24 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2«Όραμα μας η Λευκάδα που μας αξίζει»
spot_img

«Όραμα μας η Λευκάδα που μας αξίζει»

-

 

«Είναι καιρός η λέξη «αυτοδιοίκηση» ν’ αποκτήσει και ουσιαστικό περιεχόμενο αυτοδιοικητικό για τους «Διοικούντες», τους «Αυτοδιοικούμενους» και τους «Εργαζόμενους στους Δήμους και Περιφέρειες»

Της Μαρίας Καραουλάνη
Μετά από μία μακρά πορεία στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Ξενοφών Βεργίνης έλαβε την μεγάλη απόφαση να διεκδικήσει την δημαρχία της Λευκάδας. Ο κ. Βεργίνης επί χρόνια διακρίθηκε στο επιχειρείν ως δημιουργός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Εταιρείας Eurofood Ποιότητα Α.Ε.. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής Λευκάδας. Ενώ ακόμη και σήμερα του βγάζουν το καπέλο για την εξαιρετική του θητεία ως διοικητής του ΟΓΑ.
Έχει γεννηθεί στο χωριό Τσουκαλάδες της Λευκάδας και είναι Πτυχιούχος Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε το Δίπλωμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Lancaster της Αγγλίας και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον βαθμό  Άριστα.
Σχεδόν μία ζωή έχει περάσει από δεκάδες θέσεις ευθύνης, είτε ως γραμματέας υπουργείου, είτε σε οργανισμούς, όπου έχει δώσει δείγματα γραφής για την εντιμότητά του για την αποτελεσματικότητα του, αλλά και την ικανότητα του να επικοινωνεί με τον κόσμο, να κατανοεί τα προβλήματα και να δίνει λύσεις.
Παράλληλα ο κ. Βεργίνης έχει να επιδείξει παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων οικονομικού περιεχομένου και όχι μόνο. Τα επιστημονικά του βιβλία, άρθρα και Μελέτες στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα αναφέρονται: στον πληθωρισμό, στην αγροτική και περιφερειακή Ανάπτυξη, στη λειτουργία της Κοινοτικής Αγοράς, στη κοινή Αγροτική Πολιτική, την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το διεθνές Εμπόριο και Marketing και άλλα. Είναι μέλος της Εταιρείας Οικονομικών Επιστημών Ελλάδας, Αντιπρόεδρος Συλλόγου για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου καθώς επίσης μέλος σε πολλούς Συλλόγους Φίλων της Μουσικής και του Πολιτισμού.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «60+» αναλύει την απόφαση του να κάνει το βήμα για να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο Λευκάδας, αλλά και για το όραμα του για τν όμορφο νησί του Ιονίου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βεργίνη είναι η ακόλουθη:
-Κύριε Βεργίνη οι κάτοικοι της Λευκάδας, του Κάλαμου και του Καστού στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν με την ψήφο τους αν επιθυμούν να σας δουν Δήμαρχό τους. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα;
«Η απόφασή μου δεν ήταν στιγμιαία ούτε αβασάνιστη. Αντίθετα, ήταν κατόπιν βαθιάς σκέψης και μάλιστα βασανιστική. Ήταν μια απόφαση Συνείδησης και Χρέους μαζί. Κίνητρα είναι το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για τον τόπο και την νεολαία, που αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας μας και την οποία συμβιώνω και στηρίζω, ως άνθρωπος, εκπαιδευτικός και επιχειρηματίας με όλες μου τις δυνάμεις για μακρό χρονικό διάστημα. Είναι μια απόφαση που αισθάνθηκα ως κάλεσμα της γενέτειρας μου και των απανταχού Λευκαδίων και ΟΧΙ μόνο πέρα κομματικές ετικέτες και χρώματα. Ως προς το τελευταίο σημείο, δεν σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο διαγράφουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, αρχές και αξίες, αλλά προτάσσουμε, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες που ζούμε, την ΕΝΟΤΗΤΑ των δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και τρέχοντα (καθημερινά) προβλήματα της Λευκάδας μας στο σύνολό της. (Λευκάδα, Κάλαμος, Καστός και σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου)».
