- Τι συμβαίνει με το fuelpass 2 και τι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο
Της Φιλοθέης Μακριδάκη *
Ας αρχίσουμε από το τι δεν πρέπει να ξεχάσω να πληρώσω μέχρι 31/8/2022 μιας και η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι πλέον πάρα πολύ κοντά μας.
– την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ
– την 2η δόση φόρου εισοδήματος ή την 1η και την 2η μαζί
– την 2η δόση των Επιστρεπτέων Προκαταβολών
που ενδεχομένως να έχουμε λάβει και αφορά περίπου 700.000 επιχειρήσειςή οι 2 πρώτες δόσεις από όσες επιχειρήσεις έλαβαν παράταση έως το τέλος Αυγούστου.
Ας δούμε τώρα τα χαρακτηριστικά του FUELPASS 2 , τι παρατηρούμε και πως προτίμησε τελικά ο περισσότερος πληθυσμός να λάβει την συγκεκριμένη επιδότηση.
Τελικά λοιπόν, το 73% των πολιτών επέλεξε την πίστωση του ποσού στην τράπεζα που συνεργάζεται άρα για τους περισσότερους πολίτες της χώρας μας καλύτερα λιγότερα χρήματα στην τράπεζα αλλά περισσότερες δυνατότητες αυτά να δαπανηθούν και σε άλλες πηγές.
Επίσης να γνωρίζουν όσοι συμπολίτες μας επέλεξαν την τοποθέτηση της επιδότησης στην άυλη χρεωστική κάρτα, πως το ποσό σε αυτή την κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για αγορές καυσίμων σε ένα πρατήριο καυσίμων αλλά για την αγορά οποιουδήποτε προϊόντοςδιατίθεται σε αυτό.
Προσοχή, δικαιούχοι του FuelPass 2 είναι τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες 30.000 ευρώκαι έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων 45.000 ευρώ.
Βασική προϋπόθεση για το fuelpass 2 είναι να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση.
Η επιδότηση
Έτσι, η επιδότηση ανέρχεται στα εξής ποσά που θα δούμε παρακάτω, με κριτήριο το είδος του οχήματος αλλά και τον τόπο κατοικίας του αιτούντως.
– για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή
80 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
65 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
– για κάτοχο αυτοκινήτου με κύρια κατοικία σε νησιωτική χώρα
100 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
85 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
– για κάτοχο μοτοσικλέτας και κύρια κατοικία σε ηπειρωτική περιοχή
60 ευρώ με ψηφιακή κάρτα
45 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
– για κάτοχο μοτοσικλέτας με κύρια κατοικία στα νησιά
70 ευρώ με κάρτα ψηφιακή κάρτα
55 ευρώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό
Το ποσό που μας έχει πιστωθεί στην άυλη ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι διαθέσιμο για άπειρο χρονικό διάστημα. Έτσι πρέπει να δόσουμε την προσοχή μας μέχρι πότε θα πρέπει να το χρισημοποιήσουμε για να μην το χάσουμε.
Να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν όσοι επέλεξαν την άυλη ψηφιακή κάρτα καθώς όπως αναφέρει το ΦΕΚ το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων (και για οτιδήποτεδιατίθεται σε ένα πρατήριο καυσίμων θα προσθέσω) και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
Παράλληλα, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.
Τέλος, η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/VirtualPOS).
- Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου