24.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Στο ελάχιστο οι εκκρεμότητες
spot_img

Στο ελάχιστο οι εκκρεμότητες

-

  • Με τις τελευταίες 40.000 εκκρεμότητες κλείνει το θέμα των ληξιπρόθεσμων συντάξεων

«Απίστευτο κι όμως αληθινό» μοιάζει να είναι ο περιορισμός των εκκρεμοτήτων στον τομέα των ληξιπρόθεσμων συντάξεων σε σημείο που πλέον οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ να εκτιμούν ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα μιλάμε για τον μηδενισμό τους.

Εάν και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εμφανίζεται με απόλυτους αριθμούς να αγγίζει τις 60.000, ωστόσο η πραγματικότητα διαφέρει καθώς οι εκκρεμότητες στην πράξη δεν υπερβαίνουν τις 40.000 για τους εξής λόγους:

  • Δεν μπορεί να απονεμηθεί σύνταξη σε 2.000 ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης αλλά δεν φαίνεται να έχουν διευθετήσει τις οφειλές τους προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι οποίες υπερβαίνουν το ανώτατο όριο που έχει ορισθεί ανά κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι το όριο του επιτρεπομένου ποσού οφειλών, για να μην μπλοκαριστεί η σύνταξη, είναι τα 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.
  • Δεν μπορεί να απονεμηθεί σύνταξη σε 11.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι εμφανίζονται να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (μη συμπλήρωση των ελάχιστων απαιτούμενων από τη συνταξιοδοτική νομοθεσία ημερών ασφάλισης ή της ηλικίας).
  • Δεν μπορεί να απονεμηθεί σύνταξη αναπηρίας σε 6.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν σχετικό υποβάλει αίτημα καθώς εκλείπει η ιατρική γνωμάτευση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της σύνταξης αναπηρίας είναι να έχει ολοκληρωθεί ο ιατρικός τους φάκελος για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας.
  • Δεν μπορεί να απονεμηθεί σύνταξη στους 1.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα 1.000 με τον e-ΕΦΚΑ και για τους οποίους αναμένονται οριστικές αποφάσεις.

Ο εφικτός στόχος

Επομένως, οι 40.000 που αποτελούν και τον πραγματικό αριθμό των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων αποτελούν έναν εφικτό στόχο για τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ για διεκπεραίωση έως το τέλος της θερινής περιόδου. Ήδη, περίπου ένας αριθμός 26.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης έχουν διεκπεραιωθεί με τη διαδικασία fasttrack.  Yπενθυμίζεται ότι με αυτή τη διαδικασία προσπερνώνται εμπόδια που αφορούν όχι μόνον στον ασφαλιστικό χρόνο αλλά και σε κάθε στοιχείο που αφορά στη θεμελίωση του δικαιώματος, όπως οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, η ασφαλιστέα ιδιότητα ή η προσωπική κατάσταση του αιτούντος.

Σε σχετική διάταξη αναφέρεται: «Κατά την εξέταση αίτησης συνταξιοδότησης ή την αναπροσαρμογή της καταβαλλόμενης σύνταξης, οποιοδήποτε στοιχείο επηρεάζει τη θεμελίωση ή την έκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης, όπως η προσωπική κατάσταση του αιτούντος, ο χρόνος ασφάλισής του, η ασφαλιστέα ιδιότητα και ο χρόνος αυτής και η καταβολή ή οφειλή ασφαλιστικών εισφορών, αναγνωρίζεται με βάση κάθε διαθέσιμο δημόσιο έγγραφο που είναι πρόσφορο να αποδείξει τα στοιχεία αυτά».

Ήδη, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον τομέα της εξάλειψης των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων είναι πέρα από τις προσδοκίες. Ήδη, το γεγονός ότι οι απονομές κύριων συντάξεων κατά το πρώτο 6μηνο του 2022 υπερέβησαν κατά πολύ αυτές που είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019, αποτελούν τον καλύτερο οιωνό για τα αποτελέσματα στο τέλος του έτους. Οι προβλέψεις που βασίζονται και στην επιτυχή εφαρμογή της fast track διαδικασίας δείχνουν ότι κατά το τρέχον έτος οι απονομές θα ξεπεράσουν τις 300.000. Ο  αριθμός αυτός θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών για τα δεδομένα του Φορέα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των  αρμόδιων υπηρεσιών με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2022, έχει διεκπεραιωθεί το 94%των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην χρονική περίοδο 2016-2022 και μόνον το 6,58% απονέμει να εκδοθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Ο επικείμενος μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων συντάξεων δεν είναι μόνον ένα στοίχημα που κερδήθηκε για τον e-ΕΦΚΑ, αλλά κυρίως θα σημάνει «χαράς ευαγγέλια» για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους και τις οικογένειές τους που θα δουν επιτέλους ζεστό χρήμα στις τσέπες τους.

 

spot_img
spot_img
spot_img