24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Ως εδώ με τον ηλικιακό ρατσισμό
spot_img

Ως εδώ με τον ηλικιακό ρατσισμό

-

Ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία, είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας του κοινωνικού συνόλου

Πριν κάποιους μήνες έκανε το γύρο του διαδικτύου και των καναλιών της τηλεόρασης ένα σοβαρό περιστατικό ηλικιακού ρατσισμού σε γνωστή καφετέρια. «Ξέρετε, είναι πολιτική του μαγαζιού να απαγορεύει σε ηλικιωμένους να κάθονται». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε το κατάστημα. Δεν είναι, όμως, η μοναδική φορά που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα ένας λόγος επιθετικός απέναντι στην τρίτη ηλικία.
Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να θυμηθούμε τις ακρότητες που γράφουν κατά καιρούς στο Twitter λογαριασμοί, όπως για παράδειγμα το κλείδωμα των παππούδων σε σπίτια και ντουλάπες για να μην ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Η υποτίμηση, ο παραγκωνισμός και εν τέλει ο στιγματισμός της τρίτης ηλικίας στη σημερινή Ελλάδα είναι κάτι που πρέπει να συντριβεί εν τη γενέσει του.
Ένας στους τρεις ηλικιωμένους πάσχει από κατάθλιψη στις μέρες μας. Έννοιες όπως μοναξιά, εξασθένιση, αρρώστια, είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πορεία προς την τρίτη ηλικία ενός ανθρώπου. Έρευνα του Πανεπιστημίου Yale υποστηρίζει πως οι ηλικιωμένοι με πιο θετική στάση απέναντι στο γήρας έζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να στεκόμαστε δίπλα τους και να τους δίνουμε έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας.
Μας μεγάλωσαν με αξιοπρέπεια
Στους γονείς μας, που αγωνίστηκαν σκληρά στη ζωή τους για να μας μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια. Στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας, που βγήκαν αλώβητοι μέσα από πολέμους και αντιμετώπισαν με θάρρος τόσες δυσκολίες. Τους αξίζει μόνο σεβασμός και όχι μια θέση στο περιθώριο.
Άλλωστε, ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία, είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας του κοινωνικού συνόλου. Δεν είναι υποχρέωση, ούτε ικανοποίηση κάποιας ανάγκης. Είναι μία αυτονόητη αναγνώριση της προσφοράς και του έργου των ανθρώπων, στους οποίους δεν οφείλουμε μόνο την ύπαρξη μας, αλλά και όλα όσα απαρτίζουν την ζωή μας.
Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Λανθασμένα πολλοί νεότεροι, μη σκεπτόμενοι πως θα έρθουν στην ίδια κατάσταση, τους θεωρούν βάρος. Σε πολλές οικογένειες πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται θύματα. Κακοποίηση, προσβολές και υποβιβασμός αποτελούν το άδικο «παράσημο» για όλα αυτά που προσέφεραν. Οι οικονομικές δυσκολίες και ο εγκλεισμός λόγω Covid, έχουν αποτέλεσμα την όξυνση τέτοιων φαινομένων.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό παγκοσμίως. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνήσεων, τα προβλήματα σε αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα παραμένουν πολύ μεγάλα. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο οικονομικό. Η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες είναι η ρίζα της απαξίωσης της προσφοράς αυτών των πρωταγωνιστών.
Βελτίωση της ζωής τους
Πρέπει όλοι όσοι διαθέτουμε βήμα λόγου και αποφάσεων να βελτιώσουμε τη ζωή τους, αναδεικνύοντας από τις πιο μικρές μέχρι και τις πιο μεγάλες κακοποιήσεις.
Συνοψίζοντας, τόσο η πολιτεία όσο και η κοινωνία αλλά ειδικότερα και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, οφείλουμε να αγωνιστούμε με σκοπό να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεων τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Η ασφαλής και αξιοπρεπής διαβίωση τους είναι η αποστολή μας και όλοι μαζί θα τη φέρουμε εις πέρας.

Ο Φώτης Καρύδας είναι Δημοσιογράφος-Υποψήφιος Βορείου Τομέα με τη Ν.Δ.

 

spot_img
spot_img
spot_img