30.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΠροτεραιότητα η αντιμετώπιση του δημογραφικού
spot_img

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του δημογραφικού

-

  • Η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν

 

Της Μαρίας Συρεγγέλα*

 

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, ιδίως μετά τις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε στη ζωή μας η πανδημία του COVID-19. Και η αντιμετώπισή του είναι εθνική επιταγή και εθνική ευθύνη. Η προστασία της οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πολιτικές για την ενίσχυση της γονιμότητας και τη στήριξη της οικογένειας. Για να σημειωθεί αύξηση των γεννήσεων πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την απόκτηση παιδιών με περισσότερα κίνητρα, ένα υποστηρικτικό στην οικογένεια εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον και να αυξηθεί η γυναικεία εργασία. Οι επιδοματικές πολιτικές πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήσαμε το φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.

Παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενσωματώσαμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, συμπληρώσαμε το πλαίσιο των γονικών αδειών, καθιερώσαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς και φροντιστές και πήγαμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά προστατεύοντας τους νέους γονείς από την απόλυση.

Ειδικές άδειες

Επιπλέον, θεσπίσαμε άδειες και για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι τα 54 έτη, να τεκνοποιούν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επιτρέποντας μάλιστα την κρυοσυντήρηση ωαρίων και για κοινωνικούς λόγους.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η ενίσχυση του πλαισίου παιδικής φροντίδας. Πέραν των βρεφονηπιακών σταθμών, δίνουμε στους νέους γονείς επιπλέον επιλογές, προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους, κάνοντας πράξη ακόμη μια προεκλογική μας δέσμευση.

Με τις δράσεις μας ενισχύουμε τη γυναικεία εργασία και στηρίζουμε τις γυναίκες με προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες και προωθούμε την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα και την τεχνολογία. Αυξάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και βοηθάμε τις οικογένειες αλλά και την οικονομία της χώρας.

Δίπλα στους νέους

Να τονίσουμε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους νέους και καταρτίζει ειδικό σχέδιο για τη στέγασή τους, διευρύνοντας μία σειρά από επιλογές σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποιώντας την ανεκμετάλλευτη περιουσία που έχει το Δημόσιο.

Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών, των νοικοκυριών, των νέων και όλων των πολιτών της χώρας, κοιτάμε κατάματα την απειλή του δημογραφικού και λαμβάνουμε μέτρα για να βάλουμε ένα φρένο στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας.

 

  • Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
spot_img
spot_img
spot_img