30.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΠρόστιμα και φορολογικές παραβάσεις
spot_img

Πρόστιμα και φορολογικές παραβάσεις

-

Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που αντί της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης τους επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Της Φιλοθέης Μακριδάκη*

Γνωρίζουμε πως όταν η φορολογική διοίκηση διενεργήσει φορολογικό έλεγχο και διαπιστώσει φορολογικές παραβάσεις προχωράει στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Έτσι λοιπόν, οι επαγγελματίες όλων των κλάδων, θα πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους που αν δεν εξοφληθούν ή δεν ρυθμιστούν θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη λόγω τόκων και προσαυξήσεων.
Έτσι λοιπόν η συμμόρφωση κάθε πολίτη με τις αρχές της φορολογικής διοίκησης των γλυτώνει από πολλά προβλήματα. Ωστόσο ένας έλεγχος όταν διαπιστώνει μία παράβαση, ανάλογα την μορφή και το είδος της παράβασης μπορεί να προχωρήσει σε λουκέτο στην επιχείρηση ή όχι. Εμείς τώρα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων χρηματικών για μη έκδοση αποδείξεων, ώστε να γνωρίζουμε τι μας περιμένει, χωρίς χρήση λουκέτου στην επιχείρησή μας.
Και θα δούμε και τα επαγγέλματα στα οποία μπορούν να καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, αλλά όχι λουκέτο για μη έκδοση αποδείξεων.
Οι επαγγελματικοί αυτοί κλάδοι είναι δεκαπέντε 15 στο σύνολο.
Τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φθάνουν ακόμα και τις 5.000 ευρώ στην περίπτωση που εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων οι επιχειρηματίες να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή να μην έχουν εκδώσει παραστατικά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Στη λίστα των επαγγελματικών κλάδων που αντί της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης τους επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γιατροί, οδοντίατροι, κλινικές και θεραπευτήρια, δικηγόροι, ξενοδοχεία, λογιστές, φροντιστήρια, γραφεία τελετών, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογραφεία, φαρμακεία.

Τι ορίζει ο νόμος

Ας δούμε αρχικά αυτό το οποίο ορίζει η νομοθεσία ώστε να είμαστε γνώστες τι λέει ο νόμος.
Σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών εφόσον από τον ίδιο επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 παραστατικών πώλησης, ή εφόσον η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, επιβάλλεται, αντί της αναστολής λειτουργίας του γραφείου ή της επαγγελματικής εγκατάστασης, ειδική χρηματική κύρωση από 1.000 έως 2.500 ευρώ.
Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων διαπιστωθεί εκ νέου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση από 2.501 έως 5.000 ευρώ.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση εντός δύο ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου επιβάλλεται ειδική χρηματική κύρωση 5.000 ευρώ.
Ας προχωρήσουμε στην αναφορά των επαγγελματικών κατηγοριών που αφορούν αυτές οι διατάξεις. Δηλαδή, οι κατηγορίες των υπόχρεων για τους οποίους αντί της αναστολής λειτουργίας των επαγγελματικών εγκαταστάσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα (ειδικές χρηματικές κυρώσεις) είναι οι εξής:
Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και -οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Κλινικές ή θεραπευτήρια.
Οίκοι ευγηρίας.
Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
Γραφεία τελετών.
Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Προσοχή στις δηλώσεις
Είμαστε πλέον επίσημα σε καλοκαιρινή περίοδο, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται, προσοχή στις φορολογικές σας δηλώσεις, δηλαδή τι ακριβώς και πως το δηλώνεται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα για εσάς όχι μόνο σήμερα και στο μέλλον. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να παραλείπουμε να δηλώνουμε ποσά τα οποία είναι αφορολόγητα διότι αυτά μας δίνουν δικαίωμα νόμιμο είτε σήμερα είτε στο μέλλον να καλύψουμε τεκμήρια. Και ένα ακόμα για παράδειγμα σημαντικό θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η κάλυψη του 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής του αφορολόγητου που δικαιούμαστε. Μεγάλη προσοχή λοιπόν στην υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης.

Η Φιλοθέη Μακριδάκη είναι Αρθρογράφος-Α’ Τάξης Φοροτεχνικός-Ειδικός Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών-Ιδιοκτήτρια Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου-Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Ζωγράφου με την Συμμαχία Δημιουργίας για το Δήμο Ζωγράφου

spot_img
spot_img
spot_img