25.3 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτην Ευρωκάλπη με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ
spot_img

Στην Ευρωκάλπη με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και της ΕΕ

-

  • Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές πρωτίστως δε, συνιστούν μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε υποψηφίους και κόμματα που προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις σ’ αυτά τα πιεστικά ζητήματα

 

Του Στέλιου Κυμπουρόπουλου*

 

H Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, αντιμετωπίζοντας πολύπλευρες προκλήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναδεικνύονται ως ένα κομβικό γεγονός, με σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της ηπείρου κι η συμμετοχή μας είναι επιβεβλημένη.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους έχουν τέτοια σημασία είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης των πολιτικών και της διακυβέρνησης της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ε.Ε., ασκεί σημαντική επιρροή στις νομοθετικές διαδικασίες, τις δημοσιονομικές αποφάσεις και την εποπτεία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Μεγάλο μέρος των νομοθετημάτων τα οποία διαμορφώνονται εκεί, ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία των Κρατών Μελών κι επηρεάζει τη ζωή όλων μας.

Ταυτόχρονα, το έργο αυτό απαιτεί ιδιαίτερη κατάρτιση κι εξειδίκευση καταδεικνύοντας την ανάγκη να στείλουμε στις Βρυξέλλες την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.Μια εκπροσώπηση που μπορεί ν’ ανταποκριθεί σ’ αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο.

Επιπρόσθετα, όπως προαναφέρθηκε η Ε.Ε. βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών προκλήσεων από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάκαμψη, την πράσινη μετάβαση με τρόπο που να μην πλήττει τους αγρότες και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Τα κεκτημένα

Και στοίχημα δικό μου είναι ν’αξιοποιήσουμε τα κεκτημένα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας κι ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, και να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Αλλά είναι σημαντικές και γι’ ένα ακόμη λόγο. Κατά την ερχόμενη πενταετία, θα κορυφωθεί η συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς ενδεχόμενη εισδοχή νέων μελών θα δημιουργήσει νέες δυναμικές αλλά και την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές ώστε η ΕΕ ν’ ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης Ένωσης με περισσότερα μέλη.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές πρωτίστως δε, συνιστούν μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε υποψηφίους και κόμματα που προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις σ’ αυτά τα πιεστικά ζητήματα. Κι η αντιμετώπιση της διαφαινόμενης ανόδου ακραίων, ευρωσκεπτικιστικών φωνών σε διάφορα Κράτη Μέλη της ΕΕ είναι ένα κομβικό διακύβευμα.

Τα κόμματα αυτά εκμεταλλεύονται το θυμικό των Ευρωπαίων πολιτών και προσπαθούν συστηματικά να μας «πουλήσουν» απλοϊκές λύσεις σ’ αυτά τα σύνθετα ζητήματα είτε ακόμη χειρότερα απεργάζονται την αποδυνάμωση ή και διάλυση της ενωμένης Ευρώπης,

Απέναντι σ’ αυτές τις δυνάμεις, είναι χρέος μας να πάμε στην κάλπη και να δείξουμε ότι η Ευρώπη, κόντρα στους ισχυρισμούς τους συνεχίζει να βγαίνει από τις κρίσεις πιο δυνατή, πιο εξωστρεφής και πιο ανθεκτική.

Με όραμα για το μέλλον

Η αντίδραση της επί παραδείγματι στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης των περασμένων ετών, με την κοινή αγορά εμβολίων αλλά και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας έδειξε αυτό ακριβώς.

Για να κερδηθεί όμως αυτό το στοίχημα, έχουμε χρέος εμείς, να εξηγήσουμε τη σημαντική της συνεισφορά στην καθημερινότητα του Ευρωπαίου πολίτη και να τους πείσουμε να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα με όραμα για το μέλλον της Ένωσης, όπως η Νέα Δημοκρατία.

Και να εκλέξουν Ευρωβουλευτές που ως μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,θα δυναμώσουν την εθνική μας φωνή στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης αλλά και θα μπορούν να διαμορφώνουν και να επηρεάζουν τους συσχετισμούς.

Κι αν πάμε συνειδητοποιημένα στην Ευρωκάλπη του Ιουνίου, αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε!

 

  • Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Ιουνίου
spot_img
spot_img
spot_img