Χατζηδάκης και Παπαθάνασης αναβαθμίστηκαν, αλλά τώρα πλέον κάθονται σε ηλεκτρικές καρέκλες, καθώς τα πάντα θα έχουν αναφορά στο υπουργείο τους
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Μετά από δύο εκλογικές μάχες η χώρα έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση με σημαντική αυτοδυναμία, οπότε πάμε στην επόμενη ημέρα, που είναι το ζητούμενο για τους πολίτες, οι οποίοι αναμένουν λύσεις στα προβλήματα τους, Οι λύσεις δίνονται από τις κυβερνήσεις, όμως και από τις αντιπολιτεύσεις περιμένουν προτάσεις και στο τέλος του δρόμου και συναινέσεις.
Για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα μπω στον πειρασμό να το αναλύσω, όπως πιθανότατα να κάνουν όλες αυτές τις ημέρες οι αρθογράφοι σε όλα τα έντυπα. Εξάλλου όποιος διαβάζει τα σημειώματα μου σε αυτή εδώ τη γωνία, είχα προβλέψει την άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Αναμφίβολα, όπως όλοι ούτε κι εγώ δεν περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο με το ζόρι θα ξεπερνούσε το 20%. Όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν το έβλεπα και πολύ πάνω από το 25%, όπως έλεγαν τα στελέχη του. Όμως δεν περίμενα και τη Νέα Δημοκρατία τον Μάιο να ξεπερνούσε το 34%, λόγω της απλής αναλογικής. Όμως το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις και γι’ αυτό για ένα μήνα περίπου απέφυγα να ασχοληθώ με τα προεκλογικά.
Όμως πριν προχωρήσω στα δύσκολα θέματα της οικονομίας, που καίνε όλους τους πολίτες, είτε ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, είτε βρίσκονται στην λεγόμενη μεσαία τάξη, θα πρέπει να πω δύο πράγματα για τους «παλαβούς» που μπήκαν στην Βουλή. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα, που φώναζα εδώ και πολλούς μήνες, ότι πρέπει οι πολίτες να «ξεψαχνίζουν» δύο και τρεις φορές τις επιλογές τους. Δεν λέω να μην ψηφίζουν μικρά κόμματα. Όμως ειλικρινά είναι κάτι δεν αντέχω να βλέπω να εισέρχονται στην Βουλή οι ψεκασμένοι της Νίκης, που όποιος διαβάσει τις αρχές τους θα πρέπει να αλλάξει χώρα.
Στην ίδια ρότα
Οι διαφορές μεταξύ των μουλάδων του Ιράν με τον θρησκευτικό φομενταλισμό αυτού του αυτοφωράκια προέδρου, του θεολόγου καθηγητή του Νατσιού είναι μόνο μία: Οι μουλάδες του Ιράν πιστεύουν στο Ισλάμ και ο Νατσιός και οι δικοί του στην Ορθοδοξία. Ακόμη μία διαφορά είναι ότι στο Ιράν ζητούν από τις γυναίκες να φορούν την μαντήλα, ενώ εδώ έχουν μείνει στο «ευπρεπώς ενδεδυμένες».
Σίγουρα ο Νατσιός και οι ψεκασμένοι της Νίκης δεν έχουν καμία σχέση με τους Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη. Διότι δεν υπάρχει αυτός ο Στίγκας. Αυτοφωράκιας είναι κι αυτός. Θα πρέπει να ταξιδεύει κάθε τρεις και λίγο στις φυλακές Δομοκού για να λαμβάνει εντολές από τον ναζιστή Κασιδιάρη. Αλλά είπαμε αυτό είναι το δράμα μας ως χώρα. Ότι επιτρέπουμε σε ναζιστές να εισέρχονται στην Βουλή. Λες και δεν τους φάγαμε στην μάπα με το όνομα Χρυσή Αυγή. Λες και δεν καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση; Τι να πω ρε παιδάκι μου;
Κι όμως θα πω. Βγάζω στο καπέλο στην Γερμανία. Η Γερμανία (όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη), λοιπόν, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Χίτλερ και τους Ναζί και με την προπολεμική διακυβέρνηση, αλλά και με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβαν μία γενναία απόφαση. Ενέταξαν στο σύνταγμα τους έναν όρο ότι απαγορεύεται δια βίου η συμμετοχή στα κοινά και στις εκλογικές διαδικασίες ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΌΜΜΑΤΟΣ ακόμη και όταν ένα στέλεχος του έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με το ναζισμό. Μία δήλωση να κάνεις δεν αναγνωρίζεται το λάθος. Και η κοινωνία το αποδέχθηκε κι έτσι μπήκαν στο περιθώριο όλες αυτές οι εγκληματικές φυσιογνωμίες.
