17.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΌσα δεν πρέπει να χάσουμε τον Μάρτιο…
spot_img

Όσα δεν πρέπει να χάσουμε τον Μάρτιο…

-

1.
«ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ»
Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ παρουσιάζεται στην αίθουσα Ιφιγένεια του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Λίγα λόγια για το έργο: Ο Άντον Τσέχωφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους, τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους. Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του. Από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το χθες, το σήμερα και το αύριο.
Συντελεστές
Κείμενο: Νηλ Σάιμον – Ελένη Ράντου (βασισμένο στα διηγήματα του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ)
Διασκευή: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Παίζουν αλφαβητικά: Γιώργος Γαλίτης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Λυδία Σγουράκη, Πάνος Σταθακόπουλος, Δήμητρα Στογιάννη, Χρήστος Τριπόδη. Στον ρόλο του Τσέχωφ ο Τάσος Χαλκιάς
Σημαντική σημείωση
Η Ελένη Ράντου τιτλοφόρησε τη διασκευή της «Βότκα Μολότοφ», κλείνοντας το μάτι στους θεατές για τη θεατρική «έκρηξη» γέλιου και συγκίνησης που ετοιμάζονται να βιώσουν. Το κείμενό της διαθέτει γλωσσική αμεσότητα και χιουμοριστική σπιρτάδα. Οι τσεχοφικοί ήρωες, με όλα τους τα κουσούρια, τα λάθη, τους καημούς και τους πόθους τους, θα μοιραστούν μαζί μας το δάκρυ τους, το μελαγχολικό χαμόγελό τους και το λυτρωτικό γέλιο τους. Σε μια εποχή που ο διαφορετικός χαρακτήρας, η διαφορετική από ιδεολογικά και εθνικά στερεότυπα άποψη, ακόμα και το αντίθετο φύλλο ή η διαφορετική φυλή, όπως και η διαφορετική πολιτική ένταξη, αντιμετωπίζονται με μια ανθρωποφαγική σχεδόν διάθεση, με κηρύγματα μίσους και απαξίωσης, η αγάπη του Τσέχωφ για τον άνθρωπο καθώς και το χιούμορ του, μπορούν να αποδειχθούν καταλυτικά.
Ο Νικορέστης Χανιωτάκης στήνει μια σύγχρονη παράσταση γοργών ρυθμών, με νεύρο, ευρηματικότητα και θεατρική ευφορία, με οκτώ εξαιρετικούς ηθοποιούς. Επί σκηνής, θα δούμε και τον ίδιο τον Άντον Τσέχωφ μέσα από την ερμηνεία του Τάσου Χαλκιά.
Παραστάσεις: Πέμπτη 8 μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 6.15 μ.μ.
Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλ.: 2122543000.
2.
«ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ»
Ο ηθοποιός Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτης Λητώ Τριανταφυλλίδου, συνθέτουν μια νέα αφήγηση γύρω από τον εμβληματικό αντιήρωα και επανεξετάζουν τη θέση του άντρα στον σύγχρονο κόσμο.
Μεγάλος καρδιοκατακτητής, βλάσφημος και αδιάφορος για τις συνέπειες των πράξεών του. Από τον Μολιέρο μέχρι τον Λόρδο Βύρωνα, ο Δον Ζουάν συμβολίζει την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών και την αναζήτηση της προσωπικής ελευθερίας. Ωστόσο, σε μια κοινωνία έντονων αντιπαραθέσεων και ιδεολογικής σύγχυσης, ο Δον Ζουάν επιβιώνει αναπαράγοντας ιδεολογήματα που εξυπηρετούν τις δικές του φιλοδοξίες και επιθυμίες. Έτσι, σε αυτήν την αναθεωρημένη εκδοχή, ο Πάνος Βλάχος – ως Δον Ζουάν – μεταμορφώνεται σε έναν ναρκισσιστικό ηγέτη που προσφέρει απλοϊκές απαντήσεις απέναντι σε έναν ιδεολογικά πολύπλοκο κόσμο, που ζωντανεύουν με τις ερμηνείες τους οι Κώστας Φιλίππογλου, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ειρήνη Μπούνταλη και Μελίνα Βαμπούλα.
Λίγα λόγια για το έργο
Καθώς ο Δον Ζουάν προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεων του, βρίσκεται σε ένα μπαρ. Εκεί, σε έναν μικρόκοσμο της κοινωνίας μας, ο Δον Ζουάν ανακαλύπτει ότι το πραγματικό του ταλέντο είναι να κερδίζει ακολούθους. Γοητεύει τους αποπροσανατολισμένους θαμώνες, ανατρέπει τις καθιερωμένες ισορροπίες στους έμφυλους και κοινωνικούς ρόλους, και σχηματίζει μια λατρεία γύρω από την προσωπικότητά του.
Καθώς το μπαρ μετατρέπεται σε “Εκκλησία της Ελευθερίας”, χώρος έκφρασης μιας New Age Cult (αίρεση), και οι ακόλουθοί του γίνονται όλο και πιο αφοσιωμένοι, τα όρια μεταξύ πίστης και χειραγώγησης γίνονται θολά. O Δον Ζουάν που υποστηρίζει μια Ελευθερία χωρίς κανόνες, γίνεται ο μοναδικός και απόλυτος κανόνας.
Έτσι, μέσα από μια ανατρεπτική ιστορία που παίζει με τη θεατρική παράδοση του Δον Ζουάν, η παράσταση θέτει καίρια ερωτήματα: Μήπως η εποχή μας μάς ωθεί να γίνουμε φανατικοί της ιδεολογίας στην οποία πιστεύουμε; Έχει μεγαλύτερη σημασία ο άνθρωπος ή το μήνυμα που φέρει; Στο τρέχον κλίμα των σύγχρονων “Cultural Wars”, είμαστε ικανοί να ακούσουμε κάτι σωστό από τον λάθος άνθρωπο ή παραμένουμε τυφλά πιστοί στους εκπροσώπους της ιδεολογίας που έχουμε επιλέξει;
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Λητώ Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Δημήτρης Πολυχρονιάδης
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μουσική: Αλέξανδρος Κούρος
Στίχοι: Πάνος Βλάχος
Παίζουν: Πάνος Βλάχος, Κώστας Φιλίππογλου, Παναγιώτης Κατσώλης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Ειρήνη Μπούνταλη, Μελίνα Βαμπούλα.
Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.
Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα. Τηλ. 21 0522 3522.

