετά το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, αφού πέρασαν ήδη 12 χρόνια που δόθηκαν οι τελευταίες οριζόντιες αυξήσεις,
  • 1 εκατ. συνταξιούχοι δηλαδή το 40% θα επωφεληθούν από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς θα έχουν ενίσχυση του εισοδήματός τους
  • 000 συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης θα δουν αύξηση του ποσού της σύνταξής τους καθώς θα τους δοθεί η 4η δόση του επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση
  • 000 συνταξιούχοι θα επωφεληθούν από το επίδομα των 250 ευρώ που θα δοθεί τα Χριστούγεννα

Ωστόσο, πάρα πολλοί συνταξιούχοι θα είναι και οι συνταξιούχοι που θα πάρουν και το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων και την αύξηση 7%.

Κάποιοι άλλοι, επίσης πολλοί θα συνδυάσουν την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με την αύξηση αυτή και άλλοι μπορεί να συνδυάσουν και τις τρεις αυξήσεις, άρα θα πάρουν τριπλή σύνταξη.

Οι εν λόγω αυξήσεις που αφορούν 9 στους 10 συνταξιούχους, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και την 13η σύνταξη, λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων που σημαίνει ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί και λόγω ενεργειακής κρίσης.

 

spot_img
spot_img
[td_block_5 limit="10" ajax_pagination="infinite" f_ajax_font_family="617" f_header_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]
spot_img
[td_block_5 limit="10" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="load_more" sort="" category_id="" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9fQ==" show_excerpt="none" art_title_pos="bottom" show_cat="none" show_author="none" show_btn="none" f_header_font_family="617" f_ajax_font_family="617" f_more_font_family="617" m3f_title_font_family="617" m3f_cat_font_family="617" m3f_meta_font_family="617" m3f_title_font_weight="700"]