24.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗΌλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 800 ευρώ
spot_img

Όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα 800 ευρώ

-

  • Με πολιτική απόφαση και παρά το κολοσσιαίο κόστος των 2,5 δις ευρώ το Μαξίμου δεν επιθυμεί στο δρόμο προς τις εκλογές να αφήσει κανένα παραπονούμενο

 

Επί τάπητος έχει τεθεί στις συσκέψεις του Μαξίμου η πολιτική λύση σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών δώρων για την περίοδο Ιούνιος 2015-Μάτιος 2016. Η απόφαση του ΣτΕ ναι μεν ανακούφισε το οικονομικό επιτελείο, αλλά προσέθεσε ένα επιπλέον πολιτικό πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Έτσι αυτές τις ημέρες αναζητείται μία λύση που θα ικανοποιήσει το σύνολο των συνταξιούχων, αλλά και θα προκαλέσει αναστάτωση στον προϋπολογισμό. Μάλιστα μπορεί η όποια λύση αποφασιστεί να ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα στην ΔΕΘ, όμως δεν ανήκει στο ίδιο πακέτο και τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από άλλο ειδικό λογαριασμό.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι τρία και όπως τονίστηκε από αρμόδιες πηγές του Μαξίμου σύντομα θα ληφθεί η οριστική απόφαση.

  • Το πρώτο σενάριο είναι να δοθούν τα αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια έως τις 31 Ιουλίου του 2020. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι δίκες όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ. Εάν ισχύσει το εν λόγω σενάριο βολεύει τα δημόσια ταμεία, όμως οι δικαιούχοι είναι μόλις 300.000, οπότε θα μείνουν εκτός περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, κάτι που σημαίνει ότι όσο πάμε προς τις εκλογές δεν συμφέρει κανέναν να υπάρχουν δυσαρεστημένοι. Το κόστος αυτής λύσης είναι περί των 600 – 650 εκατ. ευρώ
  • Το δεύτερο σενάριο που πολιτικά είναι το καλύτερο ενόψει εκλογών είναι να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά, είτε έχουν προσφύγει, είτε όχι. Μιλάμε για 800 ευρώ για κάθε συνταξιούχο. Κάτι που ανεβάζει το κονδύλι στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Το τρίτο σενάριο είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη και σε όλους τους υπόλοιπους να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Έτσι είτε την εκμηδενίσουν, είτε την μειώσουν δραστικά.

Σημειώνεται πως το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, εφόσον έχουν τελεσιδικήσουν ή τελεσιδικήσουν μελλοντικά οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια.  Έτσι όσοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αλλά και εκείνοι που δεν δικαιωθούν στα δικαστήρια, βάσει της απόφασης του ΣτΕ δεν δικαιούνται επιστροφής αναδρομικών.

Τα οικονομικά

Όμως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η εντολή που έχει δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι να εξοικονομηθεί το τεράστιο αυτό κονδύλι, ώστε να δοθούν αυτά τα λεφτά των αναδρομικών σε όλους. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο όλοι οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έλαβαν αναδρομικά για τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, αν και το ΣτΕ είχε δικαιώσει μόνο όσους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και εκκρεμούσε σχετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Συνεπώς, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει κάποιος φραγμός (πέραν του δημοσιονομικού) να αποφασίσει η κυβέρνηση να ακολουθήσει και πάλι τον ίδιο δρόμο, δηλαδή να επιστρέψει σε όλους τους συνταξιούχους τις περικοπές των επικουρικών και δώρων και όχι μόνο σε όσους δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Στη βάση της ίδια επιλογής, εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής των αναδρομικών σε δύο δόσεις, δηλαδή, για παράδειγμα πρώτα των δώρων και έπειτα των επικουρικών (ή αντίστροφα), προκειμένου να αποφευχθεί το βαρύ φορτίο της εφάπαξ πληρωμής και των δύο πακέτων αναδρομικών.

Οι ελπίδες για μαξιλάρι 4 δισ. ευρώ

Το σενάριο για να δοθούν σε όλους κερδίζει ολοένα πόντους, καθώς ήδη έχει καταγραφεί υπέρβαση εσόδων που ξεπερνά τα 3,2 δις ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα 2,2 δις ευρώ που είναι από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Έτσι στο υπουργείο Οικονομικών πλέον κάνουν λόγο για ένα μαξιλαράκι ασφαλείας που θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο του χρόνου.

Μία σημαντική πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός. Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα μέχρι και το τέλος Ιουλίου, ο τουρισμός είχε φτάσει στο 88% του τζίρου του 2019, δηλαδή τα 16 δισ. ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε ότι για το σύνολο της σεζόν ο τουρισμός θα ανακτούσε το 80% του τζίρου ρεκόρ που είχε καταγράψει την χρονιά πριν από την πανδημία, δηλαδή περίπου 15 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, η πρόβλεψη αυτή σημειώνει υπέρβαση κατά 1 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επαγγελματιών του χώρου, αλλά και του Υπουργείου Τουρισμού που προβλέπει ένα τζίρο κοντά στα 20 δισ. ευρώ για το 2022, δηλαδή 5 δισ. παραπάνω από την πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ, το αποτέλεσμα θα είναι επιπλέον φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 1- 1,2 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Μια δεύτερη πηγή αύξησης των εσόδων, θα είναι η ανάπτυξη. Παρά την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους χρήματος, εξαγωγές και επενδύσεις τρέχουν με διψήφιους ρυθμούς αύξησης. Μαζί με τον τουρισμό, θα αυξήσουν την ανάπτυξη πολύ πάνω από το 3,1% που είναι η επίσημη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ. Μπορεί δηλαδή η Ελλάδα να εκπλήξει άλλη μια φορά θετικά και να αναπτυχθεί με 4% ή και περισσότερο για το 2022. Κάθε επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ, αντιστοιχεί σε περίπου σε 350 – 400 εκατ. ευρώ περισσότερα φορολογικά έσοδα.

spot_img
spot_img
spot_img