30.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΣτηρίζουμε ουσιαστικά και ενισχύουμε τις οικογένειες
spot_img

Στηρίζουμε ουσιαστικά και ενισχύουμε τις οικογένειες

-

Δίνουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας, υιοθετώντας εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας

Της Μαρίας Συρεγγέλα

Το δημογραφικό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όμως, απαντά με ένα πλέγμα συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση και τη στήριξη των οικογενειών.
Χαράσσουμε για πρώτη φορά μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη μας το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.Δρομολογούμε μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, στηρίζουμε τη γυναικεία εργασία και παράλληλα προχωράμε στη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, ακολουθώντας επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Και όλα αυτά γιατί η δημογραφική πολιτική πρέπει να «συναντά» και νααλληλοσυμπληρώνεται με τις αντίστοιχες πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, τη μητρότητα/γονεϊκότητα, την ισότητα των φύλων, καθώς και τις πολιτικές για το παιδί. Ο σχεδιασμός μας λοιπόν, περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Άδειες πατρότητας
Με τον εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας την άδεια πατρότητας με αποδοχές και συμπληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο των γονικών αδειών και λοιπών διευκολύνσεων για γονείς και φροντιστές. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι πλέον δίνεται άδεια και για την υποβολή σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ ήδη το πλαίσιο αυτό εκσυγχρονίστηκε. Την ίδια ώρα προστατεύουμε πλέον και τους δύο νέους γονείς από την απόλυση, όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.
Επιπλέον μεριμνούμε για τη στήριξη των μητέρων που επιθυμούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία τους ή να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των παιδιών τους.
Αυτό είναι μια πραγματική ανάγκη και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι περισσότερες μητέρες έχουν το άγχος και την αγωνία πως θα πρέπει να βρουν έναν άνθρωπο για να κρατάει το παιδί τους προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την άδεια τοκετού. Και το γνωρίζω γιατί το ίδιο άγχος είχα κι εγώ όταν γέννησα τα δύο αγόρια μου. Δεν πρέπει οι γυναίκες να μπαίνουμε στο δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια». Γι’ αυτό και όταν ανέλαβα τη θέση της υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έθεσα ως προτεραιότητα την υλοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».
Το πρόγραμμα αυτό που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες, γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Προς το παρόν η πλατφόρμα είναι ανοιχτή μόνο για τους/τις επιμελητές/τριες, ενώ θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για να καταθέσουν αίτηση οι γονείς.
Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και το έργο που προωθούμε για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σκοπός του έργου είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, διατροφή και απασχόληση των βρεφών κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα, προωθώντας έτσι την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήσαμε τον φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.
Κίνητρα για τους νέους
Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας, υιοθετώντας εξειδικευμένα φορολογικά κίνητρα για όσους επιστρέφουν στην πατρίδα μας, έπειτα από μακρόχρονη παρουσία στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δίπλα στους νέους, τα νέα ζευγάρια και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υιοθετώντας νέα στεγαστική πολιτική. Δίνουμε άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους, με επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Προωθούμε τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων σε ιδιωτικές κατοικίες, με καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο. Και ακολουθούν η κοινωνική αντιπαροχή που αποσκοπεί στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο και η δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.
Στηρίζουμε έμπρακτα τις οικογένειες της χώρας μας, κοιτάμε την απειλή του δημογραφικού κατάματα και λαμβάνουμε μέτρα για να βάλουμε ένα φρένο στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων-Υποψήφια βουλευτής Ν.Δ. στον Δυτικό Τομέα Αθηνών

spot_img
spot_img
spot_img