25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΘΡΟ1,2Οι «κοριοί» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό κλίμα
spot_img

Οι «κοριοί» έβαλαν φωτιά στο πολιτικό κλίμα

-

  • Η κυβέρνηση δέχεται ομαδικά πυρά για την παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη

 

Όταν το 1993 κυκλοφορούσε το βιβλίο του αείμνηστου Ουμπέρτο Έκο, «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις», ο σπουδαίος αυτός σημειολόγος και φιλόσοφος δεν περίμενε ότι θα διαψευδόταν πανηγυρικά. Ειδικά στην Ελλάδα της τελευταίας δωδεκαετίας, όπου ο Αύγουστος δεν θυμίζει σε τίποτα την ατάκα του Ανδρέα Παπανδρέου περί των «μπάνιων του λαού».

Και βέβαια το φετινού μενού δεν έχει ευτυχώς τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 (ευτυχώς χωρίς θύματα), αλλά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη και την παραδοχή από την ΕΥΠ ότι παρακολουθείτο μετά από άδεια της αρμόδιας εισαγγελέως. Φυσικά οι «κοριοί» έχουν μετατραπεί σε κυρίαρχο ζήτημα στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δέχεται πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Έτσι η Βουλή ανοίγει άρον-άρον στις 22 Αυγούστου και το επόμενο διάστημα αναμένεται εξόχως θερμό, καθώς θα υπάρξει σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και φυσικά εξεταστική επιτροπή. Οπότε αναμένουμε να ζήσουμε κάποιες από τις χρυσές ημέρες του παρελθόντος με πρωταγωνιστές του συγχωρεμένους Τόμπρα και Γρυλλάκη, αλλά και τον πάντα επίκαιρο Μαυρίκη.

Οι δυσκολίες Μητσοτάκη

H υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη είναι αντικειμενικά η πιο σοβαρή (πολιτική) κρίση που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι μόνο γιατί δεν είναι εισαγόμενη, αλλά και γιατί αφορά τη σχέση της κυβέρνησης και του ιδίου με το κεντρώο ακροατήριο το οποίο διαμορφώνει τις ισορροπίες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση —εκείνο το μέρος δηλαδή του εκλογικού σώματος που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη και έφερε το κόμμα του κοντά στο 40% στις εκλογές του 2019, συμπεριλαμβανομένων όσων ψήφισαν για πρώτη φορά τη Νέα Δημοκρατία και «Δεξιά».

Το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο θυμίζει καζάνι που βράζει και μόνο η αντικειμενική χαλάρωση του Δεκαπενταύγουστου μπορεί να δώσει στην κυβέρνηση χρόνο για να ανασυντάξει δυνάμεις και να βρει πειστικές απαντήσεις. Κατά ομολογία «γαλάζιων» στελεχών, ο κ. Μητσοτάκης «δεν έπεισε» και για άλλους δύο λόγους:

  • Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη παρότι, με δική του απόφαση μετά τις εκλογές του 2019, η ΕΥΠ πέρασε στην εποπτεία του πρωθυπουργού.
  • Την ίδια στιγμή ωστόσο, κάλυψε τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα,λέγοντας ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη.
  • Απέδωσε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού (και ανιψιού του),Γρηγόρη Δημητριάδη, στην ανάληψη της «αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης». Την ημέρα της παραίτησης αποδόθηκε στο «τοξικό κλίμα» που δεν άντεξε ο κ. Δημητριάδης.
  • Δεν ανέφερε, ούτε «φωτογράφισε» τον λόγο για τον οποίον παρακολουθείτο επί τρεις μήνες, ως ευρωβουλευτής, ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ υπερτόνισε την αξία της ΕΥΠ.

Πάντως ήδη ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπου μεταξύ άλλων επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ (την οποία έχει καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018) και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

 

Προβλέπει δε ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ. Δεμίρη. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ.

 

ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ζητά εκλογές 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο «πρωταγωνιστής» των ημερών, Νίκος Ανδρουλάκης, απέρριψε τις εξηγήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, εμμένοντας στο αίτημα του για δημόσια ενημέρωση για τους λόγους που παρακολουθείτο. Παρά τις σκληρές φράσεις, πάντως, που χρησιμοποίησε απέφυγε εκ νέου να ζητήσει εκλογές. Στελέχη του χώρου αποδίδουν την εκλογική συγκράτηση ως προσπάθεια αφενός να μην φανεί το ΠΑΣΟΚ ως “παρακολούθημα” του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, να τηρηθούν οι ισορροπίες εντός κόμματος και – κυρίως – εντός του “κεντρώου χώρου”, από τον οποίον προσδοκά εκλογικά οφέλη η Χ. Τρικούπη. Επισημαίνουν δε, ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου περίμεναν την πρωθυπουργική δήλωση για να σχολιάσουν τις παρακολουθήσεις, έχοντας τηρήσει σιωπή τις προηγούμενες ημέρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει παραιτήσεις

Από την πλευρά του ο  ΣΥΡΙΖΑ ζητά μόνο παραίτηση Μητσοτάκη. Τίποτε άλλο κι ετοιμάζεται για την μάχη στην Βουλή, καθώς η προ ημερησίας συζήτηση θα διεξαχθείς τις 25 Αυγούστου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε όπως συνεδριάσει άμεσα η  Επιτροπή Θεσμών και  Διαφάνειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παίζει καθυστερήσεις: «Είναι εμφανές ότι παίζουν καθυστερήσεις. Αλλά στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν την ενοχή τους να φωνάζει ακόμη πιο δυνατά και τον φόβο τους για έλεγχο να μην κρύβεται με τίποτα. Ό, τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».

 

Άλλα περιμένει ο κόσμος

 

Την ίδια ώρα οι πολίτες αγωνιούν για την οικονομική του κατάσταση και αναζητούν λύσεις στα προβλήματα τους. Ο δύσκολος χειμώνας φοβίζει και τους έχοντες και κατέχοντες που έλεγε και ο Κώστας Σημίτης. Πόσο μάλλον τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους, αλλά και τους άνεργους.

Και όπως αναφέρουν παλιές καραβάνες της πολιτικής αυτή η έκρυθμη πολιτική κατάσταση θα μεγαλώσει το καλάθι των παροχών στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι με παροχές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να ξεφύγει από την θέση του αμυνόμενου που τον έχουν φέρει οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση από την ΕΥΠ  του Νίκου  Ανδρουλάκη.

 

spot_img
spot_img