27.8 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΣαρώνει η βαρηκοΐα στην Ευρώπη
spot_img

Σαρώνει η βαρηκοΐα στην Ευρώπη

-

Περισσότερο από 78 εκατ. πάσχουν στην Ευρώπη και καλό είναι να ξεχωρίσουμε τις αλήθειες από τους μύθους

Η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο συχνή φυσική κατάσταση μετά την αρθρίτιδα και την καρδιοπάθεια. Υπολογίζεται ότι 78.000.000 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από βαρηκοΐα ΜΟΝΟ στην Ευρώπη. Είναι τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας, κι όμως ακόμα δεν μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτή. Δεν γνωρίζουμε τι είναι. Φοβόμαστε. Κάνουμε σαν να μην υπάρχει. Λες και μ’ αυτόν τον τρόπο θα εξαφανιστεί. Οπότε καλό είναι να προσέξουμε τις παρακάτω έξι ερωτήσεις-απαντήσεις για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με την βαρηκοΐα και να σταματήσουν οι μύθοι.
Μόνο οι ηλικιωμένοι έχουν βαρηκοΐα: «Ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως έχει βαρηκοΐα. Περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από βαρηκοΐα απ’ ό,τι: διαβήτη, αλτσχάιμερ, αυτισμό και οστεοπόρωση μαζί! Αυτό περιλαμβάνει βρέφη, εφήβους, νέους ενήλικες, μεσήλικες και ηλικιωμένους. Η βαρηκοΐα προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως κληρονομικότητα, έκθεση σε δυνατούς ήχους, έκθεση σε ακτινοβολίες, κακή διατροφή, κάπνισμα, κλπ. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 1.1 δισεκατομμύρια νέοι κινδυνεύουν να χάσουν μόνιμα την ακοή τους, λόγω της παρατεταμένης και υπερβολικής έκθεσης σε δυνατούς ήχους και μουσική απ’ τα κινητά τους».
Τα ακουστικά βοηθήματα είναι άβολα και άσχημα: «Τα ακουστικά βοηθήματα του 2023 δεν είναι αυτά που φορούσαν οι παππούδες μας. Η τεχνολογία και ο σχεδιασμός τους έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ, που μερικά καταλήγουν αόρατα. Ανάλογα με την ανατομία του αυτιού σας, το ακοόγραμμά σας, τις αισθητικές σας προτιμήσεις στην akouson μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο κομψό και βολικό ακουστικό για εσάς».
Τα ακουστικά βαρηκοΐας κοστίζουν πολύ: «Ναι, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ακριβά για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως, είναι φθηνότερα από μία αντίστοιχη χειρουργική επέμβαση. Πάνω κάτω όσο ένα εμφύτευμα δοντιού. Υπολογίστε, επίσης, ότι ο τακτικός έλεγχος, service και οι ρυθμίσεις των ακουστικών γίνονται δωρεάν εφόρου ζωής. Το ίδιο και τα ραντεβού με τον ακοοπροθετιστή σας, για να διαπιστώσουμε αν έχει υπάρξει αλλαγή στην ακοή σας».
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μόνο για ανθρώπους με σοβαρή απώλεια ακοής: «Αν ο γιατρός σας έλεγε ότι είστε στο αρχικό στάδιο διαβήτη, θα παίρνατε τα απαραίτητα μέτρα ή θα περιμένατε να σοβαρέψει; Η βαρηκοΐα που δεν αντιμετωπίζεται, χειροτερεύει. Σιγά-σιγά… ανεπαίσθητα… ξεχνάτε τους ήχους και το μυαλό σας σταματάει ν’ αναγνωρίζει από πού προέρχονται ή τι είναι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βαρηκοΐα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να προκαλέσει άνοια στους ηλικιωμένους».
Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τ’ ακουστικά τους – τα βάζουν στο συρτάρι: «Αυτός ο μύθος έχει ξεμείνει απ’ την εποχή των παππούδων μας. Έρευνα που έγινε σε όλη την Ευρώπη έδειξε ότι το 94% των ανθρώπων που έχουν αγοράσει ακουστικά βαρηκοΐας ΟΝΤΩΣ τα χρησιμοποιούν και ΔΕΝ τα βάζουν στο συρτάρι. Και μάλιστα, το 96% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας δήλωσαν ότι η ποιότητα ζωής τους βελτιώθηκε. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα χρησιμοποιούν, όπως υπάρχουν άνθρωποι που δεν παίρνουν τα χάπια τους. Δεν είναι, όμως, η πλειοψηφία. Πλέον».
Δεν χρειάζεται να ελέγχουμε την ακοή μας αν δεν έχουμε βαρηκοΐα: «Οι τακτικοί έλεγχοι της ακοής είναι σημαντικοί για τον καθένα μας και συστήνονται ξεκάθαρα απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – ακόμα κι αν δεν έχουμε απώλεια ακοής! Ο ωτορινολαρυγγολόγος εξετάζει την ακοή μας και μπορεί να μας προτείνει καθαρισμό, ή άλλα μέτρα για ν’ ακούμε καθαρότερα και να επικοινωνούμε καλύτερα».

Επτά υγιεινοί τρόποι αντίδοτο κατά της άνοιας

Στους μεσήλικες εστιάζει νέα αμερικανική έρευνα τονίζοντας πως όσοι ακολουθούν επτά τρόπους υγιεινής ζωής για καιρό, έχουν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια αργότερα στη ζωή τους.
Οι επτά αυτοί παράγοντες είναι: σωματική δραστηριότητα υγιεινή διατροφή, φυσιολογικό σωματικό βάρος, όχι κάπνισμα, υγιής αρτηριακή πίεση, έλεγχος χοληστερίνης και χαμηλό σάκχαρο αίματος. Όσο περισσότερο κάποιος διατηρεί αυτές τις συνήθειες, τόσο μειώνει την πιθανότητα άνοιας σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 13.720 γυναίκες με μέση ηλικία 54 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 1.771 (το 13%) εμφάνισαν άνοια.
Για καθέναν από τους επτά υγιεινούς παράγοντες, κάθε γυναίκα βαθμολογήθηκε με ένα «σκορ» από το μηδέν (κακή ή μέτρια) έως ένα (ιδανική), με μέγιστη συνολική βαθμολογία συνεπώς το επτά. Το μέσο «σκορ» ήταν 4,3. Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα σε αυτή τη συνολική βαθμολογία, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας μειωνόταν κατά 6%.
«Εφόσον γνωρίζουμε πια ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν τη διάγνωση, είναι σημαντικό που μαθαίνουμε πως οι συνήθειες στη μέση ηλικία είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος κάνει υγιεινές επιλογές στη ζωή του κατά τη μέση ηλικία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή» επεσήμανε η δρ Ριστ.

spot_img
spot_img
spot_img