• Ο Κώστας Τσουκαλάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» επισημαίνει για ποια πράγματα θα δώσει μάχες στην Ευρωβουλή εάν καταφέρει να εκλεγεί
Ένας τακτικός αρθογράφος της εφημερίδας μας, ο γνωστός Εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς διεκδικεί την εκλογή του στην ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο Κώστας Τσουκαλάς δεν αρθρογραφεί για τα θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους, όπως κάνει σχεδόν κάθε εβδομάδα, αλλά παραχώρησε συνέντευξη για ποια πράγματα θα θέσει επί τάπητος και ποια θα προτάξει ως σημαντικά. Και όπως τονίζει προτεραιότητα και του ίδιου και του κόμματος του είναι η επαναφορά του ΕΚΑΣ, αλλά και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Τσουκαλά είναι η ακόλουθη:
-Είδαμε με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα κινείται πλέον στα 750 €. Ποια η θέση σας απέναντι στο μείζον θέμα του εισοδήματος των συνταξιούχων;
«Η ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων είναι πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του ειδικά από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η θέσπιση του νέου ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η ενίσχυση των συντελεστών αναπλήρωσης για έτη ασφάλισης κάτω των 30, η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για τους συνταξιούχους. Η επαναφορά τουλάχιστον 13ης σύνταξης μέσα στα δημοσιοοικονομικά πλαίσια με ορθό τρόπο και όχι εν είδει market pass αλλά σταθερής οικονομικής παροχής είναι από τις άμεσες προτεραιότητες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τήρησε το λόγο της. Έταζε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου αλλά όχι μόνο τον διατήρησε αλλά έγινε η πιο πίστη εφαρμόστρια του. Η προσωπική διαφορά «καταπίνει» κάθε αύξηση . Περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν έχουν δει ούτε ευρώ αύξηση λόγω της αθροιστικής εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων. Εκκρεμούν ακόμα δεκάδες χιλιάδες επανυπολογισμοί συντάξεων συνταξιούχων με αυξημένο επασφάλιστρο. Υφίστανται μεγάλες ανισότητες μεταξύ συνταξιούχων που αποχώρησαν πριν το 2016 και συνταξιούχων που έφυγαν μετά. Το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της συμμετοχής των συνταξιούχων στις δαπάνες υγείας είναι τεράστιο. Η χώρα μας είναι δεύτερη σε συμμετοχή των ασφαλισμένων σε δαπάνες υγείας για πολύ χαμηλής ποιότητας παροχές. Τα φάρμακα ακριβαίνουν συνεχώς».
-Μεγάλη συζήτηση έγινε πρόσφατα σε σχέση με την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ποια η θέση σας σε σχέση με την ανάγκη αύξησης όπως διατυπώθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό;
«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα γενικά όρια ηλικίας αυξήθηκαν εν μία νυκτί κατά 2 έτη το 2012 με νόμο της τότε κυβέρνησης ΝΔ και πήγαν από τα 65 στα 67 έτη. Η προτεραιότητα σήμερα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της αύξησης της εργασίας και της ασφάλισης, μέσω ενεργών πολιτικών για το δημογραφικό, μέσω κινήτρων για την ασφάλιση και την αποφυγή της μαύρης εργασίας. Έτσι με τη βελτίωση των δεικτών ασφάλισης και εισφορών θα καταστεί αχρείαστη οποιαδήποτε κουβέντα για αύξηση ορίων ηλικίας πέρα από τα 67. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους απόμαχους της εργασίας να παραμένουν εργαζόμενοι πέραν από την ηλικία αυτή».
