27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ3,4,5Πρωταθλητισμός για τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων
spot_img

Πρωταθλητισμός για τον e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συντάξεων

-

  • Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε από οφειλές 705 εκατ. ευρώ προς τους συνταξιούχους να το μειώσει στα 78 εκατ. ευρώ

 

Με μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους κατά 89% προχωρά ο e- EΦKA στη λύση του «γόρδιου δεσμού» των εκκρεμών συντάξεων που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τους απόμαχους της ζωής. Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση Ιουνίου του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ.

Η εντυπωσιακή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι αποτέλεσμα της μαζικής εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, με προτεραιότητα στις εκκρεμείς συντάξεις παλαιότερων ετών, οι οποίες συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών.

138.946 νέες συντάξεις το 2022

Εντυπωσιακές εμφανίζονται στην έκθεση Ιουνίου του ΠΣ «ΑΤΛΑΣ» και οι επιδόσεις του πρώτου 6μήνου στην έκδοση νέων συντάξεων καθώς οι νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις ανήλθαν σε 138.946, δηλαδή εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019 (εκδόθηκαν συνολικά 123.324 συνταξιοδοτικές αποφάσεις).

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα είναι απόρροια της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από το έμπειρο προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, αλλά και ενός πλέγματος δράσεων που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και την ηγεσία του e-ΕΦΚΑ το τελευταίο διάστημα και πλέον αποδίδουν καρπούς όπως:

  • H ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής κάθε συνταξιοδοτικού αιτήματος.
  • H δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων σε όλη την Ελλάδα
  • Η δημιουργία κεντρικής δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης.
  • Η σύσταση ειδικής ομάδας έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
  • Η ενίσχυση των εισηγητών συντάξεων με 458 λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι απονέμουν συντάξεις χωρίς κόστος για τους ασφαλισμένους, σε χρονικό διάστημα λιγότερο από 90 ημέρες.
  • Η έναρξη λειτουργίας των fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης που καταφέρνουν να αποδίδουν σε ελάχιστο χρόνο τις συντάξεις στους δικαιούχους, σε λιγότερο κι από μήνα για κάποιες από τις υποθέσεις.
  • Η αντικατάσταση απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού που δυσχέραιναν το έργο των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ με 3.000 σύγχρονους υπολογιστές με νέο λογισμικό.

Η πρόοδος με τις εκκρεμείς

Η σημερινή εικόνα που αποτελεί ένα «μικρό θαύμα» έχει ως εξής: το 94% των κύριων συντάξεων για τα έτη 2016-2022 έχει εκκαθαριστεί και απομένει μόλις το 6% των αιτήσεων που αναμένεται να έχει διεκπεραιωθεί στο τέλος καλοκαιριού. Ωστόσο, ένα ποσοστό μπορεί να απορριφθεί για πολλούς λόγους καθώς ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει συνταξιοδοτικό αίτημα  ενδέχεται να μην έχει ξεπληρώσει κάποια χρέη του, να έχει εκκρεμείς οφειλές.

Εάν ρυθμιστεί η οφειλή, τότε ο υποψήφιος συνταξιούχος πρέπει να πληρώσει 10.000 ευρώ εφάπαξ, εάν έχει χρέος για παράδειγμα 30.000 ευρώ, για να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ και να μπει σε ρύθμιση. Εάν δε το κάνει αυτό, η αίτησή του θα απορριφθεί. Ενδεχομένως λοιπόν να απορριφθεί το 25 με 30% των αιτήσεων, με αποτέλεσμα τα εκκρεμή ληξιπρόθεσμα αιτήματα να ανέρχονται επί της ουσίας στα 40.000.

Επιτάχυνση και στις επικουρικές

Ο μηδενισμός των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων θα σημάνει την αύξηση του ρυθμού απονομής των επικουρικών συντάξεων καθώς ως γνωστόν για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση της κύριας σύνταξης. Επιπλέον, ο e-ΕΦΚΑ με τον μηδενισμό των εν λόγω εκκρεμοτήτων μπορεί να αποδεσμεύσει προσωπικό από τον τομέα των κύριων συντάξεων, δίνοντας βάρος πλέον στις επικουρικές, γεγονός που θα περιορίσει τον χρόνο αναμονής για τους δικαιούχους στο ελάχιστο.

spot_img
spot_img
spot_img