- Ανοικτό το σενάριο για αύξηση στο 8% καθώς αναθεωρούνται προς τα πάνω όλες οι εκτιμήσεις λόγω του πληθωρισμού
Μέχρι σήμερα η αυξήσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να κυμανθούν στο 7%. Όμως τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 12% στο υπουργείο Οικονομικών έχει ανοίξει η συζήτηση για μεγαλύτερη αύξηση από το 7%.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές κι επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι πολύ πιθανό κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού να επέλθει αλλαγή και η αύξηση στις συντάξεις να ανέλθει από το 7% στο 8%. Βέβαια αυτό θα φανεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, όταν και θα έχει καταλήξει στο που θα κυμανθεί ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός. Στο Υπουργείο Οικονομικών έκαναν προβλέψεις για 6-7%, όμως φαίνεται ότι μπορεί να ξεφύγει από το 9%. Συνεπώς, τότε θα υπάρξουν και οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της αύξησης των κύριων συντάξεων βάσει των παραπάνω δύο μεγεθών. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία αύξηση πάνω από το 7%, πχ 7,5% στις κύριες συντάξεις, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2023, η οποία θα καταβληθεί προς το τέλος του α’ τριμήνου του 2023.
Δύο αποτελέσματα
Αν επαληθευθεί ένα τέτοιο σενάριο, θα παραχθούν δύο αποτελέσματα:
* Το πρώτο είναι πως όσοι ήδη έχουν κατοχυρώσει αύξηση 7% στις πραγματικές αποδοχές τους, θα δουν προφανώς μεγαλύτερη αύξηση (7,5%).
* Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι πως και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεταξύ 7,1% -7,5% θα κατοχυρώσουν αύξηση στις πραγματικές αποδοχές τους. Η αύξηση αυτή θα ανέλθει μεταξύ 0,1% -0,5% (ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς τους), καθώς το υπόλοιπο 7% θα συμψηφισθεί με την προσωπική διαφορά τους.
Έως τώρα πάντως η εικόνα των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις θα δοθούν με δύο ταχύτητες.
* Στην πρώτη ταχύτητα ανήκουν εκείνοι (1.682.116 συνταξιούχοι ή το 65% του συνόλου) που θα δουν αύξηση 7%, καθώς έχουν μηδενική προσωπική διαφορά αλλά και εκείνοι που έχουν μικρή προσωπική διαφορά, η οποία θα συμψηφισθεί και με το παραπάνω με την αύξηση του 7% οδηγώντας σε πραγματική αύξηση των αποδοχών τους.
* Στη δεύτερη κατηγορία (931.631 ή το 35% του συνόλου) ανήκουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 7%. Η προσωπική διαφορά τους θα συμψηφισθεί με την αύξηση του 7%, οδηγώντας μεν σε μείωση της αλλά όχι στον εκμηδενισμό τους και άρα σε μη πραγματική αύξηση των αποδοχών τους.