Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την ισχυρή σχέση που συνδέει την υγεία της καρδιάς με τις διατροφικές μας συνήθειες κι αυτή η σχέση έχει δύο όψεις: Μια ομάδα «ένοχων» τροφίμων μπορεί να θέσει την καρδιαγγειακή υγεία σε κίνδυνο, ενώ αντίθετα υπάρχουν τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν σαν ασπίδα για την καρδιά, προφυλάσσοντας μας από σοβαρούς κινδύνους.
Ανάμεσα σε αυτά τα ωφέλιμα τρόφιμα, ιδιαίτερη θέση φαίνεται πως κατέχει ένα αγαπημένο σνακ, οι ξηροί καρποί, οι οποίοι σύμφωνα με νέα ανασκόπηση, που δημοσιεύεται στο Food and Nutrition, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο ενάντια στις καρδιαγγειακές νόσους και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.
Μια μεικτή ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης προχώρησαν στη μεγαλύτερη ανασκόπηση μελετών που έχει διεξαχθεί σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία. Εξετάζοντας τα ευρήματα 60 μελετών, που περιλάμβαναν 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες, διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και σπόρων και του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες, δηλαδή περίπου μία χούφτα ή 30 γρ. την ημέρα, αντιμετώπιζαν 19% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 23% μειωμένο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας αυτής, ενώ είχαν και 18% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιοπάθεια και 25% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αυτή. Παράλληλα, η πρόσληψη αυτής της ποσότητας καθημερινά φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 25%.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες, ενώ ένας από τους λόγους για τους οποίους θεωρούνται τόσο ωφέλιμοι είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά οξέα.