Χρέος κι ευθύνη
-Έχετε μια μακράν κι επιτυχημένη πορεία ως βουλευτής, διοικητής του ΟΓΑ, πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, και βεβαίως καθηγητής Οικονομικών. Μετά από την μακρόχρονη πορεία σας στο δημόσιο βίο της χώρας, τί σας ωθεί να ασχοληθείτε με το νησί σας από τη θέση του Δημάρχου;
«Όπως απαντώ στο προηγούμενο ερώτημά σας να ασχοληθώ με τα του Δήμου θέματα, κίνητρο αποτελεί η αγάπη μου προς τον τόπο και τους ανθρώπους του. Ως άνθρωπος και πολίτης αυτού του τόπου δεν μπορώ να αδιαφορήσω για τα σοβαρά χρόνια και καθημερινά προβλήματα που οι κάτοικοι, μόνιμοι και μη, βιώνουν και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες φορές αβοήθητοι (σε πόλη και χωριά). Δεν μπορώ να βλέπω μια πόλη σε αναρχία και αδιαφορία και τα χωριά εγκαταλελειμμένα. Ως πολίτες ενός Δήμου και μιας συντεταγμένης Πολιτείας έχουμε Χρέος και Ευθύνη να συμμετέχουμε στα κοινά και να μην αδιαφορούμε. Η αδιαφορία έναντι των «κοινών προβλημάτων» που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία, αποτελεί έγκλημα κατά της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Ένας από τους λόγους που ενδιαφέρομαι για υποψήφιος Δήμαρχος, είναι να συμμετέχω στην εφαρμογή και άσκηση της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ που προσφέρει η καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους, γεγονός που έζησα ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Δήμο Λευκάδας την τετραετία 2010-2014, αλλά και ως Βουλευτής Λευκάδος (2004-2007). Η ενεργή συμμετοχή μου στο Δήμο, θα μου δώσει και την ευκαιρία να προτείνω αλλαγές για αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου διοικητικής και διαχειριστικής λειτουργίας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δικαιωθεί και ο χαρακτηρισμός ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, που σήμερα έχει «το όνομα» αλλά όχι και «ΤΗ ΧΑΡΗ». Καιρός είναι η λέξη «αυτοδιοίκηση» ν’ αποκτήσει και ουσιαστικό περιεχόμενο αυτοδιοικητικό για τους «Διοικούντες», τους «Αυτοδιοικούμενους» και τους «Εργαζόμενους στους Δήμους και Περιφέρειες».
-Φαντάζομαι έχετε ήδη εντοπίσει τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν στον Δήμο Λευκάδας. Ποιες θα είναι λοιπόν οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε;
«Στόχος δικός μου και των συνεργατών μου είναι να δημιουργήσουμε ένα ΔΗΜΟ ΠΡΟΤΥΠΟ (διοικητικά και διαχειριστικά) που θα αφορά το σύνολο των πολιτών και των δραστηριοτήτων του. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε στον πολίτη, και με τη δική του συμμετοχή, συνθήκες ανθρώπινες και προοπτικής. Η μάχη θα δοθεί προς κάθε κατεύθυνση και σε όλα τα επίπεδα: θεσμική αναβάθμιση λειτουργίας και διαχείρισης του Δήμου καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί από θέση ευθύνης, ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινές, πάγιες και διαρκείς – σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των πολιτών, των νοικοκυριών, της νεολαίας, των φορέων και επιχειρήσεων. Μέλημά μας η αποτελεσματικότητα σε έργα υποδομών, σε παιδεία (προσχολική, σχολική και Πανεπιστημιακή), υγεία και πολιτισμό, εθελοντισμό, τουριστική, επιχειρηματική και αγροτική ανάπτυξη, σε συνταξιούχους και ειδικότερα σε συνανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Αυτά θα τα πετύχουμε με 5ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται με το Ετήσιο Διαχειριστικό Σχέδιο! που θα εκτελείται με Αποτελεσματική Διοίκηση, με Διαφανή Διαχείριση και Αυστηρό Έλεγχο. Το 5ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα θα συνταχθεί με συμμετοχή όλων των Διοικητικών και Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων και βεβαίως όλων των διοικητικών μονάδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί ότι για επιτυχία του Προγράμματος οι δραστηριότητες, τα έργα και οι όλοι στόχοι και παρεμβάσεις, θα είναι ποσοτικοποιημένοι (δηλαδή θα αναφέρεται η σχετική δαπάνη), ιεραρχημένοι και ενταγμένοι σε πηγή χρηματοδότησης».
