24.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΑΟι θεωρούμενοι… «παππούδες», χαμομηλάκι και τσιμουδιά!
spot_img

Οι θεωρούμενοι… «παππούδες», χαμομηλάκι και τσιμουδιά!

-

  • Οι παλαιότεροι συνταξιούχοι δικαιούται κι αυτοί τον επαναυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών τους, αλλά προς ώρας δεν έχει γίνει τίποτα

 

 

Του Δημήτρη Κων. Σέργιου*

 

 

Φαίνεται ότι από κάπου χάνουμε …στροφές στον αποκαλούμενο «πολιτισμένο» κόσμο μας! Κραυγαλέο παράδειγμα ο ευνοϊκός τρόπος αντιμετώπισης από το νέο ασφαλιστικό σύστημα των «νέων συνταξιούχων», δηλαδή των συνταξιούχων από το Μάρτιο του έτους 2016 (αυτοί είναι οι «νέοι») εν σχέσει με τους έχοντες τα ίδια ακριβώς βάσανα λιγάκι παλαιότερους !

Τι θέλω να πω; Σύμφωνα με σωρηδόν ρεπορτάζ του Τύπου από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2022, οι «νέοι συνταξιούχοι» θα ικανοποιηθούν εντός του Μαΐου 2022 στο χρονίζον από μακρού αίτημά τους να πάρουν επανυπολογισμένες τις από το 2016 απονεμηθείσες σ’ αυτούς παράλληλες συντάξεις τους (π.χ. σύνταξη μισθωτού -δηλ. πρώην ΙΚΑ- μαζί με τυχόν και ελεύθερου επαγγελματία -δηλ. πρώην ΟΑΕΕ,) ενώ οι δυστυχείς αμέσως παλαιότεροι του 2016 συνταξιούχοι που συμβαίνει να έχουν και αυτοί πάρει «παράλληλες συντάξεις» οι οποίες τους απενεμήθησαν λίγο παλαιότερα αλλά που ουδέποτε επανυπολογίσθηκαν (σημειώστε : ούτε καν επί «νόμου Κατρούγκαλου»!) για μίαν ακόμη φορά  παραπέμπονται, αντί επίσης στον τρέχοντα Μάιο 2022, στον ….κόκκινο Μάη και βάλε !

Από πού άραγε το σύστημα έχει αντλήσει μια τέτοια λογική; Μήπως άραγε στη χώρα μας της φαιδρός πορτοκαλέας όσο περισσότερο έχουν συνηθίσει να σε αποκαλούν …«γέρο», τόσο περισσότερο ανυπόληπτος, αναξιοπρεπής και άχρηστος πια θεωρείσαι;  Ποιος σφύριξε και σε ποιανού ακριβώς τ’ αυτιά ότι οι παλαιότεροι συνταξιούχοι ζούνε και δεν ζούνε, οπότε τι θέλετε πια και ασχολείσθε μ’ αυτούς;  Δηλαδή, αν κάποιος παίρνει ήδη από το 2014, ή από το 2013, ή το 2012 δύο «παράλληλες συντάξεις», δεν θα δει αυτός ποτέ τον επανυπολογισμό των συνταξιοδοτικών αποδοχών που δικαιούται και αγκομαχά να τον δει επί τόσα χρόνια; Π.χ. ένας δικηγόρος πού πλήρωνε τον άμπακο για σαράντα χρόνια σε ασφαλιστικές εισφορές στο δικό του Ταμείο (δηλ. στο παλιό Ταμείο Ασφάλισης Νομικών-ΤΑΝ) και κάποια στιγμή διορίστηκε παράλληλα ως νομικός σύμβουλος σε κάποιο Φορέα του ευρύτερου Δημοσίου Τομέως και του παρακρατούσαν και εκεί (υποχρεωτικώς από το μισθό του!) έναν άμπακο εισφορές οι οποίες τον οδήγησαν να πάρει και από εκεί δεύτερη σύνταξη, άραγε ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να δει και αυτός «επανυπολογιζόμενες» τις συνταξιοδοτικές αποδοχές του; Του φάγανε ναι ή όχι;- τα καλλιπάρεια «μνημόνια» των ευρωπαίων εταίρων τις μισές αποδοχές του επί δέκα χρόνια; Του υποσχεθήκανε ναι ή όχι;- οι δυό τελευταίες κυβερνήσεις (Τσίπρα και Μητσοτάκη) ότι, επιτέλους, θα προχωρήσουν οι επανυπολογισμοί των παράλληλων συντάξεων που καθυστέρησαν ήδη από την  εποχή του νόμου Κατρούγκαλου γιά….έξι (6) ολόκληρα χρόνια; Και, τέλος: Υποσχέθηκε, ναι ή όχι, η σημερινή κυβέρνηση ότι με το Νόμο Βρούτση 4670/2020 ισχυροποιείται η προοπτική επανυπολογισμού των συντάξεων αυτών και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι εξ αυτών έχοντες ασφαλιστικές εισφορές άνω των 30 ετών τουλάχιστον σε ΕΝΑ παλαιό Ταμείο, θα δικαιωθούν μίας αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και γι’ αυτόν τον λόγο;

