21.5 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚΕΝΤΡΙΚΗ3Οι… κοριοί αυξάνουν το καλάθι παροχών
spot_img

Οι… κοριοί αυξάνουν το καλάθι παροχών

-

  • Ο Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι ήδη έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι αυξήσεις των συντάξεων που προέβλεψε πως θα είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου

 

«Είναι δεδομένη η αύξηση των συντάξεων το 2023, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, λόγω του πληθωρισμού». Αυτή την διαβεβαίωση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι το ποσό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Ο «τσάρος της ελληνικής οικονομίας ανέφερε ότι «θα έχουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για τις πιστώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δεδομένου ότι δημιουργείται και νέος δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα επιπλέον μέτρα έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά ποια θα εφαρμοστούν θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό και τις προτεραιότητες που θα τεθούν. Επεσήμανε ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023 (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, επίδομα θέρμανσης). Και δήλωσε ότι «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις πριν από τα Χριστούγεννα».

Σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα δανεισμού. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 39 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της τα επόμενα 2- 3 χρόνια».

Δήλωσε, επίσης, ότι στις 20 Αυγούστου θα αρθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, καθώς έχει ήδη λάβει σχετική επιστολή από τους δύο αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ.

Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι

Βεβαίως, εδώ το θετικό νέο είναι ότι καταγράφεται αύξηση των κρατικών εσόδων -πάνω από το αναμενόμενο- από τον τομέα του τουρισμού, αν και από την άλλη παρατηρείται σημαντική ανάγκη αύξησης των δαπανών, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Με δεδομένη πάντως την ενίσχυση του κρατικού κορβανά και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στη διεθνή σκηνή, ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται, δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο για νέες παρεμβάσεις.

Αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, ανοίγει δρόμο για Fuel Pass 3, για νέα επιταγή ακρίβειας, για αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και νέα επιπλέον ενίσχυση για τα τιμολόγια ρεύματος εάν προκύψει ανάγκη.

Επίσης, «ζωντανή» παραμένει η υπόσχεση του πρωθυπουργού για πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων. Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια έκπληξη, όπως άλλωστε δείχνει το μέχρι σήμερα «ιστορικό» των Κυβερνητικών παροχών.

 «Κλειδί» η ενέργεια και οι υποκλοπές

Το «καλάθι» των παροχών θα κριθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης, αλλά και η εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για την παρκολούθηση από την  ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη, που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση. Οι λογαριασμοί του υπουργείου Οικονομικών για εξάλειψη του 80%-90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν με την τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι πάνω από 200 ευρώ) αθροίζοντας το δημοσιονομικό κόστος εξαμήνου σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ήδη όμως, τον Αύγουστο η κρατική συμμετοχή στο πακέτο των επιδοτήσεων για την ενέργεια έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ και το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.

Με «άγνωστο x» τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει «ταμείο» στο τέλος Αυγούστου σταθμίζοντας δεδομένα και κινδύνους. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει όπως πάντα ο Πρωθυπουργός και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη ΔΕΘ.

 

spot_img
spot_img
spot_img