Ποιοτικός προορισμός
-Οι μη κάτοικοι του νησιού ερχόμενοι εκεί για διακοπές θαυμάζουμε τις παραλίες αλλά και τις ορεινές ομορφιές του νησιού. Ωστόσο διαπιστώνουμε μεγάλο πρόβλημα στη στάθμευση μέσα στην πόλη κι ακόμη, δεν υπάρχει παραλία που να μην είναι κατειλημμένη από ξαπλώστρες, όπου εκεί το κόστος ενοικίασης έχει ξεφύγει. Έχετε σκεφθεί να λάβετε κάποια μέτρα για τα θέματα αυτά;
«Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη Λευκάδα ως σύνολο τόπου ποιοτικού προορισμού, που προσελκύει και εξυπηρετεί υψηλού εισοδήματος τουρίστες – επισκέπτες και επομένως δημιουργεί τουρισμό υψηλών απαιτήσεων με αναβαθμισμένες συνθήκες διαμονής (άρα σοβαρές επενδύσεις) αλλά και αυξημένης προστιθέμενης αξίας για τους ιδιοκτήτες ενοικίασης. Στη περίπτωση αυτή, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η Λευκάδα πρέπει να διαθέτει οργανωμένες παραλίες για τους λουόμενους, που, όμως, θα προβλέπεται χώρος για τους ελευθέρους «επισκέπτες». Αποδέχομαι, βέβαια, ότι υπάρχουν παραλίες ανοργάνωτες και μάλιστα μεγάλου μήκους, χιλιομέτρων και βάθους μέχρι και 100m, που δεν είναι ακόμα οργανωμένες, όπως η παραλία του Κάστρου, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Στο θέμα του parking, θα δοθεί προτεραιότητα αντιμετώπισης και ακόμη περισσότερο θα ακολουθούμε και θα δώσουμε ΑΜΕΣΑ λύση στο οξύτατο πρόβλημα αυτό, που θα δίνει θέση στο αυτοκίνητο αλλά και την ασφάλεια κατά την παραμονή του».
– Να αναφέρω ακόμη το παράπονο που έχουμε ακούσει από επαγγελματίες του νησιού, ότι τα αεροπορικά εισιτήρια για Λευκάδα κοστίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι για άλλα νησιά, οπότε και χάνεται τουρισμός. Μπορεί να υπάρξει λύση;
«Σχετικά με το θέμα του αεροπορικού εισιτηρίου, οφείλω να πω, πως είναι πράγματι ακριβό έως σημαντικά ακριβότερο. Ο λόγος είναι ότι δεν πετούν τσάρτερ από τη στιγμή που χρεοκόπησαν οι δύο μεγάλες εταιρίες Monarch Airlines και Thomas Cook. Όμως, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί φθηνότερο εισιτήριο με τις μεταμεσονύκτιες πτήσεις. Πάντα, βέβαια, υπάρχει και η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των Tour Operators και των αεροπορικών εταιρειών στη βάση της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης. Κλείνοντας τις απαντήσεις μου, θέλω να υπογραμμίσω ότι στη μακρόχρονη πορεία μου στο δημόσιο βίο της χώρας και ιδιαίτερα της Λευκάδας μας, ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα (από το Δημοτικό ως και το Πανεπιστήμιο), το Επιχειρείν, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτική ( Βουλευτής και Διοικητής πολλών δημοσίων Οργανισμών και επιχειρήσεων) αλλά και την κοινωνία ως σύνολο. Και υπηρέτησα με πείσμα, υπευθυνότητα, συνέπεια κι επιτυχία. Στην επιτυχία αυτή συντελούν: η σοβαρή προετοιμασία, η συνεννόηση, η συναίνεση, η σύνθεση για δημιουργία, αλλά και η Κρίση πριν την Κριτική. Όραμα δικό μου και των συνεργατών μου, που θα συμπορευτούμε μαζί είναι η Λευκάδα που αγαπάμε, η Λευκάδα που μας αξίζει. Θα παραμερίσουμε τα όποια μικρά κι ασήμαντα που μας χωρίζουν και θα αναδείξουμε τα πολλά και σημαντικά που μας ενώνουν».

spot_img
spot_img
spot_img