Ποιος, δηλαδή, κοροϊδεύει ποιόν, σ’ αυτή την χώρα που κλωθογυρίζει ολοχρονίς, ως λένε, στον …«σκληρό πυρήνα» της ΕΕ (!) αντιμετωπίζοντας τα βάρβαρα PSI που αρπάζουν τα επίσημα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας Ταμείων για να πληρωθούν στο εξωτερικό δανεικά του στενού κυβερνητικού πυρήνα (!) και παραλλήλως βεβηλώνουν το προσωπικό κομπόδεμα των συνταξιούχων πολιτών μας για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλ. για δημοσιονομικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό- της «στενής» κυβερνήσεως; Που βρέθηκε τόση νομική και ηθική θρασύτητα ώστε να τραβούν τον αλλοίμονο τόσο το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας όσο και η ατομική ασφαλιστική αξιοπρέπεια των απομάχων της εργασίας, λιγότερο των «νεοσυνταξιούχων» και περισσότερο των κάπως «παλαιότερων» ;

 

Μόνο δύο αναφορές

 

Λόγω πληθώρας σχετικών δημοσιευμάτων του γνωστότερου πολιτικού Τύπου, επιλέγω για τον αναγνώστη του άρθρου μου μόνον δύο σύντομες αναφορές από το ασφαλιστικό ρεπορτάζ :

α) Από εόρτιο φύλλο πολιτικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας του παρελθόντος Ιανουαρίου 2022 παραθέτω τα εξής εκπληκτικά : «Ο ΕΦΚΑ απέκτησε, με μεγάλη καθυστέρηση ομολογουμένως, το απαραίτητο λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα επανυπολογισμού και ακριβούς απόδοσης των προσαυξήσεων και των αναδρομικών στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση. Επρόκειτο για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ενιαίος Φορέας, το οποίο ανάγεται στο 2016, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Όπως επισημαίνει και το ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) η συγκεκριμένη οφειλή αποτελεί  χρέος του ΕΦΚΑ προς χιλιάδες συνταξιούχους που θα τακτοποιηθεί τον επόμενο μήνα…..» (σημ. δική μας : δηλ. τον Φεβρουάριο 2022 ! Ζήσε…Μάη μου, ή μήπως κόκκινε Μάη μου😉 Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Λίγο πριν από το τέλος του 2021, αποδόθηκαν εμβόλιμα σε 10.000 συνταξιούχους αναδρομικά που σχετίζονταν με τους αυξημένους-βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης του Ν. 4670/20. Ο «κορμός» των δικαιούχων ήταν οι λεγόμενοι νέοι συνταξιούχοι, από τα μέσα Μαϊου 2016» (!)   

β) Έτερη πολιτική εφημερίδα, ωσαύτως ευρείας κυκλοφορίας (ευρύτερης από όσην απολαμβάνει η προηγούμενη…) παρουσίασε σε φύλλο της των αρχών Απριλίου 2022 την ίδια είδηση, σημειώνοντας και αυτή ότι τον (εισελθόντα ήδη…) Μάϊο του 2022, μεταξύ των συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση «θα πληρωθούν κατά προτεραιότητα νέοι συνταξιούχοι από το Μάιο 2016». Προφανώς, μάλλον, επειδή κάθε χρόνο κυρίως οι νέοι «σέρνουν το χορό του ….Μάη» ! Κάθε, δηλαδή, «παππούς» στη γωνία, το χαμομηλάκι του, και τσιμουδιά ! Αφού τα αποθεματικά των παλιών Ταμείων λεηλατηθήκανε αγρίως, δεν υπάρχουν πλέον λεφτά!

 

  • Ο Δημήτρης Κων. Σέργιος είναι Δικηγόρος Α.Π.-ΣτΕ ε.τ.-Συγγραφέας

 

spot_img
spot_img
spot_img