28.8 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΏρα μηδέν για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
spot_img

Ώρα μηδέν για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

-

  • Ποιες απαλλαγές ισχύουν και τι θα ισχύσει για όσους έχουν ασφαλισμένα τα ακίνητα τους

 

Της Σάντρας Γεράγγελου*

Πλησιάζει η ώρα για τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ έτους 2024. Μάλιστα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν αναρτήσει τα στοιχεία των κατοικιών, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν ασφαλίσει έναντι φυσικών καταστροφών.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι εντός της εβδομάδας να ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην οποία θα εισέρχονται οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που ήδη έχουν αναρτήσει οι ασφαλιστικές. Κι αυτό διότι από τον φετινό ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν ασφαλίσει έναντι φυσικών καταστροφών για τουλάχιστον τρεις μήνες κατά το προηγούμενο έτος θα δικαιούνται έκπτωση έως 10%. Η έκπτωση αφορά στα ασφαλισμένα ακίνητα και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που απεικονίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Εάν τηρηθεί το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα εντός Μαρτίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 11 δόσεις έναντι των 10 που ίσχυε πέρυσι με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου.

Στα εκκαθαριστικά θα απεικονίζονται τα ακίνητα που έχει το φυσικό πρόσωπο στην ιδιοκτησία του κατά την 01/01/2024. Επομένως οι όποιες μεταβολές έχουν συντελεστεί εντός του 2023 θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στην εφαρμογή του Ε9.

Στην περίπτωση φυσικά που κάποιος φορολογούμενος εντοπίσει λάθη ή δεν έχει επικαιροποιήσει  την περιουσιακή του κατάσταση θα έχει την δυνατότητα να το κάνει και μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του, φυσικά εκπρόθεσμα με την επιβολή του αναλογούντος προστίμου.

Οι ίδιες απαλλαγές

Όσον αφορά στις μειώσεις και στις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ, συνεχίζει να ισχύει ότι και τις προηγούμενες χρονιές.

Έκπτωση 50% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται όσοι:

  • Το συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 9.000€ (προσαυξημένο κατά 1.000€ για τον σύζυγο – μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε προστατευόμενο μέλος).
  • Το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τις 85.000€ για τον άγαμο, τις 150.000€ για τον έγγαμο και 200.000€ για τον έγγαμο με δύο τέκνα και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Το σύνολο της επιφάνειας κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150τ.μ.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται:

  • Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%
  • Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000€ , προσαυξανόμενο κατά 1.000για τον σύζυγο – μέρος συμφώνου συμβίωσης και κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφανείας κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150τ.μ.

 

Σε ότι αφορά την έκπτωση έως 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα, υπενθυμίζουμε ότι τα ασφαλιστήρια θα πρέπει να καλύπτουν τις καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας, να ασφαλίζουν το 100% της αξίας του ακινήτου και τουλάχιστον 1.000€/τ.μ και φυσικά να είναι 3μηνης ή μεγαλύτερης διάρκειας.

 

  • Η Σάντρα Γεράγγελου είναι Λογίστρια – Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων

 

 

 

K2

 

Γενναία ρύθμιση ζητούν οι επαγγελματίες για να μη χάσουν την περίθαλψη

  • Κίνδυνος να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη χιλιάδες επαγγελματίες-τι προβληματίζει την κυβέρνηση

 

Την εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητούν οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών, και δη των μικρομεσαίων, καθώς με τη λήξη ισχύος της ασφαλιστικών ικανότητας στο τέλος του μήνα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη εκατοντάδες χιλιάδες μη μισθωτοί.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των εμπόρων – βιοτεχνών αλλά και των αυτοαπασχολούμενων επισημαίνουν ότι η λήξη των καλύψεων συμπίπτει με την αύξηση των εισφορών για το 2024 κατά 3,46%. Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, με την οριστική απόφαση να πρέπει να έχει ληφθεί έως την επόμενη βδομάδα.

Το ΒΕΑ ζητεί την άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους για την επιβίωση των επιχειρήσεων, εκτιμώντας πως η αύξηση των μισθών το 2023 οδήγησε σε αύξηση και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επισημαίνει, αναμένεται και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που θα συμπαρασύρει εκ νέου και το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 500.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και από την 1η Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη κυβερνητική απόφαση ή δεν σπεύσουν να πληρώσουν ή και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτές, δεν θα μπορέσουν να βγάλουν ασφαλιστική ικανότητα.

Όσο για τις εισφορές, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν το 2023, από τους 1,310 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ, οι 1,026 εκατ. ή το 78,22% του συνόλου έχουν επιλέξει την πρώτη χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι 147.093 ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονται στην ακόμη χαμηλότερη, ειδική ασφαλιστική κατηγορία, τότε διαπιστώνει κανείς πως 9 στους 10 ασφαλισμένους μη μισθωτούς έχουν επιλέξει τη χαμηλή κατηγορία, η οποία βέβαια οδηγεί και σε εξαιρετικά χαμηλές συντάξεις.

Τα επιπλέον μηνιαία έξοδα ενός ελεύθερου επαγγελματία που έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, από τον Ιανουάριο του 2024, μόνο για κύρια ασφάλιση ξεκινούν από περίπου 8 ευρώ τον μήνα, άρα 96 ευρώ τον χρόνο, και φτάνουν τα 10,5 ευρώ τον μήνα, άρα 126 ευρώ τον χρόνο, για κάποιον που καταβάλλει εισφορές για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην 6η ασφαλιστική κατηγορία, η μηνιαία επιβάρυνση μόνο για κύρια ασφάλιση ξεκινάει από 21,49 ευρώ μηνιαίως, άρα 257,88 ετησίως και φτάνει τα 25,02 επιπλέον μηνιαίως, άρα 300,24 ευρώ ετησίως, για κάποιον που έχει επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μόλις 10.288 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και 2.333 αγρότες είχαν το 2023 ασφαλιστεί στην 6η και υψηλότερη κατηγορία, αριθμός που στο σύνολο αντιστοιχεί μόλις στο 0,96%.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία, κυρίως ως προς το ύψος των οφειλετών που έως και την τελευταία στιγμή δεν θα ανταποκριθούν στις κλήσεις να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Κι αυτό, γιατί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη περισσότεροι από 400.000 μη μισθωτοί αλλά και οι οικογένειές τους που είναι ασφαλισμένες ως έμμεσα μέλη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και φαίνεται πως αυτό επισημαίνεται σε διάφορους τόνους από όσους ασχολούνται ενεργά με τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, οι ευνοϊκές διατάξεις υπέρ των μη μισθωτών που δημιουργούν μάλιστα μια άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με τους μισθωτούς εργαζόμενους, δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ άπειρον».

spot_img
spot_img
spot_img