Του Μιχάλη Κωτσάκου
Εδώ και λίγους μήνες βλέπω ένα επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με την πρεμούρα για να γίνει ένας ουσιαστικός έλεγχος για το που πάνε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο υπό μορφή επιδομάτων. Είτε μιλάμε για χρήματα που οδηγούνται στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, είτε μιλάμε για το γνωστό Α21, δηλαδή το επίδομα παιδιών.
Αναμφίβολα είναι προς την σωστή κατεύθυνση η απόφαση να γίνει ένας πραγματικός έλεγχος. Για να γνωρίζει το κράτος ποιους επιδοτεί. Να δίνει τα χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και όχι σε όλους όσοι απλά εκμεταλλεύονται τα παράθυρα του νόμου και λαμβάνουν διάφορα επιδόματα.
Με βάση την απόφαση η «ομάδα» που θα διενεργήσει τους ελέγχους πρέπει να κάνει τα ακόλουθα:
-Να χαρτογραφήσει όλα τα επιδόματα και παροχές που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η «ομάδα» μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
-Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
– Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.
– Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.
– Η επαφή και η διενέργεια συναντήσεων με άλλα Υπουργεία, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, σχετικά με τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.
Κριτήριο τα αυτοκίνητα
Μέχρι εδώ όλα καλά. Το επαναλαμβάνω. Όμως την ίδια ώρα ακούω από διάφορους κύκλους, πλησίον της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν βήμα και λόγο στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ότι ένα από τα κριτήρια για να βγουν από την επιδοματική πολιτική όσες οικογένειες διαθέτουν τζιπ που είναι άνω των 2000 κυβικών, ανεξαρτήτου παλαιότητας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα τζιπ μετά την παρέλευση δεκαετίας από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας τους σταματούν να θεωρούνται τεκμήρια από την εφορία.
Να θυμίσω σε όλους αυτούς τους κυβερνητικούς φωστήρες, ότι ένα τζιπ άνω των 2.000 κυβικών μπορείς να το βρεις μεταχειρισμένο σε όλα τα καταστήματα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από 3.000-5.000 ευρώ. Μιλάμε για αυτοκίνητα που είναι άνω των 10 ετών και τα οποία οι «φωστήρες» του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να τα ανακαλύψουν εάν κάνουν μία βόλτα στο διαδίκτυο, στις ειδικές πλατφόρμες που υπάρχουν χιλιάδες αγγελίες για την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Κι εδώ να τονίσουμε, ότι μία οικογένεια με ένα εισόδημα κοντά στα 20.000 ευρώ ετησίως είναι σε θέση να αγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, καθώς ένα τζιπ για μία τετραμελή οικογένεια προσφέρει και ανέσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Με βάση τις διαρροές αυτή η οικογένεια, στην οποία υπάρχουν δύο παιδιά θα βγει εκτός του επιδόματος τέκνων. Αν μάλιστα αυτή η οικογένεια έχει δικό της σπίτι και εάν οι παππούδες έχουν αφήσει και κάνα σπιτάκι στο χωριό, τότε έτσι όπως το πάνε οι αρμόδιοι, ίσως ζητήσουν χρήματα πίσω.
Θα πρέπει οι αρμόδιοι να το κατανοήσουν αυτό. Ειδικά όταν μιλάμε για οικογένειες. Εάν διαθέτουν πιο ακριβό αυτοκίνητο δεν μπορείς να τους κόβεις το επίδομα. Εξάλλου την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου την πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, είτε μέσω τελών κυκλοφορίας, είτε μέσω τεκμηρίων στην δήλωση εισοδήματος. Φανταστείτε δηλαδή αδικία γι’ αυτούς που έχουν αυτοκίνητο άνω της δεκαετίας.
Ένα παράδειγμα
Όμως υπάρχουν κι άλλες αδικίες σε ό,τι αφορά το επίδομα παιδιού. Και θα αναφέρω ένα παράδειγμα από μία φιλική οικογένεια, που έχει δύο παιδιά στο δημοτικό σχολείο. Ο άνδρας αστυνομικός, η γυναίκα δουλεύει συνήθως πωλήτρια σε καταστήματα. Το εισόδημα των δύο αυτών ανθρώπων από την δουλειά τους είναι στα 1.800 ευρώ μηνιαίως. Η σύζυγος κληρονόμησε από τον πατέρα της ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο προήλθε από αντιπαροχή του πατρικού της. Εκεί μένουν τα παιδιά με τα δύο τέκνα τους. Ο άνδρας επίσης έχει κληρονομήσει μία γκαρσονιέρα, την οποία και νοικιάζει. Τα τέκνα τους πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, όπως σας είπα και εκτός των σχολικών έχουν να πληρώσουν τις ξένες γλώσσες και των δύο, όπως επίσης και τις αθλητικές δραστηριότητες (μπάσκετ, γυμναστική) και όλα όσα θέλει ένα παιδί. Το συγκεκριμένο ζευγάρι πούλησε ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικών και αγόρασε ένα τζιπ 2.000 κυβικών, που έχει μεγαλύτερες χώρους για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας. Όταν έκαναν αίτηση για το Α21, απορρίφθηκε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.
Πως, λοιπόν, ζητάμε από μία οικογένεια να προχωρήσει και να κάνει περισσότερα παιδιά, όταν την ίδια ώρα βλέπουμε τέτοια αντιμετώπιση;
Για να λυθεί το δημογραφικό θα πρέπει ναι να υπάρξει ορθολογισμός στα κοινωνικά επιδόματα, αλλά καλό είναι να αναλογιστούν οι κυβερνώντες τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και όχι αυστηρά τα στοιχεία και τους αριθμούς.
Όπως επίσης είναι τραγικό το ελληνικό δημόσιο να μην γνωρίζει τον αριθμό των επιδομάτων που λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες των φορέων, με αποτέλεσμα η κεντρική διοίκηση να μην έχει πλήρη και συνολική εικόνα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση και τον έλεγχο.
Όλες αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να διορθωθούν. Είναι απαραίτητο. Αλλά από την άλλη θα πρέπει και οι αρμόδιοι να αναλογιστούν τις πραγματικές ανάγκες.
Πρώτα να σκεφθούν τις ανάγκες της κοινωνίας
Απαραίτητος ο έλεγχος των επιδομάτων και η δημιουργία μητρώου, αλλά από την άλλη οι αρμόδιοι θα πρέπει να μην προχωρήσουν με βάση μόνο τους αριθμούς
-
