31.4 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΠροσωπικό γιατρό έχει αποκτήσει το 50% του πληθυσμού
spot_img

Προσωπικό γιατρό έχει αποκτήσει το 50% του πληθυσμού

-

  • Περισσότερες από 4,4 εκατ. εγγραφές, όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα που ζητούν λύση για να λειτουργήσει το στοίχημα του υπουργείου Υγείας

 

Οι εγγραφές στο σύστημα του προσωπικού γιατρού έχουν ξεπεράσει τα 4,4 εκατ. Δηλαδή, το 50% του πληθυσμού άνω των 16 ετών έχει αποκτήσει προσωπικό γιατρό. Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση του συστήματος του προσωπικού γιατρού και ανοιχτός διάλογος με τους φορείς για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις όπου απαιτείται.

Αυτό τουλάχιστον τόνισαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός». Στην ημερίδα συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα γιατρών και διευκρινίσεις για την λειτουργία του νέου συστήματος.

Οι κ.κ. Πλεύρης και Θεμιστοκλέους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εγγραφών και μίλησαν για βελτιωτικές κινήσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημα για ελεύθερη επιλογή γιατρών στο σύστημα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, κάνοντας λόγο για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, διαφορετικά όπως είπε «αν το σύστημα μείνει ως έχει δεν θα πετύχει».

Καθημερινά εγγράφονται περίπου 20.000 πολίτες

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την ανάλυση των εγγραφών στον προσωπικό γιατρό υπάρχουν πολύ καλά στοιχεία στις ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.

Υπάρχουν 3.330 γιατροί ενταγμένοι στο σύστημα, με τη συμμετοχή των ιδιωτών να ξεπερνά τους 1.100 γιατρούς. Η κάλυψη με αυτό το δυναμικό φτάνει στο 70% του πληθυσμού, αλλά δεν καλύπτεται ομοιογενώς και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αυτή τι στιγμή έχουμε 2 εκατ. κενές θέσεις στην επικράτεια.

Οι εγγραφές συνεχίζονται και καθημερινά εγγράφονται περίπου 19.000 με 20.000 πολίτες.

«Ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον υπηρεσία δωρεάν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. Πρόσθεσε επίσης ότι πρόκειται για το πιο ελεύθερο σύστημα που υπάρχει, καθώς ο κάθε πολίτης μπορεί να συνεχίσει να έχει το καθεστώς που έχει και σήμερα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κινητικότητα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και κανένας περιορισμός στο επίπεδο δευτεροβάθμιας και δεν υπάρχει και καμία κύρωση στο γιατρό.

Πρόσθεσε ότι διορθώσεις θα υπάρξουν στις επόμενες φάσεις και αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, προβλήματα εντοπίζονται λόγω του μικρού αριθμού των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και 10 παθολογικών ειδικοτήτων, σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας.

Διορθωτικές κινήσεις ζητάει ο ΙΣΑ

Επιμένουμε στην βελτίωση θεμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών των γιατρών, ώστε να μπορέσει το κουρασμένο από την πανδημία και τις χρόνιες ανεπάρκειες του συστήματος υγειονομικό προσωπικό να αναταχθεί και να αποδώσει, διεκδικώντας καλύτερη υγεία για τους πολίτες , αλλά και για τον λειτουργό της υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που θα χτίσει το μονοπάτι της πρόσβασης στο σύστημα υγείας του ασθενούς είναι μια δυναμική διαδικασία που θα πρέπει συνεχώς να βελτιώνουμε και να διορθώνουμε, ώστε το σύστημα να γίνει πιο ελκυστικό για τους γιατρούς και πιο εύκολο και προσβάσιμο για τους πολίτες, είπε ο κ. Πατούλης.

Επανέλαβε την πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση των γιατρών στο σύστημα, τονίζοντας ότι “ο εξειδικευμένος γιατρός είναι ένας πλούτος. Δεν γίνεται να μην μπορεί να συμμετέχει”. Πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ” ακόμα και ο πιστοποιημένος γιατρός να μπορεί να αποτελεί έναν οικογενειακό γιατρό” είπε, σημειώνοντας ότι είναι μία πρόταση απεμπλοκής και μεγαλύτερης λειτουργικότητας. Ο στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης και να παραμείνει στην Ελλάδα ο γιατρός με αξιοπρεπείς συνθήκες, σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Μίλησε για «τεράστιο τραύμα» στη χώρα που επέφερε η φυγή χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό , κάτι που, όπως είπε, πρέπει όλοι μαζί να διαχειριστούμε. «Ζητάμε συνεννόηση στα αυτονόητα» είπε, σημειώνοντας ότι ο ΙΣΑ διεκδικεί μια καλή περίθαλψη που θα προηγείται η ΠΦΥ που σημαίνει πρόληψη και προσυμπτωματικό έλεγχο και μια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια αναβαθμισμένη περίθαλψη.

Κλείνοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα του claw back , την κατάργηση του οποίου ζητά το Συντονιστικό Οργανο ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ και όπως είπε έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την λήψη θεσμικών μέτρων το 2023, αλλά θα υπάρξουν και επιπλέον παρεμβάσεις, ειδικά για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς για το 2022.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ Φώτης Πατσουράκος ανέφερε ότι η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί για τη λήψη θεσμικών μέτρων, με στόχο την εξάλειψη του claw back το 2023, θα ξεκινήσει τις εργασίες της από αύριο Πέμπτη.

 

spot_img
spot_img
spot_img