27.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΕΝΤΡΙΚΗ2Οι ευεργετικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού
spot_img

Οι ευεργετικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού

-

  • Πόσο κερδισμένοι βγαίνουν οι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και οι ασφαλισμένοι

 

Με νέες προστατευτικές διατάξεις για ειδικές και ευάλωτες ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία, εναρμόνιση των κανόνων φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης, το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει σελίδα, εκσυγχρονίζεται και εξορθολογίζεται προς όφελος εκατομμυρίων πολιτών που ταλαιπωρούνται μέχρι και σήμερα από τις αποσπασματικές και ενίοτε κατακερματισμένες παρεμβάσεις.

Ίση μεταχείριση αναπήρων

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου η ενοποίηση των κανόνων στα ποσοστά αναπηρίας. Όπως πολλοί από τους αναπήρους γνωρίζουν –μόνον το τέως ΙΚΑ με το 50% χορηγεί αναπηρικές συντάξεις, σε αντίθεση με άλλα τέως Ταμεία, τα οποία απαιτούν το ποσοστό αυτό να είναι από 67% και άνω. Πλέον, πρόσβαση στη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας έχουν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων με ποσοστό αναπηρίας 50%, γεγονός που συντάσσεται και με την αρχή της ίσης μεταχείρισης που επιτάσσει την ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών από πλευράς Δημόσιας Διοίκησης.

Δικαιότερες διατάξεις για ένστολους

Με την επέκταση της «μάχιμης 5ετίας» σε όλους τους ένστολους αυξάνεται ο συντάξιμος χρόνος και γι αυτούς που αποκλείονταν μέχρι και σήμερα καθώς υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση ασφαλισμένων προ και μετά του 2011. Με την άρση των σχετικών περιορισμών, οι ένστολοι που είχαν εξαιρεθεί αποκτούν πλέον το δικαίωμα να αναγνωρίσουν έως και επιπλέον 5 έτη ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αναλογούσες εισφορές.

Με την αυτή τη διάταξη διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση των ένστολων διαφορετικών Σωμάτων, ενώ εξασφαλίζεται και η καλύτερη λειτουργία τους καθώς δεν δημιουργείται αναταραχή στο εσωτερικό των μονάδων για την πλήρωση των αναγκών από αιτήματα για μεταθέσεις σε μονάδες, οι οποίες δικαιολογούσαν την αναγνώριση «μάχιμης πενταετίας».

Πλαφόν σε υψηλές επικουρικές συντάξεις

Αποκαθίσταται η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων με τη θέσπιση πλαφόν στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, το οποίο ανέρχεται στα 1.382,40 ευρώ (στα 6/20 του πλαφόν των κύριων συντάξεων). Στις στρεβλώσεις του παλαιού συστήματος η ενσωμάτωση και κοινωνικών πόρων με αποτέλεσμα κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων να διεκδικούν επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 15.000 έως 20.000 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που η μέση επικουρική μικτή σύνταξη αγγίζει τα 290,84 ευρώ και τα195,12 ευρώ σε καθαρό ποσό.

10ετή παραγραφή εισφορών

Μειώνεται δραστικά ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα 10 χρόνια, ενώ κατά την περίπτωση που η απαίτηση δεν έχει αναζητηθεί από την αρμόδια οργανική μονάδα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπόκειται σε παραγραφή. Αυτό προέβλεπε απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η ενιαία 20ετία για την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, θεσπισμένη με το «νόμο Κατρούγκαλου», αποτελεί υπερβολικό χρόνο και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, γι αυτό το λόγο και το ανώτατο δικαστήριο έθεσε την δεκαετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής.

Σε 24 οι μηνιαίες δόσεις για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών

Σε μία προσπάθεια εναρμονισμού των κανόνων της φορολογικής και ασφαλιστικής διοίκησης (ίδιος αριθμός δόσεων για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ και e-ΕΦΚΑ) αυξάνονται σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 που ήταν μέχρι σήμερα και με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 €. Η αίτηση ρύθμισης από τους ενδιαφερόμενους γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ. Κι αυτή η διάταξη αποτελεί μία «ανάσα» για τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίοι διευκολύνονται οικονομικά λόγω των αυξημένων δόσεων να τηρήσουν τη ρύθμιση.

Για παράδειγμα: Ο ασφαλισμένος που εμφανίζεται να οφείλει σήμερα στον e-ΕΦΚΑ χρέος ύψους 6.000 € και αποπλήρωνε με την υπάρχουσα πάγια ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις, καταβάλλοντας μηνιαίως 500€  θα κληθεί –με τη νέα ευεργετική ρύθμιση των 24 δόσεων – να καταβάλλει μηνιαίως ποσό 250€.

spot_img
spot_img
spot_img