22.8 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΠρώτο μέλημα οι συνταξιούχοι
spot_img

Πρώτο μέλημα οι συνταξιούχοι

-

• Το υπουργείο Οικονομικών κινείται με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. και τις αντοχές της οικονομίας

Του Όμηρου Τσάπαλου*

Αξιοποιώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες που προσφέρει η συνεπής υλοποίηση μίας σοβαρής οικονομικής πολιτικής, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε ήδη ένα «πακέτο» παρεμβάσεων ενίσχυσης εισοδήματος και μείωσης φόρων και εισφορών, ύψους 870 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2025.
Τα μισά από αυτά σχεδόν, 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Έτσι, περίπου 1,7 εκατ. συμπολίτες μας συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα δουν οι συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 2% με 2,5% από τον Ιανουάριο του 2025.
Πολλοί θα ρωτήσουν αν είναι αρκετές οι αυξήσεις αυτές εντός ενός περιβάλλοντος σημαντικής πίεσης που δημιουργεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Η απάντηση είναι πως δεν είναι μόνο αυτές! Και ότι κάθε φορά που υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα οι πρώτοι που ωφελούνται είναι οι συνταξιούχοι και κυρίως εκείνοι με χαμηλές αποδοχές. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε πως η νέα αυτή ενίσχυση των συντάξεων έρχεται να προστεθεί στις αυξήσεις της τάξεως του 7,75% που είδαν οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά τον Ιανουάριο του 2023 και την αύξηση 3% που είδαν στις αρχές του 2024. Έτσι, σωρευτικά οι αυξήσεις στις συντάξεις τους, τους τελευταίους 15 μήνες, έχουν ανέλθει σε περίπου 11% και αναμένεται να αγγίξουν το 13,5% στις αρχές του επόμενου έτους. Συνολικά, πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, που την οφείλαμε στους συνταξιούχους και που κάθε χρόνο θα ενισχύονται με επιπλέον αυξήσεις, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε και τους υπόλοιπους συνταξιούχους, εκείνους με προσωπική διαφορά, όπου κάθε φορά που υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο ενισχύονται με έκτακτες καταβολές.
Με βάση τους κανόνες
Το οικονομικό επιτελείο δουλεύει συστηματικά, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, προγραμματίζει και κινείται με συνέπεια έχοντας ως στόχο να μείνει εντός των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την ουσιαστική ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Να μην ξεχνάμε, επίσης, πως μπροστά μας έχουμε ακόμα την υλοποίηση ενός απαιτητικού προϋπολογισμού για το 2024 που έχει θέσει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,1% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, δεν θα ήταν δίκαιο ένα σύστημα που κάποιους θα τους ενίσχυε και άλλους θα τους ξεχνούσε. Για το λόγο αυτό, τα 870 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν εκτός από την ενίσχυση των συντάξεων σε:
– Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%, (κόστους 215 εκατ. ευρώ). Γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την πετύχουμε περαιτέρω μείωση της ανεργίας μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους.
– Μείωση, ουσιαστικά κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, (κόστους 120 εκατ. ευρώ).
– Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
– Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
– Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές και για το 2025, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
Μετρημένα, υπολογισμένα και με πρόγραμμα θέτουμε τους στόχους που θα φέρουν όλους τους πολίτες σε μία καλύτερη θέση και θα βελτιώσουν τη ζωή τους κινούμενοι μόνο στη λογική ότι «μπορούμε να δώσουμε μόνο αυτά που έχουμε, και όχι αυτά που δεν έχουμε». Γιατί πολύ απλά, «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν! Μακριά από εμάς λογικές που τάζουν «τριχίλιαρα» στους συνταξιούχους αλλά δεν εξηγούν από πού θα τα βρουν για να τα δώσουν. Όσοι τα λένε, καλό είναι να θυμούνται πως όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας. Κανείς, εξάλλου, δεν έχει ξεχάσει πού μας έφτασαν τέτοιες απλοϊκές και επικίνδυνες αντιλήψεις και πολιτικές.
Στον αντίποδα, εμείς συνεχίζουμε τη συστηματική δουλειά μένοντας σταθεροί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Υλοποιούμε μία υπεύθυνηδημοσιονομική πολιτική, που είναι το θεμέλιο για μία πιο ισχυρή οικονομία. Για ένα καλύτερο αύριο για όλες και όλους μας.

• Ο Όμηρος Τσάπαλος είναι Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας

spot_img
spot_img
spot_img