13 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΟι κερδισμένοι της μάχης στην Βουλή
spot_img

Οι κερδισμένοι της μάχης στην Βουλή

-

  • Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης πέτυχαν τους στόχους τους, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης για μία ακόμη φορά θύμισε ανέκδοτο

 

Όπως αναμενόταν η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τρίτη και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας δεν έγινε δεκτή, καθώς η Νέα Δημοκρατία διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Επί ένα τριήμερο υπήρξε σκληρή πολιτική μάχη. Η Νέα Δημοκρατία ήταν βαλλόμενη από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Έχοντας μάλιστα απέναντί της ένα «μέτωπο» των δυνάμεων του κέντρου και της αριστεράς, ενώ την πρόταση στήριξαν με το δικό τους τρόπο και τα υπόλοιπα κόμματα, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη.

Η Ν.Δ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι επιφυλάσσει διαφορετική αντιμετώπιση στα δύο μεγαλύτερα κόμματα που στηρίζουν την πρόταση μομφής: Το ΠΑΣΟΚ (που την κατέθεσε) και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο στόχαστρο βρέθηκε πρωτίστως ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος κατηγορήθηκε ως «εντολοδόχος επιχειρηματικών συμφερόντων». Αιτία οι αναφορές του στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» σχετικά με το μοντάζ των ηχητικών ντοκουμέντων από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, η Ν.Δ. φαίνεται πως αποτιμά ως «αδύναμο κρίκο» της όλης διαδικασίας τον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα απευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της ρητορικής της. Αρχικά εξαιτίας των δηλώσεων του Στέφανου Κασσελάκη περί «εκλογών με διεθνείς παρατηρητές» την οποία εντάσσει σε μία λογική υπονόμευσης της πορείας της χώρας. Αφετέρου επειδή εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο Νίκος Παππάς. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μάκη Βορίδη που επισήμανε πως  «είδα εισηγητή σε μία πρόταση δυσπιστίας που αφορά μεταξύ άλλων την χειραγώγηση των ΜΜΕ τον κ. Παππά» σημειώνοντας πώς «από ένα κόμμα που έχει δύο υπουργούς καταδικασμένους για το κράτος δικαίου θα περίμενε κανείς χαμηλότερους τόνους για το κράτος δικαίου».

Πάντως, το πραγματικό στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία, είναι το αν θα καταφέρει να έχει στη Βουλή μία εικόνα πλήρους στήριξης της κυβέρνησης στο ζήτημα των χειρισμών του δυστυχήματος των Τεμπών. Ιδίως όταν στην πρόσφατη συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής λίγοι βουλευτές και ελάχιστοι υπουργοί (όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης) επέλεξαν να πάρουν τον λόγο.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πήρε πάνω του την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας. Ως εκ τούτου αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης. Εξάλλου για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της μεταπολίτευσης το 3ο κόμμα λαμβάνει την πρωτοβουλία και το δεύτερο κόμμα αναγκάζεται να ακολουθήσει.

Αντικειμενικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο πολιτικός αρχηγός που στάθηκε απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρχικά για το δυστύχημα των Τεμπών όπου το ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα μιλώντας για ευθύνες του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και του Χρήστου Σπίρτζη.

Παράλληλα, όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ευρύτερα το ζήτημα το κράτους δικαίου. Μία «αποστολή» για την οποία έχει τα εχέγγυα αφού ο ίδιος υπήρξε θύμα υποκλοπών. Το βέβαιο είναι ότι παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη ως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρακάμπτοντας τον έτσι κι αλλιώς απών Στέφανο Κασσελάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μία ακόμη φορά βρέθηκε σε μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία δίχως… πολιτικό αρχηγό, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις του με τα βιντεάκια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλλον τα έκανε χειρότερα, καθώς ανέδειξε ότι αγνοεί βασικά πράγματα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαδικασία πλήρωσε ένα μέρος των αρχικών του ταλαντεύσεων για το αν θα συνυπογράψει η όχι την πρόταση δυσπιστίας. Αφού εμφανίζεται να «ακολουθεί» το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ήδη έχουν αξιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατίας φράσεις από το άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών που χαρακτήριζε την συζήτηση της πρότασης μομφής ως «κοκορομαχία» που δεν θα αποφέρει αποτέλεσμα.

Η Νέα Αριστερά

Με το πρόταγμα της δικαίωσης της τακτικής της προσήλθε στη συζήτηση η Νέα Αριστερά. Εξάλλου ήταν το κόμμα που πρώτο πρότεινε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Έστω και αν η πρόταση της τότε δεν έγινε αποδεκτή.

Όπως διαφάνηκε από την μέχρι τώρα παρουσία της, στοχεύει στο να εστιάσει σε έναν έντονα αντιδεξιό λόγο με έμφαση στο ζήτημα της συγκάλυψης των τραγωδίας των Τεμπών.

Το ΚΚΕ

Το δικό του διακριτό στίγμα επιδίωξε να δώσει το ΚΚΕ. Μπορεί να «τήρησε τις αποστάσεις» του από την κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας, παρόλα αυτά ακολούθησε τη ρητορική των καταγγελιών για συγκάλυψη στο «έγκλημα των Τεμπών» όπως χαρακτηριστικά το αποκαλεί.

Επίσης, άσκησε κριτική στις διαχρονικές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου. Τις οποίες και θεωρεί ένα από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στο πολύνεκρο δυστύχημα.

Εν κατακλείδι οι κερδισμένοι από την τριήμερη μάχη μπορούν να θεωρηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο μεν πρωθυπουργός μέσω της πρότασης δυσπιστίας συσπείρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα, όπως και τη βάση του κόμματος ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές. Από την δική του πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι αυτός είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

 

spot_img
spot_img