-Ποιο θα ήταν το πρώτο μετρό που θα παίρνατε για τους συνταξιούχους αν αύριο το πρωί ο λαός εμπιστευόταν στο ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας;
«Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και η επαναφορά του ΕΚΑΣ είναι μια ενιαία δέσμη που θα αποτελέσει προτεραιότητα μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που πλήττει το εισόδημα περίπου 700 χιλιάδων συνταξιούχων ενώ ήδη έχει κριθεί αντισυνταγματική τουλάχιστον από το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι απαραίτητη. Πρόκειται για την τελευταία μνημονιακή περικοπή η οποία και πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Μάλιστα η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους καθώς σε κάθε προεκλογική περίοδο αφήνει να εννοηθεί ότι η πρόθεση της είναι να προχωρήσει έστω στη μερική αλλαγή πλην όμως μετά την απομάκρυνση από το χρόνο των εκλογών καμία κίνηση δεν κάνει για να την καταργήσει. Το δεύτερο μέτρο θα ήταν η θέσπιση του νέου ΕΚΑΣ για την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα ακόμη και κάτω των 400 € / μήνα. Με ισχυρή σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια και σε συνδυασμό με το ΚΕΑ και το επίδομα του ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να φτιάξουμε έναν μηχανισμό πραγματικής προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς στρεβλώσεις και χωρίς αντικίνητρα ασφάλισης. Επίσης ο συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν μπορεί να μην λαμβάνουν πλήρη την εθνική σύνταξη σαν αν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
-Η έκδοση αποφάσεων σύνταξης από τον e – ΕΦΚΑ έχει επιταχυνθεί. Ποια είναι η άποψη σας για την έκδοση των fast track αποφάσεων σύνταξης;
«Στην περίπτωση του e – ΕΦΚΑ η ασφάλεια του δικαίου έχει θυσιαστεί στο βωμό της ταχύτητας έκδοσης και στην ανταλλακτική λογική της κυβέρνησης. Παρά τη γρήγορη έκδοση αποφάσεων χιλιάδες από αυτές είναι λάθος ενώ ο συνταξιούχος δεν έχει ιδέα τι ποσό λαμβάνει ακόμη και αφού πάρει το εκκαθαριστικό της σύνταξής του αφού κάθε μήνα σχεδόν μπαίνουν διαφορετικά ποσά. Παράλληλα χιλιάδες ενστάσεις και αιτήσεις θεραπείας στοιβάζονται για τη διόρθωση των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδίδονται fast track ενώ στις επικουρικές συντάξεις λείπουν χρόνοι ασφάλισης ακόμη και ολόκληρα τμήματα σύνταξης από τις νέες αποφάσεις. Ο e – ΕΦΚΑ θα πρέπει να επενδύσει στο έμψυχο δυναμικό των υπαλλήλων και των διαδικασιών του, να προχωρήσει γρήγορα στην απλούστευση της νομοθεσία του με την έκδοση των ενιαίων κανονισμών παροχών και τέλος να μην γίνεται επικοινωνιακή προμετωπίδα της κυβέρνησης με ψηφιακές φούσκες και χωρίς ουσία διαφημιζόμενες πολιτικές».
-Ποιο θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας;
«Με μεγάλη ευκολία σας απαντώ. Το δημογραφικό απειλεί την συνοχή της ίδιας της χώρας. Το 2023 είχαμε ακριβώς τις μισές γεννήσεις από το 1985 που γεννήθηκα εγώ. Αν δεν ανασχέσουμε την ροή συρρίκνωσης του πληθυσμού δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να καταβάλλουν εισφορές για τις συντάξεις των συνταξιούχων ούτε εισφορές υπέρ υγείας για να συντηρήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Παράλληλα αν φτάσουμε τα 8.000.000 όπως δείχνουν οι προβολές , θα απολέσουμε 50 δις από το ΑΕΠ της χώρας με αποτέλεσμα λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και υποβάθμιση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό ανάπτυξης και απασχόλησης».
-Ποια θεωρείται την πιο μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση;
«Η ανάγκη για ενιαία πολιτική άμυνας και ασφαλείας, η αντίστροφη της δημογραφικής συρρίκνωσης της Ευρώπης, οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία, διατροφική επάρκεια και επισιτιστική ασφάλεια, οι πειστικές απαντήσεις απέναντι στην κλιματική κρίση και η επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ είναι ισότιμα κορυφαίες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας».
-Για ποίο λόγο ένας επιτυχημένος επαγγελματίας αποφασίζει να εμπλακεί με την πολιτική;
«Ως ειδικός επιστήμονας σε ζητήματα κοινωνικού κράτους ένιωσα πως είναι υποχρέωση μου να στηρίξω την προσπάθεια για πολιτική αλλαγή στη χώρα . Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως η κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και της νεολαίας της χώρας πρέπει να εκφραστεί πολιτικά για να διασώσουμε την κοινωνική συνοχή και να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη. Από την πρώτη στιγμή της κοινωνικής μου συνειδητοποίησης και μέσα από την άσκηση του επαγγέλματος μου προσπαθώ να είμαι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο. Το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της δημόσιας υγείας κρίνεται πρωτογενώς στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς εκεί παράγεται το 80% της νομοθεσίας που αφορά τις ζωές μας. Το ζήτημα των ορίων ηλικίας, των δαπανών που θα κατευθύνονται προς τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας υγείας αποφασίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιστεύω πως έχω την τεχνοκρατική επάρκεια, το πολιτικό σθένος και την κοινωνική ενσυναίσθηση να δώσω μάχες για την κοινωνική Ευρώπη και να διεκδικήσω κονδύλια για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης είναι προϋπόθεση για μια Ελλάδα της ευημερίας».