27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3«Σχεδιάζουμε μία Ελλάδα για όλους»
spot_img

«Σχεδιάζουμε μία Ελλάδα για όλους»

-

Η αυτοδυναμία δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σταθερότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ο ίδιος κρίσεις, που δεν μπορεί να διαχειριστεί, ενώ η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά παγκόσμιες κρίσεις και οδηγεί τη χώρα μας σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Όλα είναι έτοιμα, ώστε οι πανελλαδικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα

Της Μαρίας Καραουλάνη

Την αισιοδοξία της για την έκβαση των εκλογών τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία είναι εκ νέου υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Της Β’ Αθήνας. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως επίσης και τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας να επιτύχει την αυτοδυναμία στις εκλογές.
Για τους συνταξιούχους, αλλά και για τους εργαζόμενους συνολικά η Νίκη Κεραμέως υποσχέθηκε πως η νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεχίζει να στηρίζει τα εισοδήματα, προστατεύοντας όλες τις οικογένειες. Κι επισημαίνει ότι οι μειώσεις στην φορολογία ενίσχυσαν τα εισοδήματα, πέραν των αυξήσεων σε κατώτερο μισθό και συντάξεις.
Στη συνέντευξη της η κ. Κεραμέως έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση των κρίσεων, σε αντιπαραβολή με την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί κρίσεις τονίζοντας ότι «η Ν.Δ. αντιμετωπίζει και τις παγκόσμιες κρίσεις». Φυσικά η κ. Κεραμέως δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Παιδεία, τον τομέα της, όπου ανέφερε ότι όλες οι αλλαγές έγιναν για το καλό των μαθητών και σπουδαστών, ενώ διαβεβαίωσε τους μαθητές και τις οικογένειες τους, ότι το υπουργείο είναι πανέτοιμο για τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως είναι η ακόλουθη:

-Απέχουμε σχεδόν δεκαπέντε ημέρες από τις εκλογές. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα, πώς νιώθετε τον «παλμό» του κόσμου;
«Από την καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο, διαπιστώνω ότι οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι. Αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Σε δεκαπέντε ημέρες αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε τολμηρά μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε αυτοκαταστροφικά πίσω. Αν η πατρίδα μας θα παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης και των αλλαγών που χρειάζεται η κοινωνία με τη Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιστρέψει στις αποτυχημένες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που φόρτωσαν με τεράστια βάρη τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και έθεσαν σε κίνδυνο ακόμα και τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Αισιοδοξώ ότι οι πολίτες θα διασφαλίσουν όσα πετύχαμε και θα μας δώσουν εντολή να διορθώσουμε όσα ακόμη πρέπει να αλλάξουν, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».

-Θεωρείτε ότι έχουν πεισθεί οι πολίτες για την αναγκαιότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης;
«Η αυτοδυναμία της Νέα Δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη ουσιαστική κυβερνητική επιλογή. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Η αυτοδυναμία δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σταθερότητα, για να συνεχίσει η χώρα μας την αναπτυξιακή της πορεία, για να διασφαλίσουμε όσα θετικά πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκεί που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Την Κυριακή τον εκλογών δεν υπάρχει χώρος για ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή. Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Η πρώτη Κυριακή δείχνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει».

-Εάν συγκρίνουμε την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι υπερέχει το κυβερνών κόμμα και αν ναι σε ποια σημεία;
«Η Νέα Δημοκρατία υπερέχει συνολικά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποιο ήταν το αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ποιό αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Σίγουρα έγιναν και λάθη και αυτό που ζητούμε είναι τώρα ο ελληνικός λαός να μας δώσει την ευκαιρία να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Ο συνολικός απολογισμός του έργου της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα θετικός. Υπήρξαμε συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις μας και αλλάξαμε πολλά προς το καλύτερο. Και μία ακόμα, σημαντική διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ο ίδιος κρίσεις, που δεν μπορεί να διαχειριστεί, ενώ η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά παγκόσμιες κρίσεις και οδηγεί τη χώρα μας σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Οι διαφορές είναι χαώδεις και τις βιώσαμε όλοι μας και πιστεύω ότι οι πολίτες διαπιστώνουν τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι της ασυνέπειας, της αναποτελεσματικότητας, της προβληματικής διεθνούς παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα».

Προστασία στο εισόδημα

-Θεωρείτε ότι βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των συνταξιούχων και γενικότερα των ηλικιωμένων ανθρώπων την τετραετία που μας πέρασε;
«Από την πρώτη ημέρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε δίπλα στους συνταξιούχους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τους κόπους μιας ζωής να κινδυνεύουν. Μπορεί να επενδύουμε στην νέα γενιά, αλλά ταυτόχρονα στηρίζουμε και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Προστατεύσαμε άμεσα το εισόδημά τους με φοροελαφρύνσεις και επιδόματα. Καταφέραμε να αυξήσουμε τις συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Καταργήσαμε τη φορολόγηση στις γονικές παροχές, μειώσαμε το χρόνο απονομής σύνταξης από 18 μήνες σε 60 ημέρες, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Ενδυναμώσαμε τις δομές και δημιουργήσαμε νέα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος μας είναι όλοι, μεταξύ των οποίων βεβαίως και οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείςκαι να ζουν με αξιοπρέπεια. Σχεδιάζουμε μία Ελλάδα για όλους. Την Ελλάδα που μας αξίζει, που μας εμπνέει, που μας ενώνει!»

-Ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν κερδίσετε τις εκλογές;
«Εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν εκ νέου, οι πέντε βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για τη νέα τετραετία έχουν ως εξής: αύξηση μισθών κατά 25% στην τετραετία, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, καλύτερο κράτος, στήριξη της νέας γενιάς αλλά και των ηλικιωμένων, συνέχιση της εθνικής μας πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η χώρα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, θα κινηθεί σταθερά, τολμηρά μπροστά!»

– Αν θα έπρεπε να περιγράψετε τον εαυτό σας ως πολιτικό με πέντε χαρακτηριστικά, ποια θα ήταν αυτά;
«Συνέπεια, εργατικότητα, στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα, ομαδικότητα».

– Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ξεχωρίζει στον πολιτικό στίβο;
«Λίγο πιο δύσκολο από ότι οι άνδρες συνάδελφοί μας, γιατί παράλληλα έχουμε να ξεπεράσουμε, δυστυχώς, ακόμη κάποια στερεότυπα, αλλά και να ανταποκριθούμε σε πολλαπλούς ρόλους, όπως ο απαιτητικός της μητρότητας. Ωστόσο, με προσπάθεια και την απαραίτητη στήριξη από την οικογένεια, όλα γίνονται».

– Ποια είναι η ιδεολογία που πρεσβεύετε ως πολιτικός;
«Είμαι φιλελεύθερη. Πιστεύω στην οικονομία της αγοράς, που λειτουργεί σε μια κοινωνία με ισχυρούς θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνική κινητικότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους».

– Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
«Για να συμμετάσχω στην προσπάθεια να αλλάξουν νοοτροπίες και αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω. Για να συμβάλλω στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να σταματήσουν όσα μας ταλαιπωρούν, μας θυμώνουν και μας πληγώνουν. Η Ελλάδα που μας αξίζει προϋποθέτει δουλειά, ανοικτή κοινωνία, φιλελεύθερη οικονομία, κοινωνική συνοχή, τόλμη και αποτελεσματικότητα. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε αυτή την Ελλάδα. Που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;»

-Θυμάστε όταν σας έγινε για πρώτη φορά η πρόταση να κατέβετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
«Βεβαίως. Με πήρε τηλέφωνο ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον Δεκέμβριο του 2014, και μου έκανε πρόταση να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν σας κρύβω ότι ξαφνιάστηκα! Ήταν πολύ μεγάλη τιμή, την οποία αποδέχτηκα με συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω».

Οι αλλαγές στην Παιδεία
– Είστε τέσσερα χρόνια Υπουργός Παιδείας. Ολοκληρώσατε το πρόγραμμα για το οποίο είχατε δεσμευθεί προεκλογικά;
«Στην Παιδεία έχουν αλλάξει πολλά. Σε αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάναμε πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τολμήσαμε τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ξεκινώντας από τη βάση, το νηπιαγωγείο και φθάνοντας στην κορυφή, το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση. Αλλάζει το περιεχόμενο. Με νέα προγράμματα σπουδών, νέα βιβλία, εργαστήρια δεξιοτήτων, σύγχρονες ειδικότητες, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, που δίνουν στα παιδιά μας γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα. Αλλάζει η εκπαιδευτική διαδικασία. Με νέες μεθόδους διδασκαλίας, πολλαπλό βιβλίο, ενισχυμένο ρόλο για τους εκπαιδευτικούς μας, αξιολόγηση παντού, εκατοντάδες χιλιάδες επιμορφώσεις, σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, διεθνείς συνεργασίες, εσωτερικό Erasmus και πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια. Αλλάζουν οι υποδομές. Με διαδραστικούς πίνακες, σετ ρομποτικής, ψηφιακές λειτουργίες, νέες φοιτητικές εστίες. Συνοψίζοντας όλα αυτά και πολλά ακόμα, θα έλεγα ότι αναβαθμίζουμε τη δημόσια εκπαίδευση, παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες έως πριν λίγα χρόνια οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν, δίνοντας στα παιδιά μας τα εφόδια για να κατακτήσουν τα όνειρά τους, υπηρετώντας το μεγάλο μας στόχο: να είναι οι επόμενες γενιές πολύ καλύτερες από τη δική μας».

– Μετά τις εκλογές, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι όλα έτοιμα; Θα διεξαχθούν κανονικά;

«Όλα είναι έτοιμα, ώστε οι πανελλαδικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα, όπως συνέβη, άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όπως γνωρίζετε, στην απόφαση του Πρωθυπουργού για την ημερομηνία των εκλογών, συνυπολογίστηκε η επιθυμία της Κυβέρνησης να μην διαταραχθεί η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Σεβόμενοι μάλιστα την ανάγκη των υποψηφίων και των οικογενειών τους να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους εγκαίρως, για πρώτη φορά οι ημερομηνίες των εξετάσεων ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2022, και επιπλέον θεσπίσαμε νομοθετικά την υποχρέωση για την εκάστοτε Κυβέρνηση η ανακοίνωση αυτή να γίνεται εφεξής κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του προηγουμένου έτους».

 

spot_img
spot_img
spot_img