32.1 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΤΑΞΕΙΣΌνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για τους συνταξιούχους
spot_img

Όνειρο θερινής νυκτός οι διακοπές για τους συνταξιούχους

-

Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, τα μεταφορικά, τα αυξημένα ενοίκια στα καταλύματα, αλλά και στα βασικά είδη διατροφής προκαλούν τεράστιο πρόβλημα

Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, τα μεταφορικά, στην ενοικίαση καταλυμάτων, αλλά και στα βασικά είδη διατροφής καθιστούν τις φετινές διακοπές των συνταξιούχων όνειρο θερινής νυκτός.
Έτσι λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι ξεχάστε τις καλοκαιρινές διακοπές για φέτος, αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα το έχουν κάνει ακριβό εμπόρευμα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές (με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές), οι μεγαλοξενοδόχοι, οι τουριστικοί πράκτορες που θησαυρίζουν εις βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων!
Από ότι λένε οι παράγοντες της αγοράς το βασικό πακέτο διακοπών θα είναι αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το 2022, έχουν φροντίσει επίσης οι τουριστικοί πράκτορες να μην υπάρχουν φτηνά καταλύματα αφού αυτά αγοράζονται κάθε χρόνο από τους ίδιους και με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ύψη!
Που να πάει ένα ζευγάρι συνταξιούχων με μέση μηνιαία σύνταξη κύρια και επικουρική 1.000 € όταν το ελάχιστο κόστος για διαμονή μίας εβδομάδας σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα (όχι ξενοδοχείο) και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κοστίζει στην Κέρκυρα 1.400 €, στην Ρόδο 1.700 €, στην Μυτιλήνη 1.300 €.
Απαγορευτικό το κόστος διαμονής και μεταφοράς για τους δημοφιλείς και όχι μόνο προορισμούς του καλοκαιριού!
Το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα κατά 30% των συνταξιούχων λόγω ανατιμήσεων των προϊόντων και οι απλησίαστες τιμές καταλυμάτων και ξενοδοχείων καθιστούν τους μισούς και πλέον συνταξιούχους να μην μπορούν να πάνε φέτος ούτε μία μέρα διακοπές!
Οι τυχεροί
Υπάρχουν και οι τυχεροί που έχουν δικό τους σπίτι στο νησί ή στο χωριό ή θα φιλοξενηθούν σε κάποιο σπίτι φίλου ή συγγενή, αλλά και αυτοί θα πρέπει να ξεχάσουν τα παραδοσιακά ταβερνάκια και τις ψαροταβέρνες για φαγητό! Ψώνια από Super Market ξηρά τροφή και μαγείρεμα στην κουζίνα τους εξοχικού!
Η γενιά μας αγωνίστηκε και έχυσε πολύ αίμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το οκτάωρο, την ετήσια άδεια, το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας!
Δυστυχώς όμως από το 2010 και την υπογραφή των τριών μνημονίων έχουν περάσει 13 χρόνια και όλα αυτά τα δικαιώματα καταργηθήκανε!
Χάθηκαν τα Δώρα Χριστουγέννων, του Πάσχα και το Επίδομα Αδείας για τους συνταξιούχους και μαζί τους χάθηκαν και οι καλοκαιρινές διακοπές!
Κλέψανε συνολικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 120 δις ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η κυβέρνηση διαφημίζει πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τους συνταξιούχους αλλά ξεχνάει να αναφέρει ότι το πρόγραμμα προορίζεται μόνο για 25.000 συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ και όχι το σύνολο των 2.5 εκατ. συνταξιούχων.
Η πλειονότητα των συνταξιούχων δεν θα καταφέρουν να αποδράσουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα βράσουμε από την ζέστη μέσα στις αποπνικτικές τσιμεντουπόλεις και θα ονειρευόμαστε πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.
Ευτυχώς τα όνειρα δεν κοστίζουν ακριβά!!!
Ζητάμε από την κυβέρνηση :
Την καταβολή του επιδόματος αδείας .
Κουπόνια Κοινωνικού Τουρισμού για όλους του συνταξιούχους.
Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια.
Μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου 2015/2016 στις επικουρικές και στα Δώρα σε όλους του συνταξιούχους.
Αυξήσεις σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ο Αριστοτέλης Κάντας είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ & ΕΦΚΑ)

spot_img
spot_img
spot_img