26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙΑΤΡΙΚΑΠιο αποτελεσματική η πρωινή άσκηση
spot_img

Πιο αποτελεσματική η πρωινή άσκηση

-

  • Είναι προτιμότερη, αν και στο τέλος ο καθένας κάνει την ατομική του προπόνηση με βάση το χρόνο του και την διάθεση του

 

Πολλοί άνθρωποι μετά από τις συστάσεις και των γιατρών έχουν βάλει στο πρόγραμμα την προσωπική άσκηση σε μία προσπάθεια να έχουν καλύτερη υγεία. Και δεν μιλάμε μόνο για τους συνταξιούχους, που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά και ανθρώπους ενεργούς στην δουλειά, οι οποίοι πιέζονται αφόρητα και από το χρόνο.

Πάντως οι επιστήμονες ερεύνησαν ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος της σωματικής άσκησης, ώστε τα οφέλη να είναι πολλαπλά. Είτε μιλάμε για περπάτημα, είτε για τζόκινγκ, είτε αεροβική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρωινή προπόνηση –ειδικά όταν γίνεται με άδειο στομάχι- είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψετε το αποθηκευμένο λίπος, χάνοντας έτσι βάρος. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η ορμονική σύνθεση του σώματος το πρωί είναι ρυθμισμένη για να υποστηρίζει αυτό το στόχο, όπως αναφέρει ο Άντονι Χάκνεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο άνθρωπος διαθέτει ένα ορμονικό προφίλ που προδιαθέτει για καλύτερο μεταβολισμό του λίπους. Τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αναπτυξιακής ορμόνης, που εμπλέκονται στον μεταβολισμό, είναι φυσιολογικά ανεβασμένα αυτές τις ώρες, επομένως καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από τις αποθήκες λίπους», εξηγεί ο ειδικός. Οι έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι όσοι ασκούνται το πρωί έχουν μειωμένη όρεξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που μπορεί εξίσου να τους προστατεύσει από την αύξηση του βάρους.

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το πρωινό ξύπνημα, η άσκηση μόλις ξυπνήσετε μπορεί εύκολα να γίνει δεύτερη φύση σας. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Physiology, η άσκηση στις 7 το πρωί μπορεί να αλλάξει το βιολογικό σας ρολόι και να σας κάνει να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση το πρωί και να κουράζεστε πιο νωρίς το απόγευμα, οδηγώντας έτσι σε περισσότερη ξεκούραση το βράδυ, μέχρι και την επόμενη μέρα. Επίσης κάποιες έρευνες υποδεικνύουν, ακόμη, ότι είναι πιο εύκολο να ακολουθήσετε υγιεινές συνήθειες που πραγματοποιούνται το πρωί.

Τέλος η πρωινή προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ψυχική υγεία και παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος μείωσης του στρες.

Η απογευματινή προπόνηση

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν την πρωινή άσκηση αλλά τους ενδιαφέρει η άσκηση και για να διατηρούν το σωματικό τους βάρος, αλλά να έχουν κι ευεξία.  Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες και η απογευματινή άσκηση βοηθάει εξίσου. «Κάθε φορά που τρώτε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Η ζάχαρη στη μορφή της γλυκόζης είναι ένα από τα στοιχεία που χρειαζόμαστε, όταν προσπαθούμε να ασκηθούμε σε υψηλότερη ένταση», τονίζει ο Δρ Χάκνεϊ.

Η απογευματινή προπόνηση είναι, επίσης, ένας εξαιρετικός τρόπος να αποφύγετε την κατάπτωση στο τέλος της ημέρας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology βρήκε ότι η άσκηση μεταξύ 1-4 μμ μπορεί να αλλάξει το βιολογικό ρολόι με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η πρωινή προπόνηση. Ακόμα και ένας σύντομος περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει να «ανεβείτε» και να συγκεντρωθείτε.

Προκαταρκτική μελέτη του 2018 είχε βρει, μάλιστα, ότι το σώμα καίει φυσιολογικά σχεδόν 10% περισσότερες θερμίδες αργά το απόγευμα, σε σχέση με νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Οι ερευνητές εξέτασαν σώματα σε ανάπαυση, επομένως δεν έβγαλαν σαφή συμπεράσματα για τι συμβαίνει όταν ο άνθρωπος ασκείται, αλλά είναι πιθανό να μπορούμε να κάψουμε λίγη παραπάνω ενέργεια αν ασκούμαστε το απόγευμα.

Η νυχτερινή άσκηση
Για πολλούς ανθρώπους, είναι πιο εύκολο να ασκούνται μετά τη δουλειά. Υπάρχει, όμως, μια κοινή πεποίθηση ότι η απογευματινή άσκηση αναζωογονεί τόσο πολύ, που δυσκολεύει τον βραδινό ύπνο.

Παρόλο που η μελέτη στο Journal of Physiology βρήκε ότι η άσκηση μεταξύ 7-10 μμ αλλάζει το βιολογικό ρολόι, καθυστερώντας τον ύπνο, ο Δρ Χάκνεϊ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν κάποιος δεν πάει για ύπνο αμέσως μετά την προπόνηση, το μοτίβο του ύπνου του δεν επηρεάζεται, ενώ μια δραστηριότητα που ανακουφίζει το στρες, όπως η γιόγκα, μπορεί ακόμα και να βοηθά στη βελτίωση του ύπνου», υποστηρίζει ο ειδικός.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι και η βραδινή προπόνηση μπορεί να ρυθμίσει το σώμα για απώλεια βάρους. Μια νέα εργασία στο Exrerimetal Physiology βρήκε ότι οι νυχτερινές προπονήσεις δεν διαταράσσουν τον ύπνο και με την πάροδο του χρόνου μπορούν ακόμα και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης της όρεξης, της γκρελίνης, συμβάλλοντας στην απώλεια ή τη διαχείριση του βάρους.

Το συμπέρασμα
Αν πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη ώρα για άσκηση, αυτή θα είναι το πρωί, σύμφωνα με τον Δρ Χάκνεϊ.  Η πρωινή άσκηση επηρεάζει περισσότερο τη βιολογία και την ψυχολογία, οδηγώντας ενδεχομένως σε καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη συνέπεια. Στην ουσία, όμως, δεν υπάρχει κακή ώρα για να γυμναστεί κανείς. «Το σημαντικό είναι να βρείτε τον χρόνο και τον τρόπο για να το κάνετε», καταλήγει ο ειδικός.

spot_img
spot_img