3.
«ΚΑΠΟΥΤ» του Άλντο Νικολάι
Ο Γιάννης Διαμαντοπουλος σκηνοθετεί ένα ξεχωριστό έργο του Ιταλού συγγραφέα Άλντο Νικολάι που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Αλκμήνη .
Το έργο εστιάζει με λεπτότητα και χιούμορ στα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, που αν και αποτελούν μια πραγματικότητα της εποχής μας, έχουν απασχολήσει λίγο τη σύγχρονη δραματουργία.
Με διεισδυτική ματιά φωτίζει κόσμο των ηλικιωμένων, ένα κόσμο φαινομενικά απλό και ανέμελο, που όμως είναι γεμάτος μελαγχολία, βίαια πάθη, αδύνατες προσδοκίες, βαθιές απογοητεύσεις, φόβους και ανασφάλειες. Μια υπέροχη παραβολή για τα γηρατειά, μια κωμωδία που εγείρει μια ολόκληρη σειρά προβληματισμών για τη συχνά σκληρή μοίρα των ηλικιωμένων στην κοινωνία μας. Ένα κείμενο, που εναλλάσσοντας την ελαφρότητα και την αφέλεια με στιγμές βαθιάς συγκίνησης, αφήνει το στίγμα του στον θεατή.
Συντελεστές
Συγγραφέας: Άλντο Νικολάι
Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Χατζημαύρος -Γιάννης Διαμαντοπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντοπουλος
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Πετρόπουλος, Άννα Παντζέλη.
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 18.30.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ, Σκηνή Intermedia: Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54. τηλ. 2103428650 – info@theatro.gr- στάση μετρό: Κεραμεικός.
4.
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ»
Μια εκδήλωση αφιερωμένη στη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη οργανώνει το Θέατρο ΣΤΟΑ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων της στο θέατρο. 40 από αυτά τα χρόνια υπηρέτησε το Θέατρο από τη σκηνή της Στοάς, πρωταγωνιστώντας σε περισσότερες από 50 παραγωγές, μερικές από τις οποίες άφησαν εποχή για τις εξαίρετες ερμηνείες της, καθιστώντας την μια από τις πλέον ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της.
Η Εκάβη, η Κλυταιμνήστρα, η Άννα, από το ‘Άννα είπα’, η Ουρανία από το Χάσαμε τη θεία στοπ και φυσικά η Μήδεια και η Ιουλιέτα του Μποστ, μαζί με τη Μάνα από τον Ματωμένο γάμο και όχι μόνο, υπήρξαν ανεπανάληπτες ερμηνείες για τις οποίες απέσπασε διθυραμβικές κριτικές μαζί με δεκάδες βραβεία. Κυρίως όμως έλαμψε με το ήθος της εντός και εκτός σκηνής, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη που ανυψώνει το λειτούργημα του ηθοποιού σε επίπεδα υψηλής πνευματικής προσφοράς και αξιοζήλευτου επαγγελματικού επιπέδου.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 8 το βράδυ και σ’ αυτή θα μιλήσουν εκτός από τον Σταμάτη Φασουλή, τον Θανάση Νιάρχο, τον Αντώνη Φωστιέρη, τον Παναγιώτη Μέντη, τον Παύλο Ορκόπουλο και τον Θανάση Παπαγεωργίου, πολλοί συνεργάτες της από τη Στοά καθώς και απλοί θεατές που την παρακολούθησαν στην αξιοζήλευτη πορεία της αυτά τα 65 χρόνια.
-Η είσοδος είναι ελεύθερη αφού προηγουμένως οι θέσεις κρατηθούν τηλεφωνικώς στο 2107702830.
Θέατρο ΣΤΟΑ, Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 210 7702830.

spot_img
spot_img