27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΣημαντικά σημεία της επιδότησης καυσίμων Fuel Pass
spot_img

Σημαντικά σημεία της επιδότησης καυσίμων Fuel Pass

-

  • Τι να προσέξετε και πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα της επίδότησης

 

Της Φιλοθέης Μακριδάκη

 

Πλησιάζουν τις 1,9 εκατ. οι αιτήσεις που έχουν γίνει για την επιδότηση καυσίμων και συνεχίζουν καθημερινά να αυξάνονται. Σχεδόν για 1,5 εκατ. έχει προωθηθεί η αίτηση στα πιστωτικά και τραπεζικά καταστήματα για να γίνει η πίστωση των χρημάτων στους IBAN που έχουν δηλωθεί είτε για να εκδοθούν οι προπληρωμένες κάρτες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι περίπου το 30% του συνολικού αριθμού, που έχει εγκριθεί αφορά κάρτες αντί για πίστωση σε IBAN.

Να διευκρινίσουμε ότι το fuel pass είναι ένα μέτρο ενίσχυσης φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης.

Δικαιούχος αυτού του μέτρου είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες 30.000 ευρώ. Ο σκοπός του μέτρου είναι η συμβολή του στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Έτσι λοιπόν, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα και μοτοσυκλέτα- μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο, να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας, και να υπάρχει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή να είναι σε leasing.

Να επισημάνω ότι αίτηση μπορούν εδώ και μέρες, συγκεκριμένα από 30/4/2022 , να καταθέσουν όλοι οι πολίτες ασχέτως με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η  «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Για να γίνει πιο κατανοητή η διαδικασία δείτε τις εικόνες που υπάρχουν στο άρθρο και φαίνεται καθαρά όλη η μορφή της αίτησης.

Με δύο τρόπους

H καταβολή του ποσού γίνεται μέσω δύο (2) μεθόδων:

  • Μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone.
  • Μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Τo ΙΒΑΝ του λογαριασμού θα πρέπει να ανήκει σε μία από τις παρακάτω τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Alpha Bank / Τράπεζα Πειραιώς / Εθνική Τράπεζα / Eurobank / Viva / Παγκρήτια Τράπεζα. Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022. Ειδικότερα, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022, η πίστωση ανέρχεται στα ακόλουθα ποσά :

Πενήντα (50) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Σαράντα (40) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,

Τριάντα πέντε (35) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Τριάντα (30) ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ. Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην  άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών από την ημ/νία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου. H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.

Το Fuel Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο τις μέχρι την 31/07/2022.

 

 

Τις δούμε τις πιο συνήθης ερωτήσεις:

  • Είμαι επιχειρηματίας-πρατηριούχος; Πως λειτουργεί ως προς την επιχείρησή μου το Fuel Pass και πότε θα λάβω τα χρήματα: Η χρήση της άυλης κάρτας Fuel Pass είναι πανομοιότυπη με οποιαδήποτε άλλη κάρτα χρησιμοποιείται μέσω POS.
  • Η ενίσχυση αφορά μόνο ΙΧ οχήματα: Ναι, η δράση αφορά μόνο οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
  • Σε περίπτωση που ένα ζευγάρι πληροί τα κριτήρια με την κοινή φορολογική του δήλωση, δικαιούνται και οι δύο την ενίσχυση σε περίπτωση κατοχής δύο ξεχωριστών οχημάτων από τον καθένα εξ’ αυτών: Ναι, το κάθε μέλος θα πρέπει να κάνει χωριστή αίτηση και να αναφέρει το δικό του όχημα στην αίτησή του. Το μέλος που κάνει το αίτημα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία ή την συνιδιοκτησία του οχήματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ Το Fuel Pass δουλεύει μόνο σε pos πρατηρίων καυσίμων! Παρόλα αυτά αρκετοί πολίτες δοκιμάζουν να πληρώσουν άλλες υπηρεσίες. Παρατηρήθηκαν λοιπόν αποτυχημένες προσπάθειες πληρωμής υπηρεσιών στοιχημάτων online καθώς και αποτυχημένες προσπάθειες αγοράς ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Μεγάλη προσοχή στο NFC

Όσοι επιλέγουν να εκδώσουν ψηφιακές κάρτες, απαιτείται να δώσουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στο τι είδους τηλέφωνο χρησιμοποιούν και αν μπορεί να κάνει χρήση της κάρτας.

Στις οδηγίες της πλατφόρμας μπορούν να διαβάσουν όλοι πλέον ότι απαιτείται κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών.

Για να δοθεί λοιπόν το επίδομα σε ψηφιακή κάρτα απαιτείται οι πολίτες να είναι :

  • κάτοχοι όχι απλού κινητού αλλά smartphone
  • κάτοχοι smartphone που όμως να έχει τη λειτουργία ανέπαφων πληρωμών NFC
  • κάτοχοι smartphone με δυνατότητα NFC, που να την ξέρουν και να την έχουν ενεργοποιήσει
  • Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Α’ Τάξης Φοροτεχνικός- Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & ΙδιωτώνΙδιοκτήτρια Λογιστικού Γραφείου

 

spot_img
spot_img
spot_img