27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΣτήριξη με σύνεση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
spot_img

Στήριξη με σύνεση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

-

 • Το ράλι των τιμών στην ενέργεια αναγκάζει την κυβέρνηση να κρατήσει δυνάμεις για το δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί

Δημοσιονομική σταθερότητα και νέο «πακέτο» στοχευμένων μέτρων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας και του δύσκολου, όπως όλη η Ευρώπη τον χαρακτηρίζει, χειμώνα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η ανησυχία, όπως είναι φυσικό, είναι διάχυτη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς βλέπει ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο δεν θα σταματήσουν το «ράλι» που έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα η ενεργειακή κρίση να δοκιμάσει πολλές φορές τις αντοχές της οικονομίας. Τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν ήδη «κλειδώσει» μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 1. Νέες επιδοτήσεις σε ρεύμα – φυσικό αέριο – καύσιμα.
 2. Μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ακρίβεια. Η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο. Στόχος και αυτής της κίνησης, όπως υποστηρίζουν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θα είναι η στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την πρώτη «επιταγή» το Πάσχα, οπότε δικαιούχοι ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
 3. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δηλαδή πλέον και για μισθωτούς και συνταξιούχους.
 4. Αύξηση στις συντάξεις, έπειτα από δώδεκα χρόνια.
 5. Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, από τις αρχές του 2023 που αναμένεται να κινηθεί στο 6,5%. Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί σε επίπεδα προ μνημονίων.
 6. Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, καφέ κ.ά. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις ακόμη και για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
 7. Αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για δύο χρόνια.
 8. «Φθηνή» στέγη στους νέους, όχι μόνο με επιδόματα αλλά και με αύξηση της προσφοράς, ή ακόμη και με επιδότηση επιτοκίων για φθηνά στεγαστικά δάνεια.
 9.  Μείωση τέλους επιτηδεύματος. Υπάρχουν σκέψεις και για τη μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα που θα κριθούν λίγο πριν από τη σύνταξη του νέου κρατικού προϋπολογισμού και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
 10. Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Υπενθυμίζεται πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τα οικονομικά υπουργεία όλοι διαμηνύουν ότι κανένα μέτρο δεν πρόκειται να «τινάξει την οικονομία στον αέρα» και όλα θα γίνουν ή θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Φθηνό πετρέλαιο

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επανασχεδιασμό των επιδομάτων που έχουν μέχρι σήμερα δοθεί ως ανάχωμα στο ακριβό ρεύμα, αλλά και στα καύσιμα. Όλα αναμφισβήτητα εξαρτώνται από τις διεθνείς τιμές, όμως η μέχρι στιγμής αποκλιμάκωση των τιμών των υγρών καυσίμων βάζει σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο, που μελετά να δοθεί εάν παραστεί ανάγκη Fuel Pass 3, για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, αλλά «στοχευμένα» και μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά μέσω μιας νέας ψηφιακής κάρτας.

Από την άλλη πλευρά, για το Power Pass το επικρατέστερο σενάριο δείχνει ότι δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, που φθάνουν από τον τρέχοντα μήνα τα 1,9 δισ. ευρώ, αναχαιτίζουν τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια.

Ανάλογη ενίσχυση πάντως με τη φετινή θα δοθεί στα νοικοκυριά για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης τη σεζόν 2022-2023, που θα είναι μάλιστα αυξημένη, με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις που έχει δεχθεί το οικονομικό επιτελείο που θα λάβει και την τελική απόφαση, έως και 20%.

 

spot_img
spot_img
spot_img