Οπότε τα μεγάλα κόμματα (ανεξάρτητα των ποσοστών που έλαβαν στις εκλογές) η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να συμφωνήσουν από τώρα, ότι στην επόμενη αναθεώρηση του συντάγματος πρέπει να μπει ένας φραγμός όπως στη Γερμανία σε όλους τους Κασιδιάρηδες που κυκλοφορούν με την σβάστικα στο μπράτσο. Τόσο απλά τόσο ξεκάθαρα. Κι ας αφήσουν τους Κασιδιάρηδες να προσφύγουν όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά καις το Διαγαλαξιακό (αν υπήρχε). Η Ελλάδα έχει πληρώσει πανάκριβα τον ναζισμό. Οι γιορτές μνήμης στα Καλάβρυτα, το Δίστομο, την Καισαριανή και σε δεκάδες πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα μας υπενθυμίζουν την ιστορία μας. Δεν μπορούμε να την παραχαράζουμε ψηφίζοντας αυτούς τους ελεεινούς τύπους, που προβάλλουν ένα αρρωστημένο εθνικισμό. Λες και όλοι οι υπόλοιποι δεν αγαπάμε την πατρίδα μας, το σπίτι μας, τις οικογένειες μας.
Και επί τη ευκαιρία για μένα προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα όταν παραμονές των εκλογών του Μαΐου δήλωσε στο Mega πως θέλει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, που τους θεωρεί παραστρατημένους. Όχι αυτοί οι τύποι δεν είναι παραστρατημένοι. Δεν τους χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Ποτέ να μην σώσουν και ψηφίσουν.
Οι προκλήσεις της οικονομίας
Αναμφίβολα ο Κωστής Χατζηδάκης είναι από τους υπουργούς, οι οποίοι πήραν προαγωγή. Όπως και ο αναπληρωτής, ο Νίκος Παπαθανάσης. Ναι ο θώκος του υπουργού Οικονομικών μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα, αλλά μιλάμε πλέον για έναν από τους πιο σημαντικούς κρίκους της κυβερνητικής αλυσίδας. Η διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας και όσα θα πρέπει να προηγηθούν θα είναι η άμεση προτεραιότητα των μελών του νέου οικονομικού επιτελείου.
Η διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία έχει ανακηρυχθεί από το 2022 ως εθνικός στόχος, έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές. Πλέον μένει να πιστοποιηθεί επισήμως από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις κινήσεις της νέα κυβέρνησης. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις για τη διασφάλιση της συνέχισης της μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής 2019 -2023. Με αυτό το δεδομένο ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να επιμεληθεί με τους επιτελείς του το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα αποτυπώνει όλα τα μέτρα πολιτικής που εξαγγέλθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός. Θα πρέπει να επίσης να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο στο δημόσιο, με κλιμακωτές αυξήσεις με πρόνοια για τους χαμηλόμισθους και τις θέσεις ευθύνης.
Με την αλλαγή του μήνα θα πρέπει να αρχίσουν να συγκεντρώνονται τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος θα εκτελεστεί σε μία χρονιά κατά την οποία θα ισχύουν ο νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., όταν και όπως συμφωνηθούν. Κρίσιμα σημεία και για τον επόμενο προϋπολογισμό θα είναι η σταθερά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατήρηση της τροχιάς αποκλιμάκωσης του χρέους.
Το νέο οικονομικό επιτελείο, επίσης, θα πρέπει να κάνει επανεκκίνηση και στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από περίπου δύο μήνες προεκλογικής περιόδου. Και ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης προέρχονται από καυτά υπουργεία, οπότε έχουν επιδείξει